Atmoszférikus, intelligens drum’n’bass – LTJ Bukem ismét Budapesten, megvannak a jegynyertesek

// 2013-04-18

Majdnem pontosan egy éve játszott a Dürlinben LTJ Bukem, most pedig visszatér ugyanoda, de ezúttal mc Moose-zal. A pénteki partyra jegyeket osztunk a Koncertblogon (a szerencsések a cikk végén), akárcsak az egy évvel ezelőttire, melyen még kamerákkal is jelen voltunk, és a magyar fellépők buliját le is adtuk élőben.

Nagy csalódásunkra a 2008-as Balaton Sound második napi sztárfellépőjének beharangozott LTJ Bukem szettjét csak az igazán szerencsések hallhatták: a kezdés előtt egy órával már megtelt a sátor, több embert pedig nem engedtek be.

Majd szinte pontosan egy évvel a mostani buli előtt, 2012. március harmincadikán újra az atmoszférikus drum’n’bass legnagyobb alakja, egyben mondhatni, doyenje a Dürlin közönségét táncoltatta meg.

Most pedig a Bladerunnaz szervezésében, a Budapest Jungle címke alatt április 19-én, pénteken veszik be az egykori ELTE-bölcsészkar egyik melléképületéből kialakított Dürlint. A fellépők változatos névsora miatt holtbiztos, hogy még a hely szelleme is táncra perdül.

Az est fő attrakciója az immár elég öreg motorosnak mondható, negyvenöt éves londoni Danny Williamson (beceneve: Könyvmoly), a jelenleg épp megújuló honlapú Good Looking Records feje. Kölyökként klasszikus zongorán pallérozódott, majd fölfedezte magának a fúziós dzsesszt.

Húszas éveinek elején határozta el, hogy a lemezpörgetés válik a kenyérkeresetévé, a korai kilencvenes években pedig már nevet is szerzett magának. Legendás a Logical Progression című albuma, melyen mesterien ötvözte a dzsesszt, az ambientet és a törtütemeket.


Rövid részlet saját felvételünkön a tavalyi Bukem-partyról

Ez tartalmazza a Horizonst is, mely mintegy jelezte az új korszak nyitányát. Ezt a bakelitet tartják ugyanis az “intelligens drum’n’bass” első darabjának, bár Bukem maga nem bírja ezt a skatulyát. Olyan felejthetetlen számok kötődnek a nevéhez, mint az Atlantis, a Music Original, de a remixeiben sem csalódhatunk (lásd pl. a Feenint)

Sokoldalúságát bizonyítandó zenei karrierje mellett más frontokon is kiválóan helyt állt. 1994-től 1997 nyaráig vezette a méltán híres londoni klubot, Speedet, dj Fabióval együtt. Később a produceri pálya felé fordult, a már említett Good Looking Records égisze alatt olyan művészek tevékenykedtek és alkotnak ma is a keze alatt, mint például Photek, Makoto vagy a Blu Mar Ten.

A ma már klasszikusnak számító Progression Sessions lényegében egy dokumentált partysorozat tíz részben, melyet mc Conraddal futtat bemutatva, ahogy a világ távoli csücskein is terjesztik a dnb igéjét. 1997-ben újramixelte a jól ismert James Bond-témát, 2000-ben pedig kiadta saját, kapásból duplacédés szólóalbumát, Journey Inwards címmel.

A Könyvmoly szövegládája ezen az estén mc Moose lesz, aki már a múlt század nyolcvanas éveitől aktívan részt vállalt a londoni underground-zenei életben, majd 1988-ban fordult a mikrofon felé. Azóta sem pihen, jelenleg a legrégebben működő ceremóniamesternek számít az Egyesült Királyságban. Lassabb, több zenének teret engedő stílusa miatt népszerűsége töretlen. A tavaly májusi, tizenhetedik Logical Progression-születésnap alkalmából adott bulijukat érdemes meghallgatni hangolódás gyanánt.

Az est másik hangadója mc DRS, Bukem egyik kedvence lesz, akit február 23-án, a Bladerunnaz tizennegyedik szülinapi buliról hiányoltunk. Sajnálatos módon az úriember akkor Dubaiban ragadt, így a Bladerunnaz rendkívül korrekt ajánlatot tett: a születésnapi veretés kezeletlen jegyeivel a belépés ingyenes, a kezelt jegyekkel elővételes áron lehet bejönni.

Segítségére lesz ebben Jenna Gibbons, azaz Jenna G is, az aranytorkú brit énekesnő, aki egyben producer, szövegíró, színésznő és rádióbemondó is. Az Un-Cut trió, melyről legtöbbünknek a Midnight ugrik be, forradalmasította a vokállal fűszerezett törtütemeket, s ebben Jenna bársonyos hangjának vitathatatlan szerepe van. Az ő nevéhez fűződik a himnusszá vált In Love, a Flood of Emotions, a For my Lost Friends vagy a Quick Love.

A továbbiak, a magyar felhozatal: dj Ren (Budapest Jungle), Mentalien és Markov (mindketten a Different Drumtól). A Blade a május harmadikai Goldie-bulijával összevont jegyeket is kínál, összesen négyezerért. Sanszosan arra is nagy lesz az érdeklődés, erre a Bukemre pedig biztosan, már csak kétezer-nyolcszáz forintos jegyek vannak, és azokért is sietni kell, vagy nálunk játszani:

Nyerj jegyet!

Mi a polgári neve mc DRS-nek? (Segítség a Bladerunnaz születésnapi partyját ajánló cikkünkben volt, a helyes válasz Delroy Pottinger.)

A megfejtéseket pénteken délután ötig vártuk Bukem tárggyal a koncertblog1@gmail.com-ra. A helyes megfejtést beküldők között két nyertest választottunk ki a péntek esti Bladerunnaz: Budapest Jungle Special – LTJ Bukem, mc Moose partyra, a Dürlinbe, a szerencsések: Oltovány Gábor, Barna Gabi. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, e-mailben értesítettük őket, egyúttal tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!


A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra