Malátás, édeskés ízek, gyümölcsös, fűszeres aromák – milyenek az ale sörök?
Portfóliópartnerünk, az Ízes Élet kezdett sörbemutató sorozatba.
Az ale típusú söröket felsőerjesztésű eljárással készítik. A folyamat magasabb hőmérsékleten zajlik, és más élesztőfaj szükséges hozzá, mint a lager sörökhöz. Az ale söröknél az élesztő (ahogy a cukrot alkohollá alakítja) az erjesztőtartály tetején gyűlik össze, ezért nevezzük felsőerjesztésűnek. A lagereknél pedig a tartály alján zajlik le ugyanez, így kapták az alsóerjesztésű besorolást.
Az ale sörökre jellemző a malátás, édeskés íz, illetve elég gyakran érezhetünk gyümölcsös, fűszeres aromát, ha ilyen italokat kóstolunk. Az ale maga is csak egy összefoglaló név, rengeteg alfaja létezik, a keserű pale ale söröktől kezdve egészen rendkívül sötét színű stout sörökig.