Elárverezik a gitárt, amiben Kurt Cobain a heroinját tartotta

// 2020-05-12

Akár egymillió dollárt, vagyis több mint 320 millió forintot is hozhat a Julien’s Auctions júniusi árverésén Kurt Cobain gitárja.

A zenész 1993-ban, alig négy hónappal a halála előtt játszott rajta az MTV Unplugged című műsorában. A hangszer egy 1959-es Martin D-18E típusú gitár, adják hozzá az ütött-kopott tokját is, meg egy kis velúrbőr táskával. A Nirvana frontembere állítólag ebben tárolta a heroinját is.

Darren Julien, az amerikai aukciósház vezetője szerint a gitár “kiérdemelte méltó helyét a történelemben, hiszen a hangszeren a rockzene egyik legnagyobb zenésze és ikonja játszott minden idők egyik legnagyobb és legemlékezetesebb élő fellépésén”.

A fellépés albuma, az MTV Unplugged in New York olyan dalok akusztikus verzióját tartalmazza, mind az About a Girl, az Apologies és David Bowie The Man Who Sold the World című dalának feldolgozása. A lemez, melyet négy hónappal Kurt Cobain 1994 áprilisi halála után adták ki, Grammy-díjat kapott.

A június 19-20-i, Beverly Hills-i árverésen Kurt Cobain más tárgyait is eladásra kínálják. Van még egy gitár is, melyet az 1994-es In Utero turnéján használt. A Fender Stratocaster márkájú hangszer kb. 60-80 ezer dollárért, vagyis 20-25 millió forintért kelhet el. A Heart-shaped Box című dal videoklipjében hordott ezüst lamé-ing pedig 10-20 ezer dollárt, azaz 3-6,5 millió forintot is megérhet.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)


Jótékonysági árverés: