Szotyirap a játszótérről

// 2010-01-19

Poppara Megasound Systemről értekező posztjára kontrázva összegereblyéztem egy kupacot azokból a gyerekekből, akik hihetetlen vakmerőséggel vágtak bele a 21. századi hazai rapszíntér meghódításába.

A közel nyolcszáz hazai regisztrált előadóval robogó, ingyenklip lehetőségével csábító Made In Garage-oldal rap kategóriája mutatja a legszínesebb – egyben a legtorzabb – képet  a szcéna hazai állásáról. A nagyok közül itt van a klipnyertes Akkezdet Phiai, Norba, a Killakikitt, a Hősök, meg ilyenek. Mi viszont most a kicsik közül csemegézünk, akik kaputelefonok és gémeskutak árnyékában osztják, zenélő mobilok és vadul csörgő szotyiszacskók gyűrűjében. Zenék a linkek takarásában.

Lecsa, a bulizós

A 7vége című számban az a Lecsa vall társasági életéről, aki ez év elején készül kiadni első nagylemezét. A producer LBeat, ez a név valószínűleg szintén a kisfiús alkatú Lecsát takarja, aki a fűben brékelés és falrahugyozás után reggel szívesen eszik anyukája almáspitéjéből.

Copy Baby feat Bes, az utca gyermekei

 “Vedd át a stílust és tudd meg, mi a jó/ Nálunk nem tarolt soha a hard techno/ Vagy baszd meg az anyádat a rockkal, a metállal/ Seggbe rúglak én is a deszkás csukámmal”

Nem szívesen találkoznék egy sötét sikátorban az éjszakában élő, nappal alvó Copy Babyvel és Bes-szel, főleg, ha nincs rajtam kapucni. Az Éjszakai műszak című szám nem a szeretről, nem a napfényről szól, ez a kőkemény utcai valóság, ami hallatán még az is alig tűnik fel, hogy a jócskán érettségi előtt álló páros felolvassa a szöveget.

Mc Sonic feat Dórika, a patrióták

“A zenéjüket újszerű hangzásvilág, és a különböző zenei stílusok ötvözete, az r’n’b, a hiphop, a 2 step, a soul és a latin dallamok jellemzik.” – áll oldalukon. A Nyár van című tracket valóban a lationosan ütös “Nyár van, süt a nap” helyzetjelentéssel kezdi Dórika, aki énekesnőként tündököl a városáért “prezentáló” mc Sonic mellett, és mint dalolja: “Kunszentmárton kisváros/ de még is számomra nyilvános/ Hogy vannak dolgok amiért kiállok/ és a városom nevét kiáltom”. Szóval igazi patrióta duóval van dolgunk, nyilvános.

Horváth Attila Hori, az ikon

“Horváth Attila Hori vagyok, Magyarország egyik kiemelt és különleges hiphop ikonja. Horiwood Records nevű kiadómat 2004-ben létesítettem.” Az ikoni státusz Hori a Vallató című, búvárharangban felvett trackben is megnyilvánul, ahol Attila vallási határokon átnyúlva isteni magasságokba emelkedik.

Szexy Boly’z a létezés határán

“A Szekszi Boly’z hivatalosan soha nem alakult meg, a Szekszi Boly’z mint zenekar eléggé tág fogalom” – vallják be a srácok, hogy szinte alig léteznek. Mégis bekerültek a gyűjtésbe, hiszen a kilencvenes években taroló kocsmai lövöldözős játékgépek hangulatát visszahozó Ándörgrandi mixük és az oldalon szereplő dalszöveg is kiállja a kor próbáját: “Tegye fel a kezit, aki vótt már csecsemő!”

2 Step

A 2 Step formáció immár tíz éve pörög a hiphop világában, ami elég is volt ahhoz, hogy mára kidobjanak egy számot, Hey Mr Dj címmel. Ebben arra kérik a lemezlovast, hogy pörgesse a lemezüket. “Lásd be végre kérlek/ nem kell az a két ex/ egyszerűen élvezz!”
 

 

 

És még néhány korfestő idézet a bemutatkozó szövegekből:

Della MC: “Nincs műfaji meghatározásom én repet csinálok és mindent amit ez a műfaj lefed!”

AADAMMC: “Ez a 2 zene amit felraktam Bootleg mert saját alapzenés zenéimnek a minősége kritikán aluli!”

Falken: “Jahm és a zenéimet fejhallgatós mikrofonnal veszem fel ugyan is stúdióra nincs pénzem.”

Gazsi Rap Show: “Egy egyszemélyes zenekar vagyok, célom felpezsdíteni a rapet egy ilyenfajta alternatív, trash vonallal”