Nagy szívek a Nagyszínpadon

// 2010-08-10

A hamarosan júliusig visszanyúló mínusz napoknak köszönhetően egyre több zenekar és zenei stílus jut önálló esthez a Szigeten. Idén a Kispált, Cseh Tamást és a reggae-t lehet külön ünnepelni, nézzük, utóbbit kik vezénylik a nulladik, keddi napon.

 

Ladánybene 27

 

A tradcionális kárpát-medencei reggae főnökei nem csak zenélnek és füstölögnek, a műfaj képviselőinek összefogásán is folyamatosan dolgoznak. Az általuk szervezett, másfél hete véget ért Reggae Campre a hazai élvonalon kívül jamaicai csillagokat is sikerült elhozniuk, a Szigeten meg az a feladat jutott nekik, hogy felvezessék a csupa világsztárokból álló lineupot.

 

 

 

 

The Aggrolites (USA)

 

A reggae-be a skán kívűl rock-elemeket is vegyítő zenekar Los Angeles-i gyökereinek köszönhetően a punkot sem tudta kikerülni, így életre hívva a dirty reggae-t. 2010-ben a Skatalities-zel turnéznak a Szigetre is elhozva mocskos zenéjüket.

 

 

 

 

Toots and the Maytals (JA)

 

1968-ban a Toots and the Maytals Do the Raggay című számában hangoztt el először a reggae szó, továbbá ők voltak a Bob Marley féle Wailers legnagyobb riválisai a hatvanas években, tehát nyugodtan kijelenthető, kedd este hatkor a műfaj egyik óriása lép színpadra.  Vezetőjük, Frederick “Toots” Hibbert gospelénekesi múltja ezt a műfajt is bekeverte a rockos, soulos reggae-jükbe, azaz igazi csemegére számíthatunk. 

 

 

 

 

The Wailers (JA)

 

Az eredeti Wailersből már csak Aston „Family Man” Barrett basszer jön a fesztiválra, de ez nem jelenti azt, hogy ne kapnánk a Bob Marley hagyatékából egy jó shotot. ‘64-ben vele alakult a zenekar Kingston gettójában, hogy aztán haláláig eladjanak 250 millió lemezt, a legismertebb formációvá válva a szcénában.

 

 

 

 

UB40 (UK)

 

Kedvenc dalaik reggae-sített változataival megtöltött, 1983-as Labour of Love címen megjelent hamradik lemezükkel már a slágerlisták élére ugrottak, majd az azt követő korongokkal sem tudtak hibázni. A munkásság nem csak az album címében jelenik meg, a zenekar tagjai is mind ebből a rétegből származnak. Ali Campbell és testvére Robin a munkanélküliségben való tengődés helyett választották a zenélést, de kedden már csak Robin lép a Nagyszínpadra, fivére két éve hagyta el a bandát.

 

 

Címkék: ,