Nézz be Africa Bambaataa fejébe – megvannak a jegynyertesek

// 2015-02-02

A Dürer-kertben zenetörténelmi esemény lesz február nyolcadikán, vasárnap: Dj Shadow és Cut Chemist Africa Bambaataa egyedülálló, negyvenezer darabból álló bakelitgyűjteményéből mazsolázott, és rakott össze szettet, amit most Magyarországra is elhoznak. Ebből az apropóból sikerült elérnünk a Renegades of Rhythm turné franciaországi állomásán pecózó Lucas McFadden aka Cut Chemistet. Az interjú végén játék ingyenbelépőkért, nyertesekkel.

Valószínűleg a bal oldali Cut Chemist, a jobb oldali meg Dj Shadow

Hogy halad a turné?
– Eddig minden oké, Baselben kezdtünk aztán két show-t nyomtunk Franciaországban, eddig szuper a fogadtatás, nagyon nyitottak az emberek erre. 

Honnan jött az ötlet ehhez a renegát turnéhoz?
– Igazából nem a mi ötletünk volt. A kollekció a Cornell Egyetemnek lett adományozva, és amikor ez megtörtént felkértek minket, hogy tudnánk-e egy mixet készíteni belőle. Persze azonnal igent mondtunk, de hozzátettük, hogy szeretnénk csinálni egy turnét is. Először engedélyt kellett kérnünk Bambaataától, hogy megutaztassuk a lemezeket, és ő persze benne volt.

Hogy zajlott a lemezek kiválasztása, személyesen vagy összedobtatok egy listát?– Mielőtt átszállították az egyetemre, lehetőségünk volt személyesen nekilátni még New Yorkban. Összesen kb. négy napot vett igénybe, hogy összeállítsuk a listát.

Négy nap nem is rossz, hiszen rengeteg lemezről beszélünk.
– Hát igen, bár mi hozzá vagyunk szokva, hogy sok lemezt szűrjünk, de mindent alaposan meg akartunk fontolni. 

És végül mennyit hoztatok el?
– Kb. kétszázötvenet. Nem akartunk többet a logisztika miatt, és ez kb. egy százperces szett, így nem volt szükség többre. És nem tudsz többet bezsúfolni egy ekkora programba. Mi nagyon bírtuk volna, ha ez egy háromórás műsor lenne, mert így sok olyan szám van, amit nagyon szívesen játszanánk, de egyszerűen túl rövid ez az idő.

De végül is attól függ, hogy mennyit játszotok egy-egy számból.
– Haha, igen, nos, van, amit nagyon röviden szúrunk be, de vannak, melyekből többet játszunk, de semmi sem megy egy percnél tovább.

Milyen érzés valakinek a személyes gyűjteményéből játszani?
– Egy kicsit olyan, mintha az ember fejében kotorásznál, ami elég komoly, hiszen nem másról beszélünk, mint Africa Bambaataa fejéről. Ezáltal beleláthatsz, hogy milyen volt az ízlése, és ő hogyan válogatta a lemezeit a korai hetvenes évektől, milyen inspirációi lehettek, és ő miket inspirált a zenéjével később. Nagyon nagy móka!

Vannak kedvenceid, ritka darabok, melyekre most rátehetted a kezed?
– Mondjuk sokáig nem lesz rajta a kezem, mert vissza kell adnunk őket hamarosan. De persze, vannak elképesztő korongok, és acetátok is tőle. 

Milyen Dj Shadow-val játszani? Végig back-to-backben toljátok?
– Nagyon király, a szettjeinkben nyomunk back-to-backet, nyomjuk szólóban, egymás cuccaira is keverünk, vannak benne afféle dj-rutinok is persze, de azért ez egy spontán performansz. Már túl vagyunk vagy negyven észak-amerikai show-n, plusz ott van még válogatás és közös gyakorlások is; szóval, mostanra tökéletesítettük az együttműködést.

Gondolom, hasonló az ízlésetek is. Ő hajlamos menni a korral, és néha túl előremutató dolgot is csinálni, mint például amikor Miamiban kvázi kidobták a helyről emiatt.
– Persze, én is nagyon bírom az újabb irányzatokat, játszom én is trapet, twerket, glitchhopot is. És ha belegondolsz, mi mind a kemény dobgépek világában kezdtük a nyolcvanas években, így amikor visszajött a trap, nekem nagyon ismerősnek hangzott.

Hogy áll most az East Coast–West Coast rivalizálás?
– Nem hinném, hogy egyáltalán lenne ilyesmi mostanában. Én nem érzem, hogy bármi is megmaradt volna. Most nyomtunk három show-t New Yorkban, Bambaataa is eljött, ahogy Zulu Nation is, akik promótálták is a show-t, és hát a fogadtatás nagyszerű volt. 

Nemrég ismét összeállt a Jurassic 5, mik a terveitek?
– Igen, volt pár koncertünk, és felléptünk fesztiválokon is. Még én sem tudom, hogy, de szeretném, ha lenne új album is a jövőben. Hamarosan kiadjuk a Quality Controlt bakeliten, és egy szép faborítású, deluxe-szettben is a gyűjtőknek. 

A Lausd számotok, ami Los Angelesről szól, nagyon erős, kemény, és nem éppen pozitív véleményt fogalmaz meg a városról. Ez a te véleményed, vagy mindenki a maga részét írta?
– Mindenki a saját szövegét írja a bandában. Ketten nem odavalósiak, így nekik más a véleményük a városról, és némileg azért kontrasztos a kemény maggal, aki ott nőtt föl, és ez adta a szám kiegyensúlyozottságát végül.

Emiatt vállalsz szigorúan egy fellépést évente LA-ben?
– Nem szoktam sokat fellépni a városban, mert ott élek, és nem akarom elárasztani magammal a várost, mert akkor az emberek készpénznek vesznek, és nem váltanak jegyet a show-mra, úgy lesznek vele, hogy ez az a fickó, akit láthatok szinte minden nap.

Nehéz ennyi projekt mellett egy kiadót is vezetni?
– Nagyon. Ezért már úgy hívom kiadómat, hogy butik-label, akkor adok ki valamit, amikor tudok. Nagyon büszke vagyok mindenre, ami kijön nálam, hiszen mindent a magam erejéből értem el. A Stable Sound mindenképp egy szerelemgyerek nekem. Az utolsó kiadvány, ami megjelent nálunk, egy válogatáslemez francia experimentális, newwave- és minimálcuccokkal, ami egész jól szerepelt. És most próbálom befejezni a második albumomat. De igen, nagyon nehéz turnézni és igazgatni a kiadót egyszerre.

És mindig meghívod az anyukádat a kiadó bulijaira?
– Mindig. Nagyon szereti. Ez a kedvenc időtöltéseinek egyike.

Ahol játszani fogtok, eredetileg egy egyetem kiskocsmája volt, szép lassan nőtte ki magát komoly partyhelyszínné. Neked volt törzshelyed, amikor tanultál, esetleg később?
– Igen, egy ideig minden héten ugyanabban a pubban játszottam hat évig Hollywoodban, és nagyon szerettem mindig visszamenni nemcsak a zenélésért, hanem az emberekért, a hangulatért.

A party

A hiphop- és zenetörténelmi eseményt Cadik és Slanki vezeti föl, az Africa Bambaataa-szett után pedig Venom gondoskodik majd a levezetésről. A jegyek elővételben négyezer-kilencszáz forintba, a helyszínen pedig egy ezressel többe kerülnek, de te ingyen jöhetsz, ha válaszolsz a következő kérdésre.

Nyertesek

Hogy jellemztük a szeptember végén nálunk koncertező DMX zenéjét? (Segítség korábbi ajánlónkban, helyes válasz: “szövegei kemények, szókimondóak, az alapjai pedig feszesek, stílusa a hardcorehiphop”.)

A megfejtéseket vasárnap délig vártuk a jatek@koncertblog.hu-ra Renegade tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek az aznap esti Dj Shadow & Cut Chemist: Renegades of Rhythm partyra, a Dürer-kertbe: Pózner Milánt és Tóth Melindát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncert- és partybelépő-nyereményjátékainkon!