Nagy üreg az éneknek – Jamie Woon a város közepén

// 2016-04-14

A legaktuálisabb popsztárok egyikét látja vendégül Budapest egy balzsamos tavaszi estén, április huszadikán, szerdán a belvárosban. Igen, a helyszín, ahol Jamie Woon fellép nem a Syma, nem az Aréna, vagy akár a Kongresszusi Központ, hanem az egyik, hanem a legjobb hangzású klub a városban.
jamie woon koncert akvárium klub ingyenjegy belépő-nyereményjáték jodie abacus Live Nation bluesngarage garázs blues funky maláj kínai skót london britpop dj shadow Entroducing ének cajunblues jj cale sound szubbasszus rnb soul Mirrorwriting lemez album making time lady luck klip pop upbeat technó Shooting Star

Mikor lesz, hogy lesz?

A korunk egyik legtehetségesebb popzenei művészeként számon tartott blues’n’garage-zenész Jamie Woon koncertje április huszadikán, este hét órai kapunyitással kezdődik az Akváriumban. A program nyitánya egy egyórás Jodie Abacus-koncert.

Mi lesz?

Első körben nem Jamie Woon lesz, hanem Jodie Abacus, aki este nyolckor áll föl a színpadra, hogy egy egyórás exkluzív előadással hangolja rá az egybegyűlteket a sztár koncertjére. A főképpen funkyfelvezetés után pedig Woon játszik és énekel egyórányit az addigra már bizonyára kellőképpen bemelegedett és izgatott közönségnek.

Hol lesz, mennyiért?

A nem mindennapi koncertre, az Akváriumba, az Erzsébet térre a tízezer- és tizenötezer-kilencszáz forintos áron kaphatók, de már alig van.

A sztár

A maláj-kínai apa és skót anya fiaként 1983-ban, Londonban született Jamie Woon különleges tehetség, aki a jövő popdalait alkotja meg, sajátos blues’n’garage-stílusával átitatva, melyek mindenki fülébe örökre befészkelik magukat. A srác tízenöt évesen szerzett egy akusztikus gitárt, egyből el is kezdett dalokat írni, melyeket az akkori britpopbandák inspiráltak, míg meg nem jelent DJ Shadow Entroducing című albuma.  Jamie akkor fedezte föl a soul-zenét, ami saját bevallása szerint a mai napig a legerősebb befolyással van stílusára. A nevéhez köthető új hangzás tulajdonképpen az ő sajátos popzenéje, gyakorlatilag pedig a nyolcvanas évek feszes ritmusai és a bass-sound egybeolvasztása. “Imádom ezt a hangulatot” – mondja erről ő maga. “Annak az igazán mély szubbasszushangzásnak vagyok a rajongója, melyet nem vegyítenek össze más soundokkal. Mindig van elég hely még az apróbb szikrázó dolgoknak a tetején, és ott van benne a nagy üreg az énekhangnak is.” A Jamie Woont ért hatások hasonlóan sokszínűek, mint ő maga. Imádja a kilencvenes évek r’n’b-jét csakúgy, mint a soul-témákat és a cajunblues mesterét, JJ Cale-t: “Szeretem azokat az embereket, akik különböző utakat találnak a blues-zenéhez. Ebben gyökerezik minden populáris zenei stílus.”

Jamie nagysikerű debütáló albuma, a Mirrorwriting megjelenése óta – amikor generációja legtehetségesebb angol művészének kiáltották ki – már majdnem öt év telt el. Elismertségét a zeneiparban a tavaly novemberi Making Time című lemeze pedig tovább szilárdította. Az autodidakta énekes-dalszerző mikrofonjával, gitárjával, effektdobozával és összetéveszthetetlen hangjával koncertek százain van már túl, így nem meglepő, hogy Magyarországon is visszatérő látogató: az elmúlt években volt már teltházas koncertje és rendkívül sikeres itthoni fesztiválfellépése is, de egyik legnépszerűbb videóját, a Lady Luckot is nálunk forgatta.

A sztár előtt

Az elmúlt hónapokban egyre népszerűbb angol funkyénekes, Jodie Abacus nem csupán Jamie Woon teljes európai turnéján lép föl, de elismerő kritikák tucatjait is begyűjtötte már az angol zenei újságíróktól:

“A dél-londoni felfedezett, Jodie Abacus tudja, hogyan érezze jól magát. És tudja, hogyan mutassa meg nekünk, hogy érezzük jól magunkat. Dalai soulos-popos ászok, pezsgő hangkoktél upbeat-technóból és funkból, nyakon öntve egy kis varázslattal.

“Jodie Abacus zenéje tényleg maga a funk. Buborékok, melyek összekapcsolódnak a pezsgő poppal, upbeattel, és annyira feldobnak, hogy muszáj elkezdeni mozogni rájuk.

“Egyáltalán nem meglepő, hogy Jodie Abacus új kislemeze a bemutatkozás hetében már százezer rádiós lejátszást kapott. Ez a zene maga a boldogság.

Hype

  • Jamie Woon és az ő garázsbéli bluesos popja élőben
  • A lehető legtrendibb szórakozás szerda este Budapest közepén.
  • A bemelegítést is egy igazi shooting star dolga.

Játék

Mit mond a modern blues-ről az Akvárium 2014. őszi blues-sztár vendége? Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz: “Lehetsz régész, aki úgy játszik, ahogy az elődei, vagy pedig lehetsz teljesen önmagad is. Amelybe persze beleférnek más zenei hatások is, és azokat használhatod a saját szád íze szerint. Vagyis elmesélheted a saját történeteidet. Ezt tesszük mi is. Na, ezt jelenti a modern blues.”

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk április 20-án, szerdán délután háromig Woon tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Parádi Ibolyát és Zamecsnik Károlyt, akik ingyen mehetnek a szerda esti Jamie Woon-koncertre, az Akváriumba. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Koncertblog Session podcast-sorozat

Filmzenék háborúja – John Williams/Star Wars-mix / podcaster: Metha, artworker: Lisa Biocrackne

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve – a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött – ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic – podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig – a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r’n’b – podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek – Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco – podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal – podcaster és artworker:Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum’n’bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint – podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál – podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok – fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop – podcaster: Dr. Zoidberg, artworker:Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!