Zenélnének, mi meg hallgatnánk őket

// 2020-05-19

A Music Hungary Szövetség múlt hét második felében összeállított egy javaslatcsomagot a kormány számára.

Ebben leírják, hogy szerintük hogyan kellene a zeneipar számára is újraindítani az életet, a munkát, hogy az ehhez a közeghez kapcsolódó igen komoly kiszolgálóágazatok dolgozói is talpon tudjanak maradni, adót tudjanak fizetni, és munkájukkal hozzájárulni az ország turisztikai és gazdasági teljesítményéhez.

Azt szeretnék – és nyugodtan mondhatjuk, hogy velük együtt mi is ezt szeretnénk, és ebben az esetben nem érezzük szükségesnek a médiában egyébként alapvető távolságtartást -, ha augusztus 15. előtt is engedélyezzék zenés rendezvények megtartását, (túl a már engedélyezett max 200 fős esküvőkön is, ahol szólhat a zene). Kidolgozott javaslatcsomagjuk azért is nagyon fontos az általunk megkérdezett zeneipari szakértők szerint, mert ha nem teszik, más nem fogja megtenni helyettük, nem fog történni semmi, és elszáll az egész nyár, és vele egy egész iparág.

Ezek miatt teszik a javaslatokat:

A járványhelyzet miatt az alacsonyabb létszámú, ezért kisebb kockázattal járó rendezvények visszavezetésének hatását folyamatában tudjuk monitorozni, ellentétben egy hirtelen, nagy tömeget megmozgató nyitással.

Kisebb rendezvények közben a közönség könnyebben alkalmazkodik a megváltozott szórakozási lehetőségekhez, könnyeben kommunikálhatóak és betartathatók a szigorú higiénés és járványügyi előírások.

Már a kisebb rendezvények is nagy gazdasági és lelki enyhülést képesek adni a zeneipar résztvevőinek, akik pillanatnyilag egyáltalán nem tudnak dolgozni.

Javasolt enyhítési fokozatok:

Kis létszámú produkció részvétellel zenei események engedélyezése a már engedélyezetten nyitvatartó vendéglátóhelyeken, strandokon.

Koncertek engedélyezése szabadtéri koncerthelyszíneken, a befogadóképesség egyharmadáig, de legfeljebb 500 főig.

Megkérdeztük Molnár Gábort, a Music Hungary Menedzsment Szakosztály vezetőjét, hogy áll a kezdeményezés. Azt mondta, nagyon sokan melléjük álltak már ez alatt a pár nap alatt is, és ő nagyon bízik benne, hogy kezdeményezésük eléri a célját.

Mi pedig – amellett, hogy rendszeresen cikkezni fogunk a kezdeményezés állásáról – megkérdezzük a kormányt, hogy milyen esélyei vannak, lankadatlan küldünk kérdést a Kormányinfóra. Az április 30-i Kormányinfóra küldött kérdéseinkre végül is válaszoltak, igaz, a múlt hetire küldöttekre nem.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Ők miben segítenek?