Összeáll az iTunes és a Live Nation

// 2009-12-02

 

Meglepően sokáig kellett várni arra, hogy ez az üzletág komolyabban beinduljon, pár nappal ezelőtt azonban a legnagyobb nemzetközi koncertszervező, a Live Nation és a legnagyobb zeneértékesítő, az iTunes közös vállalkozást indított.

Múlt hét óta a Live Nation arra alkalmas helyszínein készült felvételek megjelennek az iTunes-on, koncerttől függően audio, vagy akár video formátumban is. A választék egyelőre nem túl nagy, de már olyan előadók koncertjeiből válogathatunk, mint Ziggy Marley, az OK Go, Hillary Duff, a Plain White T’s, vagy akár Duffy. A “Live Nation Presents” névre hallgató új vállalkozás elérhető tartalma rövid időn belül nyilván radikálisan növekedni fog. Ez persze attól is függ, hogy a Live Nation milyen ütemben tudja felszerelni koncerthelyszíneit olyan technikai eszközökkel, amelyek alkalmasak magas színvonalú és eladható felvételek készítésére.

 

Az EMI-nak és néhány kisebb cégnek korábban volt már olyan próbálkozása, hogy koncert után rögtön árusítani kezdték a fellépés felvételét a hazafelé tartó látogatóknak, a most indult vállalkozás azonban messze az eddigi legnagyobb ilyen irányú kísérlet. Hazánkban is volt már ilyen értékesítésre példa, ráadásul Európa egyik legnagyobb zenei eseményén, a 13. Kapcsolat koncerten. A Simply Red buli után rögtön meg lehetett vásárolni a fellépés teljes anyagát tartalmazó USB stick-eket. A lemezeladások folyamatos visszaesésével a koncertfelvételek értékesítése egy újabb menekülési útvonalnak tűnik a zeneiparban.

Címkék: ,