Köszöntsük űrzenével az emberiség ma este beköszöntő új űrkorszakát!

// 2020-05-30

Elon Musk és a Space X ma este történelmet írt: először vitt embert a világűrbe magáncég űrhajója, amit a különleges magyar Sc. Art szupergruppjellegű formációval köszöntünk.

A 2010-es Fonogram Az év hazai kortárs komolyzenei albuma kategóriáját a Sc. Art együttes A jól temperált univerzum lemeze nyerte meg. Az együttes ifj. Kurtág György, Franciaországban élő kortárs zeneszerző-hangtervező, a KFT két tagja, Márton András és II. Lengyelfi Miklós formációja az “egyes terek akusztikai jellegzetességeit ötvözi saját hangképekkel, motívumokkal”.

A tíz éve győztes anyag a világűr “hangjaira” épít, mert hangmintákat akkor is vannak, ha tudván tudjuk, hogy a világűr légüres, vákuumos közegében nem terjed a hang. De a NASA és az Iowa Egyetem által készített felvételekkel, például a mikrohullámú háttérsugárzás “hangjával”, a Föld légkörének ütköző elektronokéival, űrszondák mindenféle égitesteknél készített felvételeivel elég jól tudtak dolgozni. A hangzás keveredik az ifj. Kurtág sounddesigneri munkája eredményeként fejlesztett, széles spektrumú hangszínekkel, az effektes elektronikus basszusgitárhangokkal, az elektronikus dobbal vezérelt hangmintákkal.

Sajnos úgy tűnik, mostanára a Sc. Art már nem aktív, Facebook-oldaluk legutóbbi bejegyzése 2017-es, és weboldalukon sincs semmi aktuális, a naptár szerint legutóbbi koncertjük 2013-ban volt.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)


Elon Musk zenét is ír: