MSS: Dühösen-kanosan

// 2010-01-14

Megasound System (MSS) már akkor is szókimondó durva szövegekkel kísértett Pécsett, amikor Ganxta Zoleeék még FOS-fejek voltak vagy a Sex Actionben tolták. A Rapülők és Geszti viszont a Tökéletes légelhárítás című szerzeményben már meg is kapja a magáét. Két demóalbumuk az 1992-es Káosz és az 1993-as Új Sportok darabjai az első durván káromkodós magyar nyelvű rap kazetták, amelyek közkézen forogtak. Az egyiket száz, a másikat kétszáz példányban adták ki. Ezeket a kazikat aztán szanaszét másolták és így vált kultbandává az MSS.
“Olyanokkal szeretettük meg a rappet, akik azelőtt ellene voltak. Rapper arcok jöttek Pécsre tízes csoportokban, vagy hívtak meg városukba, mert találkozni szerettek volna velünk. A mai napig találkozom harminc körüli emberekkel, akik közlik velem, hogy a kocsiban most is ezt hallgatják. A múlt héten egy 22 éves fiú azt mondta, hogy élete vágya volt, hogy egyikünket megismerje. A környező országokban is sokan ismerik.” – írja a “barbár” Grim Ace 2005-ben, a számos MSS-sel foglalkozó fórumtopic egyikében. Nem primitív zenéjük, hanem szellemesen kutyapicsázós szövegeik miatt érdemes velük foglalkozni még ma is, meg azért, ahogy egy addig lenézett műfajt  a föld alól vezettek be a hazai könnyűzenébe. 

A Mega Soundsystem – Igazi rapperek  című opust tekinhetjük programadó költeménynek is: “igazi rappernek, igazi rap kell, íme pár igazi rapper” vagy “illegális, mert vulgáris” – na és persze nem is éppen korrekt politikailag. Egy másik fantáziadús a szerzeményben a pécsi éjszakát mutatják be úgy, mintha Chicago külsőről beszélnének. Trackjeikben megjelenik az örök téma is. Mézes-mázas szerelmi vallomásokra persze nem kell számítani, inkább technikai oldalról közelítik a témát Dope-T-ék. Például a ” Kanos vagyok” című számban, de idevág a “Sokszor áldom az eget, hogy dákóm van” kezdetű szerzemény  is. Szövegeik keresetlensége mellett humorforrást jelentenek szövegelésükben az egyenlőtlen szótagszámok kiegyenlítésére szolgáló nyújtások is. Terjedelmes életművet azonban nem hagytak maguk után, mert amilyen gyorsan kult bandává váltak, olyan gyorsan el is tűntek. Grim Ace ugyan 1999-ben még kiadott egy szóló albumot Üzenet címmel, de ez hatásában már messze elmaradt a jóval kezdetlegesebb MSS mögött.