Szeánsz a hangmérnök úrral – nyerj jegyet Pablo Bolívarra!

// 2018-12-06

Az Aktrecords karácsonyi szeánsza idén Pablo Bolívarral fogja megtáncoltatni a közönséget az A38-on december 15-én, szombaton.

A kifinomult szelekciójáról és érzőn lüktető szettjeiről elhíresült Pablo Santanderben látta meg a napvilágot, amely város – legyünk őszinték – nem az elektronikus zene epicentruma. Ezt ő is hamar belátta, Barcelonába ment hangmérnöknek tanulni a Crash Intézetben, 1998 után már dolgozott is a szakmjában. Így került kapcsolatba az akkori spanyol elektronikus szcéna egyik legkomolyabb kiadójával, a Decoder Muzique-kal. 2006-ban meg is tudta jelentetni első nagylemezét, az Anjanast, letéve a mára már védjegyévé vált melodikus/hipnotikus techno alapjait.

Azon az albumon még sok kimondottan ambientes hatás érződik, elég, ha meghallgatjuk a Cerca De Mi Cicatrizt, amit még Aphex Twin is megsüvegelne. De az olyan számok, mint a címadó dal vagy a Contact, rávilágítottak arra, hogy a szerző bizony táncoltatni is akar.

 

Az igazi áttörést a második album, a Recall hozta meg 2009-ben. Nem volt egyszerű szülés, hősünk akkoriban számos problémával küzdött, elveszítette, például, az édesapját. A zene jóval sötétebb lett, mint az első, az ambientes betétek is lényegesebb komorabbá váltak, így a Recall lett a zenetörténet egyik legutazósabb dubtechno-albuma. Gondolunk itt elsősorban az Escape From Galaxy Five három számra bontott űreposzára, de az olyan vidámabb darabokra is, mint a My Own Reality vagy a Reflect.

 

A Recall sikere után Pablo úgy érezhette, ideje saját kézbe venni a kiadványait, két kiadót is alapított. A Seven Villas, melynek neve a kelet-cantabriai szülőhelyére utal, részint a saját zenéit jelenteti meg, részint feltörekvő zenészek útját egyengeti. “Musica para estar”, mondta egyszer ezekről, vagyis hogy ezeknek a zenéknek meg kell születniük. A 2016-os The Obscure Figure című albumán kívül több kollaborációja is itt jelent meg, többek között a Sensual Physicsszel vagy Dactilarral, és olyan neveket is sikerült megnyernie, mint Maurice Aymard & J.e.e.p vagy Eduardo De La Calle.

 

Az AvantRoots kiadót pedig elsősorban a Aphro Sainzcal közös projektjük, a Pulshar megjelenéseire alapították 2009-ben, aztán persze idővel ez is túlnőtte az eredeti tervet. Mára szinte minden megtalálható a repertoárban a dubtól az instrumentális hiphopig, az ambienten át az IDM-ig, olyan nevekkel a csatasorban, mint Alla Farmer, Hirotaka Miyamoto, Mr. Chicago, Belcro vagy JahJazz.

A két kiadó menedzselése, a zeneszerzés és a fellépések mellett Pablónak azért marad ideje remixelni is. 79 hivatalos remix fűződik a nevéhez, olyan előadókat gondolt már újra, mint a Groove Agents, Monoroom, Eelke Kleijn, Citizen Kain vagy a zseniális UK garage-ikon, Wooky.

 

A buli éjfélkor kezdődik, az első pár taktust a technokunstos Isu szolgátatja, majd a mérnök úr jön hat órán át. Szóval lényegében egész estés szettet játszik – az incifinci kétórás haknik korában valóságos felüdülés, ha valakinek van ideje felépíteni a szettet. Jegyek az esemény oldalán és az Aktrecordsban is vannak még!

Játék

Hol volt az Acidmoon bulija, amikor tavaly decemberben Pablo náluk járt? (Segítség akkori ajánlónkban.)

A megfejtéseket december 14-én, pénteken délután 2-ig várjuk a jatek@koncertblog.hu címre, Pablo tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választunk, akik ingyen mehetnek az aznap esti Aktrecords Xmas Seance-ra, az A38-ra. A nyertesek nevét ebben a cikkben, itt közöljük, őket e-mailben értesítjük, egyben tudatjuk velük a buliba bejutás módját.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!