Top 5 menő énekesnőnk

// 2010-03-08

Egy csajokról szóló toplista összeállítása elég szubjektív módon történik, pláne, ha a hazai könnyűzene csiripeiről van szó. A következő ötösbe bejátszott az eddigi életmű és a pillanatnyi forma is, de főleg az egyéni élmények, szóval nyugodtan kövezhet, aki hiányolja az egyébként pompás Rutkai Borit, Fábián Julit, Takáts Esztert, Kutzora Edinát vagy Judie Jayt, esetleg Oláh Ibolyát, Tóth Vera tesóját, Oszvald Marikát vagy Betty Love-ot.

 

 

#5: Péterfy Bori – széles vidámság
Nem választja külön a zenei és a színházi színpadot, mindkettőn színész-énekesnőként tesz-vesz. Az Amorf Ördögök oszlása után az MR2 hátán csapódott a totális mainstreambe, a Petőfi azokat is a vérszívó csaj és a Love Band hajába hajoltatta, akik kedvencei addig a roadshow-k lineupjából kerültek ki. Színésznőként a Nemzetiben és a Krétakörben is tett az asztalra, de kis- és játékfilmekben is bőven kapott szerepet, utoljára a Paktumban és a Poligamyban láthattuk. Koncertjeire gyakran csak 2500 forint körül lehet bejutni, zenéje minden korosztálynak eladható.

 

 

 

 

#4: Németh Juci – mosolygós szemek
Sokan lejuliettelewisozták a Nemjuci indulásakor, de aki látta már a backstage-ben bohóckodni vagy a pult előtt vihogni, tudja, hogy nem akart ő a Kárpátok Licks-ének vezérklónja lenni, csak azt csinálja, amit szeret. Így tett akkor is, amikor az Animával olyan elektronikus zenéket küzdöttek a hazai zenetévézés gagyitengerének felszínére, amire nemcsak itthon kattant rá mindenki, Bécstől az Asian Dub Foundationig elismerően tekertek rá.

 

 

 

#3: Harcsa Veronika – gyermeki derű
A lista babaarcúja a dzsessz nemzetközi világát meghódítva nyargalt elektronikus zenei produkciókba. Legújabb projektje, a Lopakodó lelkek című film után elnevezett Bin-Jip, amiben Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Andrew J energiái is összpontosulnak. Múlt pénteken léptek fel először, március közepétől pedig indul a Quartettel közös koncertsorozat. Az Erik Sumo Banden és a dzsessz olyan nagyjain kívül, mint a Nicola Conte Jazz Combo vagy a Budapest Jazz Orchestra, a Korai Örömöt, a Colorstart és a PASO-t is magáévá tette.

 

 

 

:

#2: Berger Dalma – hűs kacagás
Sokan gondolják, hogy feleslegesen homályosítja saját zenei tehetségét azzal, hogy túl gyakran viselkedik dölyfös dívaként, mert nem lesz tőle varázslatosabb. Ez részben igaz, de ettől függetlenül huszonhét éves korára felpörgetett pár zenekart, divatcégek loholnak utána, és az Itt vagyok című filmben is részegeskedik. A Realistic Crew-ból kikerült, majd a srácok némi keresgélés után visszahívták, mert nem nagyon vált be más; az Esclin Syndóval most nyomták le az MR2 Akusztik koncertjüket; a Singas Projecttel új album, Sándor Danival új projekt indul Volkova Sisters néven. És jól áll neki a rövid haj.

 

 

 

#1: Sena Dagadu Veronika – a nevető első
Multifunkcionális színpadi elem, a dancehalltól a dzsesszig semmi sem hozza zavarba. Mikrofonpartykon csapódott a budapesti undergroundba az évezred elején, majd hamarosan mindenki közös projektet akart vele, aminek nem is nagyon állt ellen. Cadik, Barabás Lőrinc, Zságer, a Realistic Crew, az Irie Maffia, a Refractory, ghánai és francia dancehall- és spoken word-estek sikereiben is szerepet játszott és játszik. Természetesen folyamatosan mosolyog, amikor nem hangosan nevet.