Ősparty: savval goára

// 2015-09-28
Liveact Night & Ősparty – ezzel a nem annyira túlgondolt, de lényegre tapintó címmel rendez péntek este, október másodikán fiatalos és nosztalgikus, imitt psytrance-, amott acid-bulit a Goatrance.hu és egy ezredfordulóról ismert és talán újraéledő lab, a Deepsmile – az ős-goa-dj Oleg birgádja -, valamint a helyszínt adó Dürer-kert. A nagyteremben olyan psyliveactek sorjáznak, mint a szlovák Goatree, vagy a hazai Aurafood, a Flanger Strangers és Skarma. A kisteremben pedig a kilencvenes éveket idézik jófajta aciddel, technóval, tán némi trance-szel az Ősparty fellépői. Föllép a korszak ajnározott underground-dj-je, Titusz, a frankhegyi szervező és techno-dj, Dork, vagy a föntebb említett Oleg. Minderre párosbelépőt nyert két szerencsés, aki helyesen válaszolt a cikk alján feltett kérdésünkre.
A februári Ősparty népe szintetikus napfelkelte által megvilágosodik
 

Apró túlzással mintha egy-egy tizenöt-húsz évvel ezelőtti jó nyári hétvégére teledekorált halásztelki Duna-partot és frankhegyi Kozma-birtokot zárnak a Dürer-kertbe péntekről szombatra virradóra. Túlzásunk a psyliveacteket kínáló nagytermen érhető utol, az ott fellépő zenészek közül valószínűleg egyik sem játszott a szép emlékű halásztelki partyk valamelyikén. Az viszont tuti, hogy a Csepel-szigeti Duna menti partykéhoz hasonló stílusban zenélnek majd. Az Ősparty terme viszont jócskán idézi a frankhegyi éjszakákat fellépőivel, és alighanem dekorációjával is. Apropó, a péntek esti látványért a Fullcolor és Trippy vállalja a felelősséget.

Ősparty-kisterem

Az Ősparty újra a kilencvenes évek legendás elektronikus zenei bulijait idézi, például a Tündérhegyet, Frankhegyet, vagy a törökbálinti katlant. Tavaly januárban rendezték az első ilyet elég nagy sikerrel, de 2015 korai hónapjaiban is táncolhattak Őspartyn a már kilencvenes években is gyakorló partyarcok.

Ezúttal Interflug aka Rusty kezdi a programot, aki az egykori NDK-s légitársaságot hirdeti nevében. A régi szép időket idézve dj-zik a mára már inkább Bëlga- és Carbonfools-producerként ismert Titusz. A kilencvenes évek közepén viszont ő volt a talán legősibb partysorozat, az X-Lab egyik rezidense.

És ott lesz a Dürerben a tilosos Christian (Gaulamin) és az egykori frankhegyi szervező Dork is. Dorka amellett, hogy Berlinben is ismert techno-dj, még jeles képzőművész is. Kozma Péterrel és önnállóan nem egy budapesti épületet vetített be festményeivel a kétezres években. A szervezők “csavarós acidet és trance-emelkedettséget” ígérnek a kisterembe, mi pedig némi technóra is számítanánk. Az említett emelkedettséget aztán Olegtől várhatjuk.

Liveact-nagyterem

Ugyancsak a szervezők szerint: a kilencvenes években jobbára hátulgombolós psyliveactelők úgy keverednek az őspakliba, hogy kreativitásuk leginkább az Ősparty-korszakból és annak dj-itől eredeztethető.

A fellépők között fölvonulnak a szlovák Goatree mellett “a magyar goa-psy-psyprogos szcéna éllovas zenészei”. Ott lesz az Asirion, az Aurafood, a Flanger Strangers, a Paralell DialogSnag the Sunshepherd, valamint Skarma.

A party este tízkor kezdődik, és egészen reggel nyolcig eltart. (Közben este, éjjel fél tizenkettőig a Gyöngyvér zenekar ad lemezbemutató metálkoncertet a kisebb, sarokteremben.) A bulira egy ezres belépő, ám aki velünk játszik, annak akár annyi se.

Jegyet nyertek

Melyik fürdőben esett meg dj Titusz vicces találkozása a műúszó lányokkal? (Segítség itt, korábbi cikkünkben, a helyes válasz: Gellért fürdő.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu címre vártuk Ősparty2 tárggyal október 2-án, pénteken délután háromig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Borbíró Balázst és Párkányi Gábort, akik ingyen mehetnek az aznap esti Liveact Night + Ősparty bulira, a Dürer-kertbe. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!