Mire képes az emberi hang? Az A Cappella feszt megmutatja

// 2018-06-07

Június 8-án és 9-én rendezik meg a negyedik Budapest A Cappella Fesztivált. Megvannak a jegynyertesek. 

Pénteken kezdődik az esemény a Várkert Bazárban. Ezen a napon lép színpadra Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, valamint a Budapest Voices, akik egészen biztosan nagyon menő produkcióval készülnek, olyasfélével, mint ez:

Szombaton jön három külföldi fellépő, a HALS osztrák-magyar formációja, az észt Leelokoor Verska Naase’ (fenti képünkön) és az olasz Teatro Actores Alidos.

További információt a fesztivál honlapján lehet találni. A szombati program ingyenes, a péntekire itt árulnak jegyeket, melyek egészen a koncert napjáig kétezer forintba kerülnek. (Három párosjegyért pedig játszani lehetett nálunk – a tudnivalók az oldal alján olvashatók.)

De pontosan mi is az a cappella?

Hangszeres kíséret nélküli kórusének, ezt sokan tudják. De honnan ered a műfaj, és hogy hogyan áll össze egy együttes?

Először egyházi énekként bukkant fel különböző vallásokban. A kereszténységség gregorián, az iszlám anasheed, a judaizmus zemirot néven ismeri. Ezekben mindmáig jelen van az a cappella, főleg templomi énekként. (A neve is innen van: az olasz cappella szó kápolnát jelent, az “a cappella” pedig annyit tesz, mint “templomi stílusban”.)

Az elmúlt néhány évben egyre népszerűbb Amerikában és Európában is. A tengerentúlon megjelent néhány egészen híres produkcióban – ilyen, például, a The Sing-Off, egy amerikai tévés vetélkedő a cappella együttesek között vagy a Tökéletes Hang című film.

Európában a balti országokban és Skandináviában van a legnagyobb tradíciója az a cappellának, különösen Svédországban. Egy amerikai a cappella-guru, Richard Sparks szerint ott a népesség nagyjából öt százaléka énekel kórusban. Ezzel a lelkesedéssel nem csoda, hogy hétszer is megnyerték a 29-szer megrendezett Eurovíziós Kórusversenyt. (Magyarok eddig kétszer győztek a versenyen.)

Egy zenekarban külön hangszereken játsszák a mély, a középmagas és a magas hangokat. Az a cappellában viszont nincsenek hangszerek, tehát a tagok a saját hangjukkal szólaltatják meg ezeket a hangszíneket.

Ha tehát valaki a cappella-énekes szeretne lenni, a lehető legjobban kell uralnia a hangját. Ehhez rengeteg gyakorlás kell, de amikor valaki eléri a szükséges szintet, akkor csodás dolgokra lesz képes. Mint ez a srác, aki egymaga, csak a hangját használva összehozta Ed Sheerantól a Shape of You-t:

A leghíresebb a cappella produkció talán a Loituma levan Polkka című száma, ami évekkel ezelőtt oda-vissza bejárta az internetet.

Még egy egész jó trapremix is készült belőle:

A Van Canto nevű együttes a metált vitte át a cappellába. Ők sajnos nem száz százalékig hangszermentesek, van egy dobosuk. Az lenne az igazi, ha egy beatboxos lenne a helyén.

 
Játék

Melyik Quimby-számot dolgozta fel a cappellában a Budapest Voices? – kérdeztük. (Segítség ebben a cikkben, a helyes válasz: Autó egy szerpentinen)

A megfejtéseket június 8-án, pénteken délután 2-ig vártuk a jatek@koncertblog címre, A Cappella tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül három nyertest választottunk: Végh Adriennt, Mészáros Gergelyt és Hazai Lilit, akik másodmagukkal ingyen mehetnek az esti Budapest A Cappella Fesztiválra, a Várkert Bazárba. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a bejutás módját.

 

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!