A világ legfontosabb koncertstadionjára melegítenek a Barba Negrában a Las Vegas-i rocksztárfivérek

// 2024-05-28

A három Las Vegas-i testvér glam/artrock-zenekara novemberben szétszedi a londoni megaarénát, de előtte az európai turné során hozzánk is benéznek – immáron negyedszerre, és megint a Barba Negrába.

I tried to sell my soul today
How did I end up in this place?
With me and you and you and me

Megpróbáltam ma eladni a lelkem,
Hogy kerültem erre a helyre?
Velem és veled, és te meg én

Palaye Royale: All My Friends

Három tejfelesszájú, Las Vegas-i fivér – Remington Leith, Sebastian Danzig és Emerson Barrett – úgy döntött 2008-ban, hogy összemixelik a korabeli emobandák hangzását a hetvenes évek protopunkjával, glamjével és a The Rolling Stones bluesrockjával: így született meg a Kropp Circle:

A kissrácok (a 16 éves Danzig volt köztük a rangidős) aztán hamar nevet váltottak: a torontói Palais Royale táncterem után Palaye Royale néven tolták további a rockandrollt: a szentimentális tesók nagyszülei ugyanis ezen a helyen ismerkedtek meg.

Sorra pakolták össze a kislemezeket és albumokat, először saját autójukkal turnézva játszottak a pinceklubokban lézengő biodíszleteknek, de idővel beindult a szekér. Egyre nagyobb helyszíneket töltöttek meg, játszottak Marilyn Manson és Rob Zombie előtt is, a klubos-arénás bulik mellett pedig lazulós akusztikus koncertsorozatot is indítottak: különféle parkokban chillezve-dumálgatva adták elő dalaikat világszerte a helyi rajongóknak.

A banda 2022-ben Budapesten is debütált. Először az Akváriumban, aztán a Szigeten álltak színpadra, és a (jó értelemben véve) teátrális,

magyar Himnusszal indító fellépésen hatalmasat mentek: Duracell-nyuszit is szégyenbe hozóan energikus frontember Leith bukfencezve, futkározva, az összes színpadi állványzatot megmászva, teli torokból üvöltötte végig a dalokat Barrett óraműpontos ütemeire, miközben Danzig bodysurfözve mutatta be gitárján, mennyire vágja a pentatonskálát.

Az eposzi, kvázi telt sátras koncert sokak szerint – e sorok íróját is beleszámítva – a ’22-es Sziget egyik legjobb bulija volt, nem csoda, hogy ezek után tavaly is visszatértek Magyarországra, az akkor is a Barba Negrában megtartott fellépésükre pedig az összes jegy elkelt.

Idei ep-jük, a Songs for Sadness, illetve az Unmakenotwannadie, Wednesday Afternoon kislemezeik – az energikus Just My Type kivételével – kissé melankolikusabbra sikerültek, ugyanis a testvérek tavaly elveszítették rákbeteg édesanyjukat, Stephanie Rachel Cowpert, aki mindig legfőbb támogatójuk volt: például kamaszkorukban megengedte nekik, hogy offolják az iskolát, így minden idejüket a zenélésre fordíthatták.

Cowper számítása bejött, a srácok idén szintet lépnek: november 9-én a londoni Wembley Arénában lépnek fel, több példaképük – például a Stones, a Beatles, David Bowie, a Queen és a Led Zeppelin – nyomdokait követve. Pályafutásuk eddigi legnagyobb szabású fellépése előtt azonban még tolnak egy nyári körutat Európában, és szerencsére minket sem hagynak ki idén sem: a május 30-án csütörtökön a Barba Negrában játszanak – előttük pedig a Linda Battilani vezette Halflives melegíti be a közönséget.

Kapunyitás este 6-kor, jegyek 14 ezerért a helyszínen és itt kaphatók. Ha biztosan az első sorban akarsz állni, limitált belépők is akadnak 17 rugóért, amelyekkel már fél 6-kor a küzdőtérre léphetsz. További infók a Facebook-eventen.

Korábbi rockos interjúnk: