A gondolkodás, a szabadság és a bátorság tere

// 2020-03-16

Karmesterlegendák, várva várt együttesek és szólisták, megújuló arculat és egy új digitális fejlesztés – ez vár ránk a következő 2020-21-es Müpa-évadban, melyre mától lehet bérleteket venni.

Sir Antonio Pappano és a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a Philharmonia Orchestra és Esa-Pekka Salonen, a Mahler Chamber Orchestra és Daniele Gatti, a Bécsi Filharmonikusok és Daniel Harding, Várdai István, a Győri Balett, Fischer Ádám, Víkingur Ólafsson, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar, Elīna Garanča – ezek az idén 15 éves Müpa legnagyobb nevei a következő, 2020-21-es évadban. A kínálatban benne van még a bevált sorozatok folytatása, illetve 14-féle bérlet is.

Mi itt a Müpában hisszük, hogy egy XXI. századi kulturális intézmény feladata, hogy mindig a kor érzékeny és pontos lenyomata legyen, aktuális és időtálló egyszerre. Hiszen a Müpa nem csupán egy fantasztikus épület, amelynek csodájára jár a világ. A Müpa zseniális tér a szó legszorosabb és legtágabb értelmében: a gondolkodás, a szabadság, a bátorság, az alkotás, a találkozás, a figyelem, az innováció, az inspiráció tere. Egy előadó-művészeti központ, a Müpa pedig különösen: művészek, nézők, szakemberek megbonthatatlan egysége. Valódi közösség, és enélkül a fantasztikus közösség nélkül a Müpa nem lenne az, ami most: Magyarország és a régió egyik páratlan sikertörténete. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a kivételes közösségnek a tagjai a legnagyobb kihívások közepette is számíthatnak egymásra – mondta Káel Csaba vezérigazgató az évadbejelentő sajtótájékoztatón

Az évad művésze címet a következő évadban a kiváló csellista, Várdai István, az évad együttese pedig a hazai táncművészeti szcéna legendás társulata, a 40 éves Győri Balett. A Zenekari Páholy bérletsorozatban világhíres zenekarok és dirigensei váltják egymást:

  • Sir Antonio Pappano a római Santa Cecilia Akadémia Zenekarát vezényli,
  • a Philharmonia Orchestrát Esa-Pekka Salonen,
  • a Mahler Chamber Orchestra Daniele Gattival érkezik,
  • a Bécsi Filharmonikusok pedig a Daniel Hardinggal.

A Hang-szálak bérletet vásárlók is sztárokat láthatnak és hallhatnak:

  • Ann Hallenberg,
  • Roberta Invernizzi,
  • Sophie Karthäuser,
  • Anders Dahlin
  • és Christian Immler a régizene nemzetközi hírű specialistái,
  • és ugyanez mondható el a Philippe Herreweghe vezényelte Orchestre des Champs-Élysées
  • és a Collegium Vocale Gent együtteséhez csatlakozó énekesgárdáról is.
  • Itt lesz a káprázatos Elína Garanča (borítóképünkön ő látható, tényleg káprázatos),
  • Ludovic Tézier estjén pedig még a vendég, Ramón Vargas maga is akkora név, mint a mexikói.

A Kamarakincsek bérlettel a 85 évesen is örökifjú Frankl Pétert szólista-kamaramuzsikusként hallhatjuk Chopint, Beethovent, Schumannt és Mozartot játszani. Ugyanebben Várdai István és “Izland Glenn Gouldja”, Víkingur Ólafsson, és Baráti Kristóf és Várjon Dénes párosa különösen jól hangzik. Mint írják, “a kamarazene a találkozások műfaja: egyszer a meglepetés, máskor a régi ismeretség harmóniája jellemzi”. A jövő világsztárjait mutatja meg a Rising Stars sorozat. Az Európai Hangversenytermek Szövetségével (ECHO) közös projekt a Felfedezések bérlet részeként lesz élvezhető.

De a következő évadban sem csak klasszikus zenei produkciókkal kecsegtet, hanem különleges modernzenei, világzenei koncertek, újcirkusz- és táncelőadások is színre kerülnek. Visszatér a dzsesszlegenda Branford Marsalis, jön a Clayton–Hamilton Jazz Orchestra, a Müpához sok szállal kötődő orosz zongoravirtuóz, Gyenyisz Macujev pedig dzsesszt játszik majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az augusztus 2020-ban is a szving jegyében telik, és megint lesz Jazz Showcase, Jazztavasz, a hazai könnyűzenei élet megkerülhetetlen zenekarai és legizgalmasabb formációi pedig 2021-ben is a Hey, June! fesztiválon kerülnek a Müpa színpadára.

A világhíres Budapesti Fesztiválzenekarral közös programsorozat, az Európai Hidak középpontjában idén Nagy-Britannia áll, a nagyon várt egész napos zenei maraton pedig 2021-ben Liszt és Berlioz műveivel telik majd. Júniusban – immár hagyományosan – jövőre is a Budapesti Wagner-napokat rendezik; a Fischer Ádám vezényelte Ring tetralógia mellett 2021-ben a Lohengrin bemutatója is várja a közönséget.

New York a következő évadban is Budapestre költözik egy-egy estére a Metropolitan-opera-közvetítéseknek köszönhetően, a ház három irodalmi programsorozata – a Literárium, a Literárium Extra és a Versestek – pedig az új évadban Térey János, Borbély Szilárd, Babits Mihály, Nemes Nagy Ágnes előtt tiszteleg. Mácsai Pál Lukács Miklóssal idézi meg Örkényt, Grecsó Krisztián Hrutka Róberttel és Vecsei H. Miklóssal alkot majd, de ígéretesnek tűnik Bán Zsófia, Szijj Ferenc és Fehér Boldizsár estje is.

A Müpa-élmény sokféleségére rendkívül büszkék vagyunk: az önazonosság, hitelesség és a megújulás képessége központi érték akkor is, amikor egy olyan jelentős, 15 éves kulturális brand pozicionálásán dolgozunk, mint a Müpa – mondta el Dr. Egri Gábor, az intézmény értékesítési és marketingigazgatója.

Ennek kapcsán említette, hogy ősszel a Müpa arculata és digitális platformjai is megújulnak, frissítik az emblematikus logót, ahogy a nézői igényekhez illeszkedő weboldal is megújult külsővel várja majd a nézőket az új évadban. További innováció, de már meg is valósult, hogy hosszas kutatás-fejlesztés után már egy ideje már csetbot válaszol relevánsan az érdeklődök kérdéseire.


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




A Budapesti Fesztiválzenekar mától minden este zenél nekünk: