Malátás, édeskés ízek, gyümölcsös, fűszeres aromák – milyenek az ale sörök?

// 2020-06-06

Portfóliópartnerünk, az Ízes Élet kezdett sörbemutató sorozatba.

Az ale típusú söröket felsőerjesztésű eljárással készítik. A folyamat magasabb hőmérsékleten zajlik, és más élesztőfaj szükséges hozzá, mint a lager sörökhöz. Az ale söröknél az élesztő (ahogy a cukrot alkohollá alakítja) az erjesztőtartály tetején gyűlik össze, ezért nevezzük felsőerjesztésűnek. A lagereknél pedig a tartály alján zajlik le ugyanez, így kapták az alsóerjesztésű besorolást.

Az ale sörökre jellemző a malátás, édeskés íz, illetve elég gyakran érezhetünk gyümölcsös, fűszeres aromát, ha ilyen italokat kóstolunk. Az ale maga is csak egy összefoglaló név, rengeteg alfaja létezik, a keserű pale ale söröktől kezdve egészen rendkívül sötét színű stout sörökig.

Milyen fajtáik vannak az ale söröknek? Folytatás az Ízes Életen.


Armando Otchoa sörtúravideó-sorozata a Koncertblogon:


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Dr. Zoidberg e heti improvizatív technolive-ja: