Most állami pénzen reformálhatod meg az énekórákat

// 2020-05-02

A NKA két új Hangfoglaló-pályázata kifejezetten a zenekarok, koncerthelyszínek és technikusok együttműködését ösztönözné. Az egyik énekórákon használható könnyűzenei videókról szól.

A koronavírus miatti korlátozások, az még jó ideig elmaradó zenei események talán a technikai, kiszolgáló személyzetet hozták a legnehezebb helyzetbe. Az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Könnyűzene-támogató Program Kollégiuma átcsoportosított forrásokat, és új, rendkívüli pályázatot írt ki. A 60 millió forintos alapból olyan közönség nélküli koncertek rögzítésére adnak támogatást, melyek létrehozásán a zenekarok és a profi technikusok közösen dolgoznak, terjesztésükben pedig a koncerthelyszínek vesznek részt, ők kapják az jogot, hogy ezeket először bemutassák.

A maximum 20 perces, de legalább 4 dalt tartalmazó felvételekben nem kell új vagy korábban még nem bemutatott zenéknek szólniuk. Egy produkció legföljebb 600 ezer forintot kaphat; fontos, hogy ugyanaz a közreműködő max két pályázatban lehet benne.

A másik rendkívüli pályázat a digitális oktatásra reagál: 12 millió forintos keretösszeggel az interneten közzétehető, könnyűzenei oktatóanyagok megszületését támogatják. Ezeknek is profi technikai személyzettel kell készülniük. Az elsősorban az ének-zene-, történelem-, magyarirodalom- vagy osztályfőnöki órákon használható, 15-30 perces oktatóvideók a könnyűzene bármely szegmenséről szólhatnak. Néhány kiemelt témát azonban felsorolnak:

hangszeres oktatóvideók, könnyűzene-történeti előadások, az irodalom és a zene kapcsolatát bemutató tananyagok, a könnyűzene tudatos használatáról szóló ismeretanyagok, valamint a mindenkori szakmai továbbképzést szolgáló, friss képanyagok modern szemléletű feldolgozása és széleskörű használatának terjesztése.

Mindkét pályázat beadási határideje május 29., éjfél, további részletek az NKA honlapján. Ígérik, hogy ezután igyekeznek a lehető leggyorsabban a döntést hozni, hogy a támogatott produkciók minél előbb megszülethessenek.


A Hangfoglaló magyarzene-hallgatást ösztönző #mertkelladal-kampányára készített lejátszási listánk: