Szeptembertől az NKA25 – Hangfoglaló turné

// 2018-08-28

Koncertekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a Hangfoglaló Program az NKA fennállásának 25. évfordulóját. A hazai könnyűzenei támogató rendszer eddig is ismert volt szerteágazó tevékenységéről, idén ősszel pedig egy több művészeti ágat is felvonultató vidéki klubturnéval színesíti repertoárját.

A rendezvénysorozat keretében olyan, korábban is az Alap által támogatott zenekarok lépnek föl, mint például a Kiscsillag, a Fish!, a Blahalouisiana, az Irie Maffia. A helyszínválasztás is a Hangfoglaló Program működéséhez kapcsolódik, hiszen szintén általuk támogatott klubok adnak otthont a programoknak: például a veszprémi Expresszó, a győri Rómer Ház, a szegedi JATE Klub, a nagyváradi Moszkva Kávézó.

A Hangfoglaló történetében most először lép ki a fővárosi helyszínekről a Backstage fórum is, melyen az adott napon fellépő zenekarok képviselői folytatnak szakmai diskurzust különböző zeneipari témákban. Egyaránt asztalra kerül majd a produceri munka, a kommunikáció és a pr, de menedzsmentes és dalszerzős témakörökben is lesznek beszélgetések, többek között a 30Y-os Beck Zolival, Szepesi Mátyással (Konyha, Magashegyi Underground), Áron Andrással (Apey & the Pea).

“Fontosnak tartottuk, hogy a negyedévszázados évfordulóra olyan programokkal készüljünk, melyek nemcsak a közönség számára érdekesek, de egy közös szervezőelv mentén is összefűzhetőek: szerettünk volna minden olyan intézményt és résztvevőt bevonni a kezdeményezésünkbe, akikkel valamilyen formában az elmúlt években együttműködtünk, akiket támogattunk. A Hangfoglaló turné keretében helyet kapnak filmvetítések, könyvbemutató, poptörténeti jelentőségű emlékpontokat is avatunk, emellett több helyszínen is bemutatjuk a Nem veszhet el a Somló című emlékkiállítást, mely a nemrégiben elhunyt Somló Tamás életéből mutat be ritka pillanatokat” – mesélt az NKA25 – Hangfoglaló turné részleteiről Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának vezetője.

A programsorozat szeptember 23-án Szolnokon indul a Nem veszhet el a Somló megnyitójával és október 13-án ér véget a pécsi, illetve a győri helyszínen 30Y- és Iamyank-koncerttel. A programokról és a zenekarokról több információ a Hangfoglaló Facebook-oldalán érhető el.