A latin pop első globális brandje – a Ricky Martin-sztori

// 2018-08-29

Kedd este az Arénában koncertezik a 46 éves Ricky Martin. Hogyan lett gyorsan elhasználódó gyereksztárocskából a latin pop nemzetközi ikonja?

Kevés olyan előadó van, akiknek egy-egy slágerét még a kereskedelmi rádiókat tudatosan kerülők is biztos, hogy mind ismerik. Ricky Martin pont ilyen, a lassan 30 éve a zenevilágban mozgó puerto ricó-i énekes volt az, aki kitaposta az utat sokak előtt, Jennifer Lopeztől a despacitós Luis Fonsiig.

 

Előtte is próbálkoztak persze azzal, hogy spanyol nyelvű dalokkal tartós sikert érjenek el a nem spanyolajkúak körében, példáuk Julio Iglesias, de egy-két számnál tovább senkinek sem sikerült a csúcson maradni. A globális Ricky Martin brand felépítése így utólag már abszolút tudatos lépések sorozatának tűnik, de persze kellett hozzá szerencse, na meg a ’98-as focivébé himnusza is.

Menudo – a kezdetek

A Menudo név itthon és a világ Latin-Amerikán kívüli részén nem sokaknak mond bármit is. Puerto Rico és Latin-Amerika számára viszont a név a valaha volt legnagyobb fiúbandát takarja, mely hihetetlen hosszan, 1977-től egészen 2009-ig ontotta magából a albumokat, és két egész estés mozifilmet is ihletett a története. A banda a 80-as évekre Argentínától Mexikóig uralta a rádiókat, de mivel a siker egyik záloga a “jóképű fiatal srácok” imidzs volt, valahogy le kellett győzni az időt, így több tagcserét is lezavartak a producerek. A könyvelő anya és pszichológus apa második legkisebb fia, Enrique Martín Morales 12 évesen, 1984-ben csatlakozott a csapathoz. Ekkor a Menudo már túl volt egy angol és egy portugál nyelvű albumon is, a projekt fejesei a sikert látva tudatosan a világ meghódítását tűzték ki célul. Hamarosan a Fülöp-szigetek és Japán is meghódolt, sőt az USA-ban is újra felfedezték a csapatot, reklámokon és a Sesame Street-beli vendégszereplésen keresztül.

Szólókarrier

A “mindenki helyettesíthető” szervezőelv alapján 5-6 év után újabb tagcserék jöttek. Ricky Martin ’89-ben hagyta el a Menudót, rövid USA-beli kitérő után Mexikóba költözött, és kiadta első két szólóalbumát (Ricky Martin és Me Amaras címmel). 1993-ban visszatért Los Angelesbe, rövid ideig egy tévésorozatban is szerepelt, de az igazi áttörésre még várni kellett. Ebben az időben még kizárólag spanyolul énekelt, ez pedig akkor még korlátozta a népszerűséget.

 

1995-től aztán mindene megjelent angolul is, így az A Medio Vivir és a Vuelve című lemezek már felkerültek a Billboard 200-as listájára. Egyre szélesebb körben vált ismertté, 1998-ban pedig felkérték a franciaországi foci-vb (egyik) hivatalos dalának elkészítésére. (A Livin La Vida Locát egyébként az a Desmond Child jegyzi, aki a kétes emlékű 56-os emlékévre egy újrahasznosított dalt adott el az emlékévet szervező Schmidt Máriának.) Abban az évben ő lett az év latin férfi előadója.

Switch to English – és a világsiker

A legtöbb popzene-történész egyetért abban, hogy Ricky Martin angol nyelvű albumai, a Ricky Martin 2 és a Sound Loaded tették világszerte elfogadottá a latin popot mint műfajt. Ennek az időszaknak a csúcspontjai a Madonnával, illetve az akkor szintén a topon lévő Christina Aguilerával közös dalai voltak. Ekkor készült albumai a Billboard-lista mellett általában arany-, de inkább a platinalemez státuszig jutottak el, és olyan országokban nyitottak a listák élén, mint például nem éppen latin pop-fellegvárként számon tartott Svédország.

 

Egy angol nyelvű Best of után a 2003-as Almas de Silenciót már ismét csak spanyolul jelentette meg, és ismét remek számokat produkált. A két évvel ezután megjelenő Life már az előkelőnél is előkelőbb Billboard 100-ig jutott, vélhetően az angol nyelvű szövegek miatt is. Ezután koncertalbumok következtek, például az MTV Unplugged vagy a Black and White Tour, majd 2007-ben Ricky Martin bejelentette, hogy visszavonul, bár az elhatározásból végül csak egy hároméves szünet lett, azóta két újabb lemeze jelent meg, és több turnét is vállalt.

Coming out

Nem a 2007-es volt az utolsó bejelentése, amely valószínűleg nők millióit sokkolta. Már karrierje kezdetén azt pletykálták róla, hogy férfiakkal randizik, de akkoriban még tagadta, hogy meleg lenne. Erre az időre később úgy emlékezett vissza, hogy “latin-amerikaiként elég nehéz volt Hollywoodban érvényesülni, hát még meleg latin-amerikaiként”.

 

Volt egyébként egy 14 éves kapcsolata Rebecca de Alba mexikói műsorvezetővel, de ahogy nőtt a népszerűsége, egyre több rajongója lett a meleg közösségen belül, ez pedig egyre inkább az önelfogadás felé terelte. Egészen 2010-ig tartotta magát ahhoz, hogy senkinek semmi köze a magánéletéhez, mígnem Oprah Winfrey show-jában coming outolt. 2008 óta egy béranyától született ikerpár édesapja, akiket jelenlegi párjával, Jwan Yoseffel nevel. Humanitárius alapítványai főleg a latin-amerikaiak jogaival, a migrációval, az éhezéssel, és az LMBTQ-közösségek jogaival foglalkoznak.

Nyerj jegyet Ricky Martinra!

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!

Címkék: ,