Szerezd vissza a lázadás örömét!

// 2020-02-17

A diktatúraellenes és feminista oroszországi punkrockegyüttes, a Pussy Riot alapítótagja 10 pontban foglalta össze tanácsait azoknak, akik lázadnának a rendszer ellen.

A Lázadj! – A Pussy Riot útmutatója aktivistáknak című könyve tíz pontjából egy kis összevonással csináltunk nyolcat, így foglaljuk össze Nagyezsda Tolokonnyikova intelmeit az érdeklődőknek. Két évvel ezelőtti akváriumos koncertjükről itt olvasható az ajánlónk.

Kalózkodj!

Merj szabad lenni lélekben, ne fogadd el az ostoba parancsokat és a berögzült, de sokszor hibás társadalmi szokásokat! Merj nem megfelelni az elvárásoknak, érdeklődj folyamatosan, tanulj, tapasztalj, ezek alapján pedig legyen önálló véleményed a világról!

A mi dolgunk, hogy bosszantó kérdéseket tegyünk föl. Elemi erő van az egyszerű kérdésekben. Drága Elnök Úr! Ha Ön nagy hatalmú, gazdag és okos, akkor a nép miért él szegénységben? Nálunk a városban mért fekete a hó? A légszennyezésről cikkező újságírók tényleg azt érdemlik, hogy halálra verjék őket?

Csináld magad!

Ne várj mindig másokra, tudatosítsd magadban, hogy nem csak szakértők képesek megoldani egy problémát! Kezdd el, próbáld meg, és ha elbuksz, áll talpra, és próbáld máshogy!

Legnagyobb ellenségünk a közöny. Fantasztikus eredményeket érhetnénk el, ha nem kötne minket gúzsba a gondolat, hogy semmin sem lehet változtatni. Az uralmon lévők magukat tartják igaz hazafiaknak, de hazudnak, csalnak, lopnak. Azt állítják, fontos nekik a vallás, de megszegik az összes parancsolatot. Azt mondják, a népet képviselik, de csak a saját gazdagodásukkal törődnek.

Szerezd vissza a lázadás örömét!

Találd meg magában az örömöt, mert hihetetlen energiát leszel képes csatornázni, és minden élethelyzetben jól fogod érezni magad, mert az aktivizmus, a cselekvés erővel és boldogsággal tölti föl az embert!

Makacs ellenállás és sokatmondó mosoly, ez legyen a fegyvered!

Hozd a frászt a kormányra!

Tartsd a hatalmat folyamatosan nyomás kételkedéssel és kérdésekkel, mert nem a nép van a kormányért, hanem fordítva! Soha ne fogadd el a hatalom verzióját semmiről, járj utána, mondd el a saját véleményed!

A kormánynak nem tetszik az efféle veszélyes, felforgató tevékenység, amit úgy hívnak: gondolkodás.

Bűnözz a művészettel!

Fejezd ki a gondolataid a művészet segítségével! Legyél zenész vagy festő, ne félj attól, hogy nem vagy elég jó ezekben, a lendület és a szenvedély sokkal többet ér!

Nekem ez az élet: jól érezni magam mindenhol, és nyomokat hagyni.

Ne add föl könnyen! Tarts ki, és szerveződj!

Számolj vele, hogy kinevetnek, bolondnak néznek, vagy akár megpróbálnak elhallgattatni! De ettől még csinálni kell, az igazság mindennél fontosabb, harcolj hát érte!

Az egyes embernek nagy árat kell fizetnie, ha részt vesz a történelem alakításában. De az emberi lét lényege épp ebben rejlik. Forradalmat nem lehet pénzért kapni, a forradalomért önmagadat kell odaadni.

Jönnek majd az ellencsapások, de ezeket nemcsak elviselni kell, hanem találni kell magunkban annyi bátorságot és csibészséget, hogy nevetni tudjunk rajta.

Teremts alternatívákat!

Ne hidd el, hogy nincs más út, csak a mostani, és soha semmi nem lesz jobb! Ne félj álmodozni, és cselekedni! Olvasd, nézd, hallgasd a független médiát, mert a kormánypropaganda eltorzítja és meghamisítja a valóságot az emberek befolyásolása érdekében!

Ha a polgárok tudják, mi történik valójában, akkor nem lehet őket megtéveszteni.

Légy, ami akarsz!

A feminizmus szitokszónak számít Oroszországban, a kormánytagoknak csupán 10 százaléka nő, és három éve elfogadták a törvényt, ami legalizálja a családon belüli erőszakot, a szexizmus és a nőgyűlölet pedig az orosz nagyvárosokban is erős, de a kis falvakban kifejezetten tombol, de ne nőként is légy ugyanolyan bátor és erős aktivista!

Nemcsak újfajta jogokért kell harcolni, de a már megszerzett jogainkat is folyamatosan védelmezni kell.




Magyar eredetű aktivizmus Skóciában:

Címkék: , ,