Top 5 rock’n roll-film

// 2010-02-03


A nálunk moziba kerülő Rock Star nem azért az utolsó ebben a felsorolásban, mert precízen idézi fel a rock- és a metálzene nyolcvanas évekbeli hanyatlását – hozzáteszem, hogy egyesek szerinit pont ez a korszak volt az aranykor: istenem, lelkük rajta – hanem mert az egykori Judas Priest frontember, Tim Owens története ihlette mozi nem kicsit didaktikusan zárul ott, amikor a főhős megunja a megasztárságot és beáll inkább kocsmazenésznek. Ugyanakkor a filmbeli zenekarban többek közt Zakk Wylde zsinnyegteti a hathúrost, és az ő lövöldözős jelenete mindent visz.


A Vanília Égbolt című film rendezője, Cameron Crowe rock’n roll mozit is csinált – a Majdnem Híres készítésekor pont ugyanazt a hibát követte el, mint a Rock Star alkotói. Annyi a különbség, hogy itt nem a nyolcvanas, hanem a hetvenes évek elején vagyunk, a filmbeli banda, a Stillwater pedig kimondottan állat: olyan, mintha a húsz évvel későbbi Black Crowest hallanánk egy súlyosabb LSD-tripen. Viszont senki nem hal meg a történetben, ez abszolút mínuszpont.


 

Az Újra a régi (Still Crazy) alkotói viszont semmilyen erkölcsi, vagy egyéb tanulságot nem akartak belesuvasztani a filmjükbe, egyszerűen csak azt szerették volna, hogy mindenki jókat mosolyogjon a hetvenes években sikeres,  majd földbeállt, évtizedekkel  később pedig újra összejött zenekar bénázásain. Sikerült.


 

   A minden egyes percében kibírhatatlanul zseniális This Is Spinal Tap világszerte a legkonkrétabb hivatkozási alap, ha rockzenekarokról készült filmről beszélünk. Voltaképp az első helyet érdemelné, ha Szomjas Györgynek nem sikerült volna überelnie. De sikerült.


Schuster Lórit lehet szeretni vagy nem szeretni, az viszont biztos, hogyha a Kopaszkutya kikerült volna nyugatra – keletre ki is került egyébként, én láttam bolgár, illetve orosz felirattal is a neten keringve, és állítólag iszonyat kultusza volt a balkánon – akkor a nagybajszú Bokros Lajos hasonmás csak a jogdíjakból megvehette volna magának a fél Parlamentet. Nem így történt, viszont a film maga így is a legjobb, amit valaha a rock’n roll életérzésről forgattak.

Címkék: