Szintis stricifunker a pszihedelikus vurstliban – Dâm-Funk a nagyvásártelepi Kül-Koloron, megvannak a jegynyertesek

// 2014-06-10

Péntek este szürreális vurstlivá változik a Lágymányosi Rákóczi híd pesti hídfőjénél lévő Nagyvásártelep a Kolor külső partyján. A pszichedelikus felhozatal, avagy körítés része a dodzsem (!), a körhinta (!!), rodeó (!!!) – illetve a funkhiphoprap-menő Dām-Funk, egyenesen Amerikából, megvan, kik mehetnek ingyen!

Dâm-Funk

A belvárosi, bulinegyedi Kolor nem először vonul ki betondzsungelből és a fullasztó nyári kánikulából. Tartottak már Kül-Kolort például kompon, lovardában, kőfejtőben, reptéren, víztoronyban. Most a város egyik legnagyobb épületénél rendezik az idei első kivonulást.

A Nagyvásártelep 1932-es építése után nagybani zöldség- és gyümölcspiac volt, majd a rendszerváltás után diszkontáruházak (Plus, Penny) raktaráként működött. Aztán 2003 végén rámolták ki, majd a következő évben nem volt már ott semmi, de ugyanebben az évben legalább megkapta a műemléki védettséget, pontosabban az irodaépület, a zászlótartó építmények, a csarnok, az ehhez tartozó rámpa és a kikötő bejárati pillérei.

Számunkra kicsit meglepő is, hogy eddig nem nagyon volt felkapott alternatív elektronikus zenei partyhelyszín, mint mondjuk a Daróczi úti Pattex, a nagytétényi ruhagyár, meg még egy csomó lepukkant vagy annak ható hely Budapesten.

A Kolor most végre felfedezte, és igazi szájkedelikkoncepcióval rendezi be péntek este, vagyis péntek 13-án. Vurstlinak nevezik a berendezést, dodzsemmel, rodeóval, körhintával, lézershow-val, streetartosokkal (M-city, Faker, 2Shy, Aitch). Este héttől reggel hétig tizenegy előadót léptetnek föl, élükön a Stones Throw kiadó kelendő termékével, Dâm-Funkkal, akit – és persze a többieket – állítólag szíven ütő hanggal tisztelnek meg.

Dâm-Funknak mostanában érkezett Snoop Dogg-gal közös albuma is, de korántsem ez az egyetlen, amit érdemes róla tudni. Mondják őt a szintis stricifunk nagykövetének, aki nemrég robbant a köztudatba, pedig már 1988 óta jelen van, igaz, mint session-zenész. A pasadenai származású Damon G. Riddick első nagyobb dobása, mintegy húsz évvel pályakezdése után, az volt, hogy a Baron Zen-féle Burn Rubber-t átszabta ugyanő At The Mall: Remixes albumára.

A felvétel igazi underground-sláger lett, ami elég volt hozzá, hogy a kiadója sorban hozza maxijait és ep-jét. Öt éve érkezett Toeachizown-nal, ami egy öt lp-s indítás. Ikonjával, a slave-es Steve Arringtonnel sokszor működött együtt: a Dam-Drumon (már harmadik verziós kézi dobgép) és letölthető mixeken kívül a Master Blazter csapatával is turnézott együtt.

Alapítója a Culver City-i heti klubnak, a Funkmosphere-nak, ahol szól posztdiszkó, protoelektró, deephouse és vintageboogie is, meg még mi minden! 2013 végén 7 Days of Funk néven csapatott össze Snoopzillával (leánykori nevén: Snoop Dogg), akinek egy korábbi kiállításmegnyitóján belezuhantak egy ütős freestyle-ba, aminek egyik eredménye a Days of Funk lett.

A Kül-Kolor – Nagyvásártelepen rajta kívül játszik Cadik, a  Coldplay- és Daft Punk-remixeivel nemzetközi ismertséget szerző pesti srác, Peter Bergmann aka We Plants Are Happy Plants, a szülinapos Nightdrive aka Headshotboyz, illetve Nakedkool, Route 8, Eirik és Pure List.

Belépő elővételben ezerötszáz forint, a helyszínen egy ezressel több. Az elővételben a Kolorban lehetséges (VII. kerület, Király utca 13.). A helyszín a 2-es villamos déli végállomásától három perc séta, a pontos cím a rend kedvéért: IX. kerület, Kvassay Jenő út 2.

Játék – nyertes

Ki az a dj, aki a tavaly februári Ableton Live 9-bemutatón előadott és játszott is az előadások utáni partyn? (Segítség akkori közvetítésajánló cikkünkben, a helyes válasz Fine Cut Bodies.)

A megfejtéseket a koncertblog1@gmail.com-ra vártuk pénteken, június 13-án, délután háromig Dam-Funk tárggyal. A nyertes: Busai Lilla, akik másodmagával ingyen mehet a pénteki esti Kül-Kolor: Nagyvásártelep – Dâm-Funk partyra. A nyertes nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, őt e-mailben értesítettük, egyben tudattuk vele a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!