On the Spot: egy palesztin srác és egy izraeli banda a Gödörben

// 2011-03-29

A Spektrum tévé saját gyártású On the Spot című műsorának égisze alatt az izraeli-amerikai Balkan Beat Box és a palesztin SAZ lép föl a Gödörben március 29-én, kedden este, az izraeli-palesztin global music partyn. A partyn a Deck Attack dj-i, Negro és Infragandhi is zenélnek.

Balkan Beat Box: két menet között

“Ez nem egy buli a békéért, szerintünk nem lehet bulizni a békéért, inkább arról van szó, hogy sok konfliktuszónában találtuk magunkat különböző partykon, ahol úgy tűnt, szünetel a konfliktus, legalábbis egy estére. A gázai esküvőtől, ahol kiderült, hogy a velünk együtt táncoló srác testvérét nemrég lőtték le, a johannesburgi buliig, ahol az amúgy legkeményebb gengszterek engedték el magukat, és feledték el, hogy honnan jönnek… Ezekben a bulikban az emberek mindennapjait alapvetően meghatározó konfliktus hirtelen eltűnik, és néhány óráig nem is jön vissza – ezt az érzést szeretnénk, ha átélné a budapesti közönség is, ezért szervezzük az első On The Spot Global Music Partyt, egy izraeli és egy palesztin zenekarral a színpadon” – így vezeti fel a kezdeményezést a válsággócokat sosem kerülő On the Spot stábja.

Mit lehet mindehhez hozzáfűzni? Annyit mindenképp, hogy a Balkan Beat Box tagjai az Egyesült Államokban, Brooklynban élnek, Myspace-oldalukon a hiphop és az electronica szavakat használják stílusmegjelölésként – bár folkzenei motívumukat is simán hallani a muzsikájukban -, és nemrégiben jelent meg harmadik albumuk, a Blue Eyed Black Boy.

A palesztin rapper SAZ, azaz Sameh Zakout viszont a konfliktus közepéről, a gázai övezetből, Ramala városából toppan a Gödörbe estére. Az angolul, arabul és héberül is szövegelő fiatalra fölfigyelt a nemzetközi média, szerepelt a Rolling Stone magazinban és a CNN-en. Manapság pedig turnézik világszerte.

A izraeli-palesztin partyra 2000 forint a beugró, az est fő fellépői után a társszervező Deck Attack dj-i, Infragandhi és Negro táncoltatnak tovább.