Már whiskey-je is van a Tankoknak

// 2020-05-16

Közös jótékonysági akcióba fogott a Tankcsapda és az idén 225. születésnapját ünneplő Jim Beam bourbonwhiskey.

225 darab egyedi, díszdobozos, tankcsapdás Jim Beamet dobtak ki a tankok képeivel és aláírásával. A 10 000 forintért megvásárolható limitált szériás termékből befolyó bevételt, vagy 2 250 000 forintot teljes egészében a Debrecen Városi Segélyalapnak ajánlják föl.

Ez most egy nehéz időszak mindenkinek, ezért mi is próbálunk ott segíteni, ahol tudunk. Ha pedig ezt most épp a Jim Beam whiskey-vel tehetjük meg, az meg külön öröm nekünk! Nagyon fontos tudni, hogy ebből a kiadásból nem készül több. 225 éves a Jim Beam, éppen ezért készült 225 sorszámozott, tankcsapdás viaszpecséttel ellátott, díszdobozos kiadás. Őszintén szólva nagyon nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Jim Beam és a zenekar története során is ez az első magyar vonatkozású, ilyen egyedi limitált kiadású, közös termék – fogalmazott Lukács László, a Tankcsapda frontembere.

A Jim Beam az elmúlt 225 évben az emberek összefogásának köszönhetően lett világhírű, a jelenlegi helyzetben pedig kötelességünknek érezzük, hogy visszaadjunk valamit a közösségnek abból a rengeteg támogatásból, amit tőlük kaptunk. Az évfordulónk kapcsán követtük a régi mondást: jobb adni, mint kapni. Azt reméljük, hogy ezzel az akciónkkal közelebb hozhatjuk egymáshoz az embereket még a távolságtartás időszakában is, és bízunk benne, hogy hamarosan újra együtt koccinthatunk majd – nyilatkozta Horváth Erik, a Beam Suntory countrymanagere.

Jim Beam-sztori

Mikor 1740-ben a Boehm család megérkezett Amerikába, még nem is volt olyan, hogy Egyesült Államok. A farmercsalád rövidesen Beamre változtatta a nevét, és – mint oly sokan akkoriban – kukoricatermesztésbe fogott. A fölösleges kukoricából pedig saját recept alapján jellegzetes ízvilágú whiskey-t kezdtek gyártani. Megszületett a bourbon.

Beamék különleges italának a híre hamar elterjedt, és a környék kedvence lett. De a népszerűség nyomán hordóhiány keletkezett a főzdékben. Ettől még folytatni kellett a termelést, úgyhogy a régi halas és ecetes hordókat kezdték befogni a whiskey érlelésére. Ettől persze kissé megváltozott az íz, ezért elkezdték kiégetni a hordók belsejét, hogy eltűnjenek a nem kívánt aromák.

Ma már pedig el sem tudjuk képzelni a bourbonwhiskey-t a jellegzetes füstös, karamellás beütése és az aranyló színárnyalat nélkül, melyeket mind a kiégetett hordónak köszönhet. Az eladások a hordóégetés után megszaladtak, és a bourbon előtt nyitva állt az út a világhír felé. Ám a nagy álmok pillanat alatt semmivé foszlottak, amikor 1920-ban bevezették a szesztilalmat az Egyesült Államokban. A Beam családnak is be kellett zárnia a szeszfőzdéjét.

A szesztilalom nem kevesebb mint 13 évig tartott, ezalatt nem egy italmárka merült a feledés homályába. A feloldáskor hetvenéves lepárlómester, James B. Beam nem hagyta, hogy ők is erre a sorsra jussanak. Gyorsan cselekedtek, és röpke négy hónap alatt sikerült újraindítaniuk a gyárat, amivel megmentették a céget.

James B. Beam ekkor is tisztában volt vele, hogy a whiskey-jének túlélése a jellegzetes ízén múlik. Minden hétvégén hazavitt egy kicsit a főzdében használt élesztőből, biztos, ami biztos, nehogy elvesszen. A közismert márkanév azóta is az ő nevét őrzi: fia az ő tiszteletére kezdte Jim Beam néven forgalmazni a családi whiskey-t. A Jim Beam márkanév azóta sikertörténet, ők hozták be a Red Stag cseresznyés aromáját is, mely igazi áttörést volt a whiskey-k piacán. Azóta van már almás és mézes Jim Beam is.

A patinás szülinap alkalmából most amellett, hogy kijött az egyedi tankcsapdás széria, bárki elkészítheti saját, személyre szabott címkéjét is. A ‘sapkás díszdobozban a klasszikus Jim Beam White várja a rajongókat egyedi címkével: a 225 sorszámozott címkén a zenekar tagjainak fotói és logójuk szerepel. Ezen kívül a dobozt a zenekar tagjai dedikálták, és egy tankcsapdás viaszpecsét zárja le, és lesz benne két pohár is.

A limitált széria miatt ebből mindenki majd csak egyet vásárolhat, és majd csak hétfőn, május 18-án jelentik be a Jim Beam Facebookján, hogy milyen linken lehet megvenni.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Sörszakértés: