Csillogó, szenvedélyes és drámai nők

// 2020-03-08

A Müpa nőnapra különszedte elkövetkező hónapjai női fellépőit, meg kapcsolódó zenés-videó-podcastes tartalmait.

Ugyan volt már nem is egy, hanem kettő nőnapi kontentünk (az A38 ünnepi számlistája és a kurd nők és férfiak nőnapi tánca), de ezt sem hagyhatjuk cikk nélkül: a Művészetek Palotája március 11. és június 22. közötti kiemelkedő női fellépőit, illetve egy kifejezetten nőnapi lejátszási listát, egy koncertfelvételt és egy podcastet gyűjtött egybe.

Bozsik Yvette Társulat: Antigoné
március 11., szerda, 19:00

Carl Orff operáját Philippe Heritier Párizsban élő svájci zeneszerző alakította kortárs művé. Az egyik legnevesebb magyar táncművész, Bozsik Yvette koreográfiája pedig szenvedélyes drámává teszi, ami hitelesen reflektál az eredeti görög dráma sorsszerűségére, erősítve annak ma is érvényes üzenetét.

Jazzrajongók sorozat – Náray Erikával beszélget:
március 26., csütörtök, 20:00: Fullajtár Andrea
május 21., csütörtök, 20:00: Szalóki Ági

Náray Erika amellett, hogy kiváló színésznő és énekes, műsorvezetőként is ismert és elismert. Tavasszal a Jazz-rajongók sorozatban két hölgyvendége lesz: márciusban a Katona József Színház művészével, Fullajtár Andreával, májusban pedig Szalóki Ági énekesnővel beszélget.

Kristine Opolais-áriakoncert
április 13., hétfő, 19:30

Az elmúlt évtized egyik csillaga a lett Kristine Opolais a legnevesebb operaházainak rendszeres vendége. Közel áll hozzá a verizmus, és talán kijelenthetjük, hogy ő napjaink vezető Puccini-énekese. Áprilisban a Müpában kedvenc szerepeit adja elő, a negyvenedik Budapesti Tavaszi Fesztivál programja részeként.

Győri Balett: Anna Karenina
április 22., szerda, 19:00

Tolsztoj nagy klasszikusának táncadaptációját Velekei László Seregi- és Harangozó-díjas koreográfus tette színpadra. A címszereplő tragikus sorsa, szerelme, vívódásai a mozdulatok művészetével különösen magukkal ragadnak.

Nemzetközi Jazznap – Nagy-Babos Rebeka Quartet
április 30., csütörtök, 16:45

Az idei Nemzetközi Jazznapon a 2020-as Jazz Showcase szakmai díjazottja, a dzsesszből, népzenéből, elektronikából táplálkozó Nagy-Babos Rebeka Quartet is fellép. Énekesnőjüket, aki még Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, a Jazzma olvasói 2018 felfedezettjének választottak. Ez a koncert ráadásul ingyenes.

Selymein sorozat Palya Beával – Light in Babylon
2020. május 5., kedd 19:30

Palya Bea Selymeim szériájának vendége a Törökországban élő Michal Elia Kamal és együttese, a Light in Babylon. Török cigányzenék és a szefárd zsidó dalok egybegyúrva, énekesnő szenvedélyes előadásával.

Rebekka Bakken & Modern Art Orchestra
május 09., szombat 20:00

A nagy norvég énekesnő-generáció egyik legnagyobb alakja Rebekka Bakken, aki lenyűgöző terjedelmű és fényű hangjával minden koncerttermet megtölt. Most Tom Waits-feldolgozásokat tartalmazó lemezéről, illetve legutóbbi lemeze bluesos dalaiból ad elő a Müpában.

Sarah McKenzie Group
május 10., vasárnap 20:00

Az ausztrál származású énekes-zongorista, Sarah McKenzie koncertjén saját dalok és neki fontos örökzöldek szólalnak meg, a színpadon pedig zenekarának magyar szaxofonosa Bolla Gábor is kíséri.

Waltraud Meier dalestje a Budapesti Wagner-napokon
június 22., hétfő 19:30

A mezzoszopránként és drámai szopránként is nagyot alkotott Waltraud Meier, aki ezzel az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb énekesnője. A Budapesti Wagner-napokon visszatérő vendégnek számít, most Joseph Breinl zongoristával a német-osztrák Lied műveiből válogat.

+ Nőnapi számlisták: magyar és külföldi előadók számaiból

+ Koncertvideó – Palya Bea: Duók

+ Podcast-beszélgetés Szabó T. Anna költőnővel


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




Második nőnapi kontentünk: