Nincs mit cifrázni – a drum’n’bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint

// 2016-01-12

A decemberi két podcastunk, a Dr. Zoidberg készítette blaszfémiás és a dj Minich mixelte szilveszteri bulizós után megkezdjük év eleji nagy menetelésünket: a tervek szerint február végéig nem kevesebb, mint nyolc zenei irányzat (sorrendben: drum’n’bass, metál, technó, hiphop/rap, crossover, break, house, psytrance) legjobb 2015-ös zenéit rakjuk össze egy-egy spéci mixben/podcastben, külön erre az alkalomra készített artworkkel, az ezt készítő művész bemutatkozásával és a feladat kommentálásával, illetve a podcaster dj személyes megjegyzéseivel és a válogatás sztorijával. Az első terítékre kerülő stílus a drum’n’bass – podcaster: dj Ren a Budapest Jungle-től (mely a vezető hazai dnb-szervező, a Bladerunnaz címkéje) és a She Fire-től, artworker: Oláh Orsolya festő/művész.

podcast mix best of 2015 drumandbass dnb dárenbéz dramaba dj ren oláh orsolya festő művész budapest jungle bladerunnaz she fire magyar képzőművészeti egyetem festészet nőművészek friday buli party félabsztrakt sorozat tumblr Tilos Rádió mixcloud soundcloud youtube-playlist dzsungel könyve hospital ram records drs random movement exit metalheadz break calibre remix blu mar ten soulr

Oláh Orsolya artworker

“A Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomáztam festőművészként 2014-ben. A fő csapásirány a művészetemben a festészet, de más médiumú megnyilvánulási igényeim is vannak. Alapvetően ezért se sorolom be magam a festőkategóriába, de ha már mindenképp címkékkel működik a társadalmunk, inkább szeretem a művészt mint kategóriát. És igen, ki tudok festeni egy szobát, de persze nem ezzel foglalkozom. Mindig tematikus sorozatokat csinálok, melyek konceptuális indíttatásúak. Korábbi munkáimban a kritikai attitűd markánsan látható volt. Fontosnak tartom, hogy folytassam a nőművészek festészeti tradícióit. Számomra a képalkotás, egy mű létrehozása eszköz, ami segít az identitásom alakításában, és egy felület, ami által látható vagyok. Ezt a szerepet igyekszem kihasználni, és a szépségen, és az örömön túl próbálok rávilágítani problémákra, kérdéseket feltenni.

Ilyen jellegű felkérést, mint most a Koncertblogtól, még nem kaptam. Az itt megjelent kép az egyik legújabb sorozatom egyik képének a részlete. A képet direkt erre a felkérésre festettem, a jó kis nyári Friday drum’n’bass-bulikra emlékezve, Reni mixeit hallgatva. A sorozat darabjai félabsztrakt képek, melyek tondó formátumúak.”

Oláh Orsolya Tumblr-oldala

Itt hallgasd!

Dj Ren podcaster

“Voltak már izgalmas megkeresések: a kilencvenes években Londonban játszódó fantasysztori olvasásához aláfestő mixet összeállítani, vagy fodrászatban dinamikus, de azért mégsem zakatoló háttérzenét biztosítani, és hasonlók. Ehhez képest egy éves összegzés nem tűnik nehéz dolognak, főleg, hogy szinte minden évben csinálok bestof-műsort – persze élőben – a Tiloson. A feladat, hogy kb. hatvan percben mutassam meg nem szigorúan a stílus rajongóinak 2015 legjobb drum’n’bass-számait, mégiscsak nehezebb, mint elsőre gondoltam.

Elkezdtem papíron válogatni. Először egy erős hatvanas listát dobtam össze, figyelve arra, hogy minél nagyobb legyen a merítés, minél több előadó, kiadó, irányzat szerepeljen, aztán észrevettem, hogy csomó minden így is hiányzik, elfeledkeztem néhány meghatározó trackről, közben már rég szűkítenem kellene. Újraválogattam. Ezúttal negyvenhat zenénél álltam meg. Eleve nem a fősodort játszom, de mégiscsak igyekeztem a könnyebben emészthetőket tálalni, hiszen a Koncertblog nem drum’n’bass-szaklap, így viszont kicsit elkezdtem hiányolni az igazán rám jellemző hangzásokat. Na, de akkor mi legyen? Akkor legyen az, hogy megmutatom, számomra milyen izgalmas, új dolgok történtek 2015-ben a drum’n’bassben. Eléggé csapongó, mondhatni elvont, szinte összemixelhetetlen negyvenkilenc szám elsősorban a vájtfülűeknek, oké, ez se jó. Ráadásul a szűk határidő vége is nagyon közeleg. De mégis mire vállalkoztam? A húsz – szerintem – legjobb dnb nyilván sláger, legalábbis nekem, ebből ívet, történetet összerakni lehetetlen.

Gondoltam a rádiós – élő – megoldáshoz nyúlok, nekiálltam mixelni a 2015-ös zenék közül azokat a kedvenceket, ami jött, meg persze, amiket normálisan össze lehet forrasztani egy mixben. Hát, ez lett a végső. Nincs mit cifrázni, semmilyen tematika nem működik, mert tavaly is túl sok jó zene született.”

Dj Ren Mixcloudja, Soundcloudja, Youtube-playlistje és Tilos Rádió-műsora, a Dzsungel Könyve Facebook-oldala

podcast mix best of 2015 drumandbass dnb dárenbéz dramaba dj ren oláh orsolya festő művész budapest jungle bladerunnaz she fire magyar képzőművészeti egyetem festészet nőművészek friday buli party félabsztrakt sorozat tumblr Tilos Rádió mixcloud soundcloud youtube-playlist dzsungel könyve hospital ram records drs random movement exit metalheadz break calibre remix blu mar ten soulr

Dj Ren munka közben

Track-lista

1. Breakage & Jess Mills: Fighting Fire (D Bridge-remix) / Digital Soundboy
2. Nausika: Dominion / Blu Mar Ten
3. Lynx feat. Master X: Circles / Hospital
4. Anile: Exchange / Med School
5. Need For Mirrors: Blood Orange / V
6. June Miller: Promise Ring / RAM Records
7. Mark System: Pursuit / Exit
8. DRS feat. LSB & Tyler Daley: The View / Soul:R
9. Zero T & Beta 2: Clondike / Dispatch
10. Random Movement: Sleazy Bitch / Fokuz
11. Skeptical: Playground Chat Back / Exit
12. Digital: Deadline (Dub Phizix-remix) / Function
13. Fracture x Chimpo: From Early / Metalheadz
14. Break: Late Exclusive / Symmetry
15. Calibre: Concrete / Exit
16. Jubei feat. Rumour: Paragon / Metalheadz
17. Jam Thieves: Hustler / New Playaz
18. Ulterior Motive: Music City / Metalheadz
19. Paradox: Rockdown / Paradox Music
20. Fixate: Throwback Therapy / Exit

A Koncertblog Session podcast-sorozat eddigi részei:

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál

Már nem szopnak a ministránsok – fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!