ZP-ügy: bizottsági nem

// 2011-09-21

A kiszivárgott hírek szerint nem támogatta keddi ülésén a Zöld Pardon (ZP) működési engedélyének meghosszabbításáról szóló kérelmet az újbudai önkormányzat gazdasági bizottsága – Milassin Levente, az önkormányzat kommunikációs vezetője megerősítette értesülésünket. A helyi LMP-képviselő, Gajárszki Áron múlt heti blog-bejegyzésében nyilvános vitára hívta Rétvári Bence KDNP-s parlamenti képviselőt és Kővári Zsuzsanna ZP-ügyvezetőt a témában. Végül a képviselő meghátrált az LMP-s fölhívás elől.


Több tízezren a ZP-tüntetésen (forrás: Zp.hu)

A Zöld Pardon-ügy április óta húzódik, ekkor hallottuk először, hogy Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő javaslatára “A nyár leghosszabb fesztiválja” helyére országzászlót állítana az önkormányzat. Az ötletet több közéleti személyiség, köztük Tarlós István, a főváros polgármestere vagy Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is ellenezte.

Hoffmann Tamás újbudai polgármester aztán az eddigieknél szigorúbb feltételekhez kötötte a Petőfi híd budai tövében álló Zöld Pardon és a szomszédos Rio idei megnyitását. Végül csak az idei szezonra és október végéig kapta meg az engedélyt a két szórakozóhely. 

Július elsején az országzászló-állítás ötletétől ugyan visszalépett az önkormányzat, de a szórakozóhely bezáratásáról nem mondott le. Milassin Levente szerint nem a szórakozóhelyekkel, hanem azoknak a lakosságot zavaró elvonulási útvonalaival van bajuk. Az önkormányzat kommunikációs vezetője azt állítja, hogy az évek során többszáz lakossági panaszt kapott a kerület.

Kérdésünkre azt is elmondta Milassin, hogy bár az önkormányzat nem lenne ellene azórkozóhelyek más kerületi helyszínre költözésének, de az alkalmasnak ítélt területeket nem a hivatal kezeli, így javaslatot sem tehet ezügyben. Közvetítő szerepet viszont vállalna a XI. kerület egy esetleges új helyszínnel kapcsolatos közlekedési és infrastrukturális kérdések megoldása terén – egyes hírek szerint a Lágymányosi-, illetve új nevén a Rákóczi-híd budai hídfőjének északi oldala szerepelt mint a ZP új helye.

Augusztus elsején hosszas hezitálás után a Zöld Pardon is lépett, és a széles társadalmi támogatottság (több tízezres Facebook-oldal és támogató nyilatkozatok sokasága) hatására további öt évre  – 2016. október 31-ig – szóló működési engedélykérelmet nyújtott be az önkormányzatnak.

A beadvány megalapozottságát a részben spontán szerveződő, zenészeket, közéleti személyiségeket és civileket megmozgató kampánnyal támasztotta alá, végül szeptember  18-án több tízezres tüntetéssel nyomatékosította kérelmét. A szórakozóhely közleménye több mint százezer támogató aláírást emleget. Az íveket a szeptember 22-i döntésig minden érdeklődő, köztük az önkormányzati képviselők is megtekinthetik az önkormányzat épülete (Bocskai út 39-41.) előtt parkoló Zöld Pardon feliratú kis-Polskiban.


Háromórás felvételünk a ZP-tüntetésről

Az LMP újbudai képviselője, Gajárszki Áron szeptember 16-i blogbejegyzésében nyilvános vitára szólította Rétvári Bencét, a hely bezárását már régóta ígérgető KDNP-s parlamenti képviselőt és a ZP-ügyvezető Kővári Zsuzsannát. A vitán azonban sem Rétvári, sem az újbudai KDNP-s vezető, Gyorgyevics  Miklós nem kívánt részt venni.

Ennél még rosszabb hír a Zöld Pardon számára, hogy az Újbudai Önkormányzat Gazdasági Bizottságának keddi üléséről kiszivárgott az engedélyhosszabbítással kapcsolatos negatív döntés. Milassin megerősítette, hogy a bizottság nem javasolja a szóbanforgó engedély meghosszabbítását, de hozzátette, hogy a végső döntést természetesen az önkormányzat közgyűlése hozza meg, szeptember 22-én, csütörtökön.

Az újbudai testület sorsdöntő ülésének ominózus napirendi pontjáról szóló vitát és szavazást élőben közvetítenénk, ám úgy tűnik, hogy a nyilvánosság kizárásával vitatják meg a ZP-beadványt a képviselők. Bár az LMP-s Gajárszki Áron ígérete szerint nyílvános ülést kezdeményez az ügyben, de javaslatának elfogadására ő sem lát sok esélyt. Ezért Gajárszki maga tudósítana online a zárt ülésről a dél-budai LMP Facebook-oldalán.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!

Nézd meg az iTime.hu-t több koncertért, eseményért, buliért!

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)