Aliens in the Church: Úgy éreztük, hogy a mai zenei világ és színvonal nagyon gyenge

// 2020-01-28

Egy év kitartó próbálás után ad végre koncertet február első napján a Honeybeast gitárosa, Tatár Árpád és a Koncertblog zenei vezetője, Dr. Zoidberg zenekara, az Aliens in the Church.

Mivel Zoidberg révén fontos nekünk az Aliens (és a zenéjük mellett a nevüket, meg az artworkjüket is imádjuk), végigkérdeztük a tagokat, hogy is van ez a zenekar, ki mit csinál, hogy került bele stb.

A zenekarvezető Szabó György (zeneszerző és producer is) több évig session-zenészként dolgozott a Nagy-Britanniában, négy évig volt Sergey Lazarev orosz popelőadó zenei vezetője és basszusgitárosa, akivel óriási közönségek előtt, rengeteg országban játszott. is egyben, majd hazaköltözött családot és Aliens in the Church-öt alapítani. Így beszélt az utóbbiról:

Azért alakultunk, mert úgy éreztük-éreztem, hogy a mai mainstream-zenei világ és színvonal nagyon gyenge, rockzenében kevés a jó, egyáltalán kevés élőzenekar jó. Szeretném az élőzenét, a rockos élőzenét visszahozni a köztudatba. A cél a nemzetközi fesztiválok, meg turnék itthon és külföldön.

Tatár Árpit is Gyuri szervezte be a “bűnbandába”, nem sokkal azután, hogy Pestre költözött. “Rábeszélt, hogy egy jó kis grunge-os bandát szeretne velem csinálni, én meg – miután ezen nőttem fel – elcsábultam. Persze az elsőbbség a Honeybeasté, de amikor van idő, szívesen csinálom ezt is.”

Zoidbergünk még részletesebben mesélte a beszervezésének sztoriját: “A cégnél, ahol dolgozom, openoffice-rendszer van, tehát könnyen keverednek egymással a népek. Tudtam, hogy a szomszédos csapatnál van egy zenészember (amúgy több is van), meg hogy van egy friss bandája, és hogy az a fiatal, nagyszájú, jópofa angol csóka pár asztallal odébb, az énekesük lett. Mondjuk mindig gyanús volt, hogy gyakran hord Roger Waters-pólót. Egyszer csak megszólított ez a bizonyos zenészember, a Gyuri. Vázolta, hogy van ez a bandája, alakulnak a dolgok, és ő mint jó zenekarvezető, folyvást keresi A Hangzást, na meg Az Utat. Hallott rólam, hogy én egy hétpróbás hangkutató és kütyübuzerátor vagyok, és esetleg segíthetnék, mert régóta piszkálja a gondolat, miszerint némi elektronikával lehetne fűszerezni a hangzásukat, csak nem tudja még, hogyan. Küldött dalokat is. Meghallgattam őket, és mivel én sem tudtam, hogyan, természetesen azonnal elvállaltam a kihívást. A szerepem, hogy kipakolok pár analóg és digitális szintetizátort, esetleg samplert és effekteket magam elé és – míg a többiek zenélnek – nyomkodom, tekergetem őket, úgy, hogy ne legyen bántó az összhatás. Zongorázni harminc éve tudtam utoljára, úgyhogy azt nem erőltetem. Mindig imprózom, néha elcseszem, de a srácok még mindig örülnek, ha meglátnak, azt hiszem, ez jó jel.”

A feladatom egy pici pluszt belevinni a zenekar hangzásába, amitől egy ízléses hajszálnyival eltér a hagyományos, és nem feltétlenül izgalmas rock-garázs-grunge-hangzástól. Sokszor nem is feltétlenül lehet elkülöníteni, hogy mi jön tőlem, csak egyszerűen teltebb és-vagy érdekesebb a sound annál, amit az ember várna egy sima dob-basszus-gitár felállástól.

Aliens-próba – bal szélen Zoidberg kütyüzik

Bethlehem Bálint aka Betkó, a dobos így mesélt: “Lassan húsz éve verem a bőrt, de nem túl sok eredménnyel, a felső tamom nem duplázódott meg, és ez a lábgépemre is igaz, így kénytelen vagyok ezekből eggyel beérni. Egy régi kedves barátom ajánlott a Szabó Gyurinak, mondta, kérdezzen meg, hátha van szabad kapacitásom, mert az akkori dobosukkal voltak problémáik… Mondtam, van, de én nem vagyok profi dobos, mint amilyenekhez ő és Árpi hozzászokott. Nem baj, válaszolta, nézzünk meg egy próbát, ha tetszenek a számok. Átdobta a felvételeket, tetszettek, így összejöttünk egy próbára a másik bandám bérelt termébe. Hamar rájöttek, nem hazudtam, de mivel rendelkeztem próbateremmel és még énekcuccal is, így azóta is megtűrnek.”

Lewis, az énekes anyanyelve angol, és a zenekarvezető szerint igazából csak így lehetnek hitelesek – akcentusos énekessel nem vennék őket komolyan, hacsak nem nagyon vicces vagy direkt mondanivalója van az akcentusnak.

A jó dumájú zenekar első fellépése tehát február 1-én, szombaton esedékes. Helyszín a bulinegyedben a Dob utcai Lámpás, kezdés este 9-kor.

Még több friss-izgalmas zenekar koncertje a héten: