Pogány szellemiség

// 2015-11-18

A Live Nation meghívására november 22-én, vasárnap a Barba Negrában lesz bőlére eresztve a svéd pogánymetál aktuális csúcsa, a Ghost, akik épp aktuális, Black to the Future nevű, világ körüli turnéjuk közben Budapestet is útbaejtik egy minden finomkodást nélkülöző őrületes, csirkevérszaggal átitatott koncert erejére.

ghost dead soul pantera  nirvana foo fighters nashville hollywood linköping dave grohl phil anselmo james hetfield starbucks black to the future meliora turné koncert heavymetal ingyenjegy belépő-nyereményjáték pszichedelikus rock hardrock doommetal

Az eddig hazánkat elkerülő banda 2006-ban alakult, amikor a tagok még különféle más bandákban nyomták, de ahogy azt az egyik Nameless Ghoul egy interjúban elmondta: “Lejátszottam egy riffet a srácoknak, ami mindenkinek bejött. De aztán álmaimban folyton visszaköszönt, epekedett valami sátánorientált szövegért.” Így összeállt a banda, és 2010-re már föl is vették az Opus Eponymous nagylemezt, ami utat talált nemcsak a svéd közönséghez, de besöpörte a Grammis (svéd zenei díj) legjobb hardrock kategóriájának díját is rögtön.

Mivel a srácok Linköpingből származnak, ami Stockholmtól délre található, és a régió püspöki székhelye, gondolták, nem is lehetne nagyobb fricska az egyház felé, mint egy sötét papot megszemélyesítenie az énekesnek. Végül Papa Emeritusnak, nevezték el a karaktert, ami a nyugállományos papokra használt kifejezés, utalván a tényre, hogy az ő papjuk már nem alulról szagolja az ibolyát.

A banda többi tagja sem szeretné felfedni személyazonosságát, így a színpadon mindenki maszkot visel. A többi Nameless Ghoul az öt elem szimbólumát viseli a koncertek alatt. A tagok annyira kényesek a kilétükre, hogy ha koncert után elhagyják a backstagepassukat, gyakran a hangosítók, a szekusok, vagy egyéb háttérmunkások sem ismerik föl őket, így visszajutniuk komoly kálváriát jelenthet. Egy interjúban, azt is megosztották, hogy volt már olyan koncertjük, amikor Dave Grohl, a Foo Fighters frontembere a 2013-as ep-jük felvételeit dirigálta, gondolt egyet, és felment a színpadra az egyik Ghoul álruhájában.

A Nirvana dobosán kívül számos metálarc, mint például James Hetfield, vagy épp több Slayer-tag fogadta már be “sátánista tanaikat”, sőt Phil Anselmo, a Pantera volt frontembere, gyakran lépett föl Ghost-pólóban a koncertjein. Mindez nem meglepő, hiszen okosan kombinálják a kifinomult riffeket, a pörgős dobszólamokat, a dalszövegeiken pedig szinte érezni a pokol melegét. Jól érződik zenéjükön a különböző stílusok behatása a doommetaltól, a progresszívrockon át egészen a pszichedelikus stílusokig, ám a kapott egyveleg egyáltalán nem durva vagy agresszív, hanem egy nagyon fogyasztható, dallamos heavymetal.

A svéd lemezeladási listán egyből első helyen nyitó második albumuk, az Infestissumam után a banda idén augusztusban dobta piacra a harmadik nagylemezét, a Meliorát, melyet az amerikai Nashville-ben vettek föl. Persze a felvételek nem mentek túl simán, hiszen az erősen vallásos városban nem sikerült olyan kórust találni, amelyik felénekelte volna a pogány kórusbetéteiket, így egészen Hollywoodig kellett utazniuk, hogy tető alá hozzák ezt. Mondjuk az amerikai piac meghódítása korábban sem volt zökkenőmentes, hiszen előző albumukat négy cédégyártó cég is visszadobta, amikor meglátták, hogy a borító egy XVI. századi orgiát ábrázol. De nem is meglepő ez annyira, ha megnézzük, mekkora hiszti van most az Államokban a karácsonyi Starbucks-poharak körül; a hisztizők azt kifogásolják, hogy a pohár szimplán csak piros, így nem eléggé “karácsonyi”.

                                      
A koncert pokoli hőmérsékletre fokozásáért a Dead Soul lesz a felelős előzenekarként. A jegyeket pedig egy keresztény léleknek nyolcezer-kilencszáz forintba mérik, de nem kell az ördöggel lepaktálnod, hogy ingyen bejuss, inkább válaszolj a következő kérdésre helyesen!

Játék

Mi a neve a Sepultura új énekese, Derreck Green 2013-as elektronikus projektjének? (Segítség korábbi ajánlónkban, a helyes válasz: Maximum Hedrum.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Ghost tárggyal november 22-én, vasárnap délig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Márvány Andrást és Orgoványi Pált, akik ingyen mehetnek a Ghost vasárnapi koncertjére, a Barba Negrába. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!