Süss, rajzolj, homoríts! – Ozora a zenén túl

// 2018-07-27

Lesz mivel elütni az időt két táncrend között, akár tanulni, akár szórakozni vagy önkifejezni akar az ember. Kezdés hétfőn.

Jobb, ha már az elején lelőjük a konklúziót: ha elég nyitottak és érdeklődők, akár egy gyerekes család tagjai is eltölthetnének a július 30-án kezdődő Ozora Fesztiválon egy hetet úgy, hogy a zenei színpadoknak a közelébe se mennek, és mégsem unatkoznak.

Nem valószínű persze, hogy épp a világ egyik legnagyobb psytrance-fesztiválján tömegével lennének olyanok, akik direkt kerülik a zenét, és nem is biztatnánk senkit efféle balgaságra. Azt viszont minden fesztiválozónak javasoljuk, hogy fedezze fel a tucatnyi nem zenei helyszínt is.

Elmondjuk, miért érdemes.

Képmutatás lenne mással kezdeni, mint a torkosok fantáziáját leginkább megmozgató Cooking Grove-val. A foodart-bemutató még csak érdekesnek ígérkezik, a workshopokon viszont viszont komoly gyakorlati tudást lehet felcsipegetni: pizza, kenyér, saláták, raw cake, szárított gyümölcsök, samosa, sütés kemencében – és ott lesz a magyar underground reneszánsz embere, dj Mango, dél-amerikai ízeket tálalva.

A praktikus ismeretektől a látványos szórakozáson át a művészetekig terjedő skálán a permakultúrával, kertészkedéssel foglalkozó 7 Headed Garden a következő állomás. A témák: hasznos rovarok, ehető zöldfélék, organikus kert, gombatermesztés, gyógynövények. Mindez szintén workshopok keretében.

A tágan értelmezett kézművesség lesz az Artibarn fókuszában. Ebbe belefér az ékszerektől a kerámián, a fafaragáson és a tollfestésen át egészen a kovácsolásig sok minden. Sőt, annál is több: performanszszínház, dorombozás, bábszínház, táncszínház és még közös zenélés is színesíti a programot.

A Pyramid névre keresztelt helyszínt a különböző mozgásformáknak szentelik. Csak jógából lesz nem kevesebb mint hétféle, továbbá capoeira, aikido, taj-csi. Akit a tánc érdekel, az is jó helyen jár: a flamenco, a hastánc, a jávai tánc, a contact dance és kortárs táncok művelőitől lehet tanulni.

Ha mozgás és ügyesség, de inkább csak néznénk, mint csinálnánk, akkor irány a Circus. Nevéhez híven egy cirkuszsátor, az egy hét alatt több mint 100 fellépő művésszel. Lesznek köztük zsonglőrök, tűzzsonglőrök, bohóczsonglőrök, akrobaták és táncosok.

Igazi blamázs lenne, ha egy ilyen fesztiválról hiányozna a pszichedelikus-ezoterikus kultúrával és hagyományokkal foglalkozó helyszín. A Chambok House nem csak a kötelezőt hozza, a tudatmódosítós-sámánizmusos vonal mellett lesznek előadások olyan témákban, mint fesztiválkultúra, nők a zenében, ökológia, sőt néhány performansz, mozgásszínházi előadás is. Kapcsolódó helyszín a Healion, ahol többféle masszázs és egyéb jótékony technika segíti a regenerálódást.

A világ minden szegletéből érkező (a magyarokon kívül perui, olasz, német, ausztrál, kazah, amerikai stb.) képzőművészektől vibrál majd a Mirador épülete. Fraktálok, graffiti, fémszobrászat, UV-testfestés, vonalgrafika, faintarzia, rajzterápia, selyemfestés, videoanimáció, live analog video performance, gifek, papírvágás… és ez még nem minden. Akad köztük workshop is, ahol együtt lehet alkotni a művésszel.

A felsorolt programok közül több is lekötheti a nagyobb gyerekeket, talán a kisebbeket is, de ha mégsem, ott van a Bushyland. Nem megőrző, de délelőtt 10-től este 6-ig gyerekprogramokkal működik, egy árnyékos homokozó és egy játszótér által megtámogatva. Interaktív színház, zene, játékok, kézműveskedés napi nyolc órán át.

Öt-hatszáz ember munkája van abban, hogy ilyen gazdag legyen a programkínálat, ha a szervezőket és a meghívottakat is ide számítjuk. A becslések szerint a fesztiválozók fele-harmada eljut legalább addig, hogy bekukkant valamelyik helyszínre a felsoroltak közül – mondta a Koncertblognak Mata Csaba, a nem zenei programokért felelős szervező.

A legnépszerűbb helyeket firtató kérdésünkre azt mondta, a Pyramid a jóga, a Healion pedig a masszőrök tevékenysége miatt említendő az elsők között, de sokan megfordulnak a kézművesfoglalkozásokon is. Mint sejthető, a komolyabb témákról tartott előadások kevésbé kedveltek.

Az, hogy ennyi mindent lehessen csinálni a zenehallgatáson és táncoláson kívül, Mata Csaba szerint már szinte elvárás, mivel más fesztiválok is igyekeznek kilépni a partyskatulyából. Azt viszont nagyon reméli, hogy a paletta egyedivé teszi Ozorát.

Korábbi cikkeink az idei fesztiválról:

Melyik a kedvenc számod Ozoráról?

Ezt mutasd meg anyádnak Ozorán!

Új szelek fújnak az idén Ozorán

Tavalyi Ozora-cikkeink:

Ez egy módja a lázadásnak – Justin Chaos interjú

Impulzus és muníció Ozorára – Dj Tsubi interjú

Valaki mindíg emeli a tétet – interjú Dr Space-el

Régebbi Ozora-cikkeink:

Alkonyattól alkonyatig – szombaton indul az idei Ozora Fesztivál

Fúziós energiák – a Pink Floyd producere is fellép az idei Ozora Fesztiválon

Divatos és hasznos – kreativitás a levegőben Ozorán

Ne csak igyál, egyél is – Ozora-gasztró

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!