Újra kísértet járja be Európát – jegyet nyertek Laibachra!

// 2015-04-05

2014 után ismét eljöbn hozzánk, április kilencedikén, csütörtökön ismét koncertezik nálunk a Laibach. A tavaly megjelent új lemezükről elnevezett Spectre Tour keretében a Barba Negra Music Clubban lépnek föl – megvannak a jegynyertesek.

Laibach-koncert februárban Hamburgban

A nyolcvanas évek elején alakult szlovén zenekar munkássága alatt több hullámot is megélt, több irányzatban is kipróbálták magukat, de markáns és felismerhető stílusuk mégis állandó. Nem hiába inspiráltak sok másik együttest is, többek közt a Rammsteint, akik a Laibachéhoz hasonló zenét játszanak, de sokkal populárisabb stílusban.

A Laibach leginkább meghatározó eleme az énekes mély, sokszor karcos hangja. Sötét hangulatú számaikban az indusztriált vegyítik katonás, menetelős ritmusokkal és wagneri dallamokkal, melyek összeadva hihetetlen hatásosak. Ők adták az alapot az utánuk kialakult martialindustrial műfajnak, de egyáltalán nem riadtak vissza a szintipop és a technó hatásaitól sem. A szövegeik is ilyesfajta jelleget sugallnak, ezzel egyben görbe tükröt mutatnak a diktatúráknak – de a fennálló világrendnek szintén.

A Spectre album 2014 márciusában debütált. Az énekes Milan Fras öblös hangját itt egy énekesnőé egészíti ki, tökéletes alapot adva a balladaibb hangzású daloknak. A lassabb sodrású számok közt megszólalnak klasszikusan laibachos stílusúak is, melyektől az embert elkapja ugyanaz a nyomasztó hangulat, és érezheti a görcsöt a gyomrában. Az albumra került zenék egyszerre kritizálják Európát, mutatnak be egy elnyomó hatalmat, de emellett egy szebb, biztatóbb sorsú jövő reményét is ébresztik.

A csütörtöki esti koncert előtt a kapunyitás este hétkor esedékes, amikortól a 101 Klub dj-i játszanak. Ugyanők szórakoztatnak a Laibach után is hajnalig. A belépő elővételben kétezer-ötszáz forintba, a helyszínen háromezer forintba kerül, a helyszín a Barba Negra Music Club (Budapest, XI. kerület, Prielle Kornélia utca 4.)

Jegyet nyertek

Milyen nevű eseményen lépett föl Budapesten a Laibach 2010-ben? (Segítség akkori ajánlónk elején, a helyes válasz: )

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Laibach tárggyal április 9-én, csütörtökön délig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Bosnyák Pétert és Zelezánszky Gábort, akik ingyen mehetnek a csütörtök esti Laibach – Spectre Tour koncertre, a Barba Negra Music Clubba. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!