Ifjú titán a határokon túl – Luís M az Ambientben

// 2019-11-18

November 22-én, pénteken folytatódik a Végrepéntek partyszervező brigád azonos nevű sorozata. A helyszín a jól bevált Ambient a Kálvin téren, a fellépő pedig a portugál Luís M.

Produkcióit a progresszív-psytrance és a melodictechno közé érdemes sorolni, és az efféle keveredések elkövetői általában levetik magukról, vagyis zenéjükről a minden műfajban óhatatlanul megtalálható kommerciális vonásokat. Nála sincs ez másképp, nem igazán hallhatók szettjeiben a progpsy-ban azért előforduló, unalmas, kiszámítható kopogások, és a melodicban olykor megjelenő, nyálasan szállongó dallamfutamokkal sem fárasztja hallgatóit. Ezek helyett inkább egyedi basszusmenetekkel operál, egymásba fonódó és egymásba csavarodó hangzásai pedig sokszor kifejezetten meglepő hatásúak.

A globális szcénába elképesztő hirtelenséggel berobbant portugál ifjú titánnak pénteken két társa lesz az Ambient pultjában, akikkel persze nem együtt játszik majd. Cikkünk megjelenésekor még nem nyilvános az időrend, de szerintünk a bulit Wegha kezdi, aki a Végrepéntek egyik fő arca, a Future Music Records tagja, Ozora Fesztivál egyik főszervezője és a magyar goaszcéna egyik megalapítója, ős-dj-je. A további fellépősorrendben már több a bizonytalanságunk. Vagy Luís M lesz a középső játékos, vagy Tsu (virtigli psytrance-es altegerója és ismertebb neve Tsubi; ő a Radiozora zenei szerkesztője, a Labirhythm partyszervező brand “fele” [a másik Dr Space], a nagyszerű Sangoma Records tagja és az ozorai nagyszínpad egyik alakítója). Mindez nagyjából hatórás időtartamban, este 11 és hajnal 5 között; de azért azt hozzátesszük, az Ambientben nem egy olyan buliban voltunk már, mikor nagyon nem ért véget a táncolás ötkor…

Egyébként érdemes a before-ról korán megérkezni a helyre, mert – ugyan egy másik esemény keretében – 9-től egy nagyon ígéretes és érdekes produkciót láthatunk és hallhatunk: a Molek live a kiírás szerint “Molek és Sunsonite izgalmas koprodukcioja, amely elrepít a misztikus indi-progtechno-pop világába”. Wegha például egyenesen azt írta ki a Facebookjára erről, hogy a “Luís M buli elején egy csillag születik. Molek”.  Erre ingyenes a belépés, míg az utána szinte egyből kezdődő luísosra éjfélig 2500, utána 3000 forint.