Rémséges plur – megvannak a Psychedelic Halloween-nyertesek

// 2013-10-29

Legutóbb augusztus elején, még Ozorához kapcsolódóan foglalkoztunk psytrance-szel/goával (leszámítva a múlt heti Ozric Tentacles-t, de az kicsit más azért) úgyhogy épp itt az ideje, hogy újra fölvegyük a fonalat. A halottak napja miatt csütörtöki péntek este a Psybaba Records és az Y-Production tart hagyományos halloweenpartyt, ezúttal a SOTE-klubban, az “okos orosz psytrance” messzeföldön híres sztárjával, Pentával, illetve Enichkinnel. Jegynyertesek a cikk végén.

Talán ilyen arcokkal is találkozhatunk majd

Az orosz származású Penta (polgári nevén Nikita Tselovalnikov) a psytrance egyértelmű állócsillagának számít, nem egyalbumos/egyszezonos előadó, hanem a szcénában régóta, több mint tíz jelenlévő nagyágyú. Zenéje alapvetően “matematikus, okos” psytrance a gyilkos tempó melletti összetettsége és hátborzongatóan rafinált futamai kiemelik a keményebb psy-t toló és dark-előadók gyakran csak gyorsaságra és keménységre gyúró tömegéből.

Tizenegy évesen még a Szovjetunióban kezdett zenélni, gitáron, meneteit föl is játszotta kazettára, ám mivel később magónkazetta-hiány alakult ki az országban, kénytelen-kelletlen Abbát vett rá a kezdeti zenéire. Később osztálytársaival Beatlesre hajazó őrült dalokat írtak oroszul, játékgitárral, Yamaha szintivel (!) és mindenféle dobokkal.

Aztán a kilencvenes évek végén kikeveredett az USA-ba, ahol eljutott egy San Fransicó-i X-Dream-partyra, ami azonnal megváltoztatta az életét. Ezután kis időre hazatért Oroszországba, és Szenpéterváron, ahol lakott, egyből összevásárolt mindeféle goakazettát, és egyáltalán, kőkeményen elkezdett kutatni a goakultúra után.

Valójában San Francisco volt az otthona ekkor már, és itt is tört be a szcénába, itt játszott először partyn, és innen hívták első nemzetközi fellépésére is, a brazíliai Ypy Poty fesztiválra 2002-ben. Innen már egyenes út vezetett, hogy goa/psy-világ egyik elsőszámű hőse legyen – mondhatjuk, tökéletes pillanatban lépett színre, akkor, amikor a szcéna az egész világban a csúcson volt. Számos ma is világsztárnak mondható előadó ütötte föl a fejét ekkortájt, és közülük ma is a legtöbben ott vannak az élvonalban.

Manapság már persze ő is több irányba is nézeget és lépeget, és a fő iránya most nem épp a psy-zene. Leginkább webfejlesztéssel és -dizájnnal foglalkozik (mégis mi mással, ennyi kaliforniai, Szilíciumvölgy-közeli kötődéssel…), illetve van egy electrós, techhouse-os alteregója is, az Azorsky, amivel Tiestót és Black Eyed Peast is remixelt már. Igazi világpolgár, Szentpétervár és Frisco mellett huzamosabb ideig élt Portugáliában, most pedig kisgyerekével, családjával együtt a szintén portugál fennhatóságú, Atlanti-óceáni Azori-szigeteken él (innen az Azorsky név is).

Rajta kívül fő fellépőként még a szintén orosz Enichkin játszik live-ot. Pentához képest (és amúgy is) ő már az új generációt képviseli, és egyben az “igazi” darkpsy-t. Ugyanakkor ő is mindenképp besorolható az okos oroszok sorába, amennyiben nem annyi a zenéje, hogy föltol valami bassline-t kétszáz bpm közelébe, néha meg belezörög.

A party halloween, tehát a kulisszák adottak, az egyik “alcíme” szerint egyenesen a vámpírok és zombik báljába csöppenünk az Nagyvárad téri SOTE-klubban. A szervezők jelmezben várnak mindenkit, de aki nem abban jön, annak – ha nem figyel – a bejáratnál lesben álló arcfestők pingálhatnak az arcára valami véres-vicces halloweenest. A kivetítőkön zombis és vámpíros filmek és jelenetek pörögnek majd, és a dekortól (melyet a Trixx, a Psybaba és a 4.49 készít) is lesz alkalmunk megijedni.

A psytrance-színpadon este tízkor az egyik főszervező, dj Hruscsov (Y-Production/Y-east) kezd, utána érkezik Dolphin (Futurefolk), majd egykor érkezik maga Penta (Auraquake Records). Másfél élőprogramja után Comsat és Petar (Y-Production) pörget, majd Tsubi (BMSS Records/Human Touch/Ozora), fél hattól pedig Snag és Psycrow (Y-Production) zár.

A dark-színpadon Neighbour indít tízkor, utána Ape Rape, majd fél kettő és fél négy között durva psybabás különítmény, Garcy, a Psybaba-főnök/alapító magyar goalegenda, Jirzij, Ustawka, Irgumburgum és Paya kavarog a pult mögött. Őket fél hatig Enichkin (Avatar Records/Mind Expansion) követi, majd a végét Nasgul (Fractalaudio Machinery Records) adja.

A chillben Buxi (Psybaba), Skarma, Thomato, Czellux és Lepque pörgeti-zörgeti a korongokat. Helyszínnek ugyan a SOTE-klub van kiírva, de ez nem a jól ismert, hírhedt egyetemi klub, hanem állítólag egy új hely egy Nagyvárad téri gyártelep területén, aminek arrafelé van a bejárata (Orczy út 4.), ahol a klasszik SOTE-klubnak is. Jegyek elővételben még kaphatók kétezer-ötszázért, ugyanez a helyszínen egy ötszázas több lesz.

Nyertesek

Milyen különleges jelzővel szokták illetni az Y-Production januári sztárfellépőjének, a Fabio&Moonak a zenéjét? (Segítség korábbi ajánlónkban, a helyes válasz “éteri”.)

A megfejtéseket október 31-én, csütörtökön délután háromig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre Penta tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek az aznap esti Y-Production & Psybaba: Psychedelic Halloween from Russia – Zombie’s & Vampire’s Night partyra: Busai Lillát és Laklia Kingát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!