Visszatért az argentin svéd

// 2010-04-22

José González, a színes, pattogó labdás tévéreklám zenéjével befutott argentin származású svéd az idén visszatér a nagyközönség elé. Lemezbemutató és koncertturné is szerepel a közeljövőre vonatkozó terveiben.

 

A visszatérés híre már tavaly felröppent, miután az énekes előző zenekara, a Junip bejelentette, 2010-ben, öt év kihagyás után újra albumot adnak ki és turnézni fognak. Az első, kedvcsináló dal ingyen letölhető az együttes honlapjáról, González meg egy saját EP kiadását tervezi az idénre.

 

Az énekes, aki az egyszál magában gitározó fiatalember archetípusának egyik megtestesítője, a Knife nevű, szintén svéd elektropop formáció Heartbeats című számának újraéneklésével futott be. A színes labdás tévékészülék-reklám zenéjeként is ismert dal után nem csak José González iránt nőtt meg az érdeklődés, ezzel a húzással sikerült befuttatnia honfitársait is.

 

 

 

Bár José González neve kevéssé hangzik svédesen, mégis a vulkántól jobbra eső országok környékén kell őt keresni. Szülei Argentínából menekültek Svédországba a „piszkos háború” idején, José már Göteborgban született. Életéről idén mutattak be egy dokumentumfilmet, amely az amerikai, brit, japán, spanyol és szingapúri turnéin kívül azt is bemutatja, hogyan emigráltak a család Dél-Amerikából.