Az EU vizsgálja Elton John olaszországi koncertjének támogatását

// 2010-11-16

Az Európai Bizottság tudni szeretné, hogy Olaszországban miért költöttek uniós forrásból 720 ezer eurót Sir Elton John tavalyi nápolyi koncertjére.


“Kulturális projektek mind uniós, mind helyi szinten finanszírozhatók, de magyarázatot várunk arra, hogy a régió mit nyert ezzel a koncerttel” – nyilatkozta Ton van Lierop, az EB szóvivője. Hozzátette, csak az világos, mennyi uniós pénzt költöttek el, de hogy pontosan mennyi került a fellépőhöz, azt még nem tudják. A pénz az EU regionális alapjából érkezett, melyből az 50 millió eurónál nem nagyobb költségvetésű projektek támogathatók. A koncert ennek a feltételnek elvileg megfelelt.

 

A koncertet a nápolyi Piedigrotta fesztivál keretében rendezték, még 2009-ben, de a támogatásra csak nemrég derül fény. Az egyik szervező szerint 600 ezer euró támogatást kaptak, ami véleménye szerint haszon volt Nápolynak, helyi szinten igenis többletbevételt generált, hiszen sokan látogatták meg a várost Elton John kedvéért.

Mario Borghezio, az autonomista Északi Liga párt európai parlamenti képviselője szerint, ha kiderül, hogy az uniós pénzeket rosszul használták fel, az mindneképpen “szégyenletes” lesz Campania tartományra nézve.

“Amennyiben kiderül, hogy a pénzt jogosulatlanul költötték el, kérni fogjuk az olasz hatóságokat, hogy a következő támogatási összegből vonják le a vitatott költségeket” – mondta Van Lierop.