Mint tíz éve a Szigeten – bérletet nyertek a legnagyobb román fesztiválra, az EC-re!

// 2015-06-08

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Románia legnagyobbjává növő Electric Castle fesztivált (EC) június 25. és 28. között. Az alkalomból beszélgettünk a nemrég alapított Ruffinaments kiadó tagjaival, akik mindhárman fellépnek és jelentős szerepet visznek a fesztiválon. Angel Rusu aka Blanilla, Victor Bilegan aka Manki és Lenard Norbert aka NDJ elmondja, miért is alapították a kiadót, miért fontos ez a fesztivál, kiket várnak a legjobban, és hogy ki fog továbbjutni a velünk közös foci-Eb-selejtezőcsoportból. Megvannak a bérletnyertesek.

Blanilla, NDJ, Manki

Mi volt a fejetekben, mikor létrehoztátok a Ruffinaments kiadót?

Manki: Sokszor beszéltünk Blanillával a főleg az Egyesült Királyságból előretörő basszusalapú stílusokról, mint például a garázsról, twostepről, powerhouse-ról, jackin’-ről vagy a 808-ról, és hamar kibuggyant belőlünk az ötlet, alapítsunk valamit. Ez egy új irányvonal volt nekünk a breakbeat mellé, amiben addig mozogtunk. Az egyik ilyen megbeszélés Kolozsváron zajlott, ahol épp NDJ lépett föl. A szettjét hallva rádöbbentünk, milyen tehetségesen kever és szkreccsel és épp azt játssza, amiről beszélünk. Be is vettük rögtön a csapatba, és elkezdtük népszerűsíteni a minőségi basseket a Facebook-oldalunkon, amire rögtön nagyszerű visszajelzéseket kaptunk.

Hogy fogalmaznátok meg a különbséget más labelektől?

Manki: Leglényegesebb különbség, hogy minket nem kötnek gúzsba kereskedelmi célok. Csak az inspirál, hogy alkossunk, és hagyhatjuk, hogy dolgok kiforrjanak maguktól. Másrészről mindannyian dj-k és zeneszerzők vagyunk, tudjuk, hogy reagál a közönség a zenéinkre.

Milyen zenék hatnak rátok mostanság?

Blanilla: Nos, a teljes bass- és garázsmozgalom az Egyesült Királyságból – többnyire, de nem kizárólag – nagy hatással van ránk, rengeteg fiatal és tehetséges producer van, akik briliáns zenét csinálnak. Nap mint nap hallgatjuk ezeket, és jó látni, hogy ismét feltámadtak ezek a stílusok.

Manki: Elég nagy kalapból merítünk, az egyik kategória a “veteránok”, mint például: Hostage, Stanton Warriors, Low Steppa stb., de ott vannak a feltörekvő generáció képviselői is, mint mondjuk Taiki Nulight, Dosage, Left/Right, Skapes… Felfedeztünk egy “kemény és nehéz house- és bass-frakciót” Hollandiában és környékén is, amit nagyon szeretünk: U Know The Drill, Wouter S & Locklead, Ovis, Thijs Haal, például.

NDJ: A kilencvenes évek garázszenéit, bassline-jait és twostepjeit tolom, némi futuregarage-zsal megspékelve.

Mik a tervek a jövőre? Új kiadványok, partyk, albumok, esetleg új tagok?

Blanilla: Persze, hamarosan jön az új, exkluzív, ingyenesen tölthető kiadványunk, ezúttal nem mástól, mint régi cimboránktól, D-Facttől. Néhány bulit is rendezünk majd a nyári szezonban. Szeretünk új zenészeket felfedezni, akik illeszkednek a zenei arculatunkhoz, szóval, lehet számítani új tagokra is a jövőben.

Manki: Tervezünk egy rövid liveactet Blanillával és NDJ-vel a napokban, szóval, ki tudja, lehet most rendezővé lépek majd elő. A Blanki projekt felkeltette az angol Prescribed kiadó érdeklődését, így az elkövetkező hónapokban lehet számítani új megjelenésre vagy egy válogatásra a második számunkkal.

Nagyon bejött nekünk a High on Love a Blankitól. Hogyan folytódik a kollaboráció? Lesznek még más együttműködések is a jövőben?

Blanilla: Victor és én mindig is a kemény alapok és nehéz basszusok felé orientálódtunk. Ráadásul barátok és kollégák is vagyunk, így szinte magától jött, hogy csináljunk valamit közösen. Tulajdonképp nagyon könnyen ment, mert ugyanazt a DAW-t használjuk, így kvázi pingpongozni kezdtünk a már meglévő anyagokkal, egymásnak küldözgetve azt, és mindig hozzátettünk vagy kitöröltünk dolgokat. És igen, a következő Ruffinaments-szerveződés is már folyamatban van.

Mindannyian játszotok az Electric Castle fesztiválon. Mit gondoltok a fesztiválról és a dominanciájáról a Romániában?

Blanilla: Az EC nagyszerű. Olyan emberek hozták létre, akik erős zenei kultúrával és szenvedéllyel kezdtek hozzá a szervezéshez és a brand felépítéséhez, és ezért is jött a siker ilyen gyorsan. Nagyon értenek a dolgukhoz, és biztos vagyok benne, hogy még sokra viszik a fesztiválszervezésben. Alig várom, hogy ismét ott játszhassak.

Manki: A The Prodigy-t nagyon nehéz túlszárnyalni mint headlinert. Ráadásul idén rengeteg jó producer jön, akiktől igazi varázslatra számítok. A fesztivál helyszíne is nagyon vonzó, és az emberek ki vannak éhezve a jó zenére.

NDJ: Minden évben felléptem a fesztiválon a kezdetek óta, és csak annyit tudok mondani, hogy ez a legjobb fesztivál Romániában. Csodás hely, és nagyon jó infrastuktúra, a legjobb fellépők és szupersztár-dj-k. Amikor ott vagyok, úgy érzem, mintha a Szigeten vagy a Balaton Soundon lennék – de tíz évvel ezelőtt.

Milyen a helyzete, státusza most az elektronikus szcénának Romániában, és milyen hatással van rá a fesztivál?

Blanilla: Folyamatosan növekszik az elmúlt években, most már könnyen lehet bármilyen más, akár nyugat-európai országéhoz hasonlítani. Az Electric Castle természetesen új szintre emelte ezt azzal, hogy folyamatosan promóbulikat szervez az év közben kiemelkedő fellépőkkel, amivel egyértelműen pozitív hatással van a helyi szcénára.

NDJ: Csak néhány olyan város van Romániában, ahol elektronikus zenét és ennek az alfajait lehet hallani: a főváros, és Erdélyben természetesen Kolozsvár. Bukarest mindig jobban hajlott a house/technó felé, míg itt az emberek nyitottabbak más stílusok iránt, mint például a drum’n’bass, a break vagy a garázs. Kolozsvár mindig is az a hely volt, ahol friss dolgokat lehetett látni és hallani, és mióta a fesztivál elkezdődött, sokkal könnyebb nekünk is kifejezni magunkat a lemezjátszók mögött.

Milyen fellépőket vártok leginkább a fesztiválon?

Blanilla: Nagyon kíváncsi vagyok Roni Size-ra, az Evil Nine-ra és persze a The Prodigy-ra. Ők voltak a legnagyobb inspirációm fiatal koromban és az ő zenéjük formált olyan dj-vé és zeneszerzővé, amilyen lettem, így nagyon sokat köszönhetek nekik. Természetesen nagyon érdekelnek azok a fellépők is, akiknek a hangzásvilága illeszkedik ahhoz, amit promótálunk a Ruffinamentsszel: B.Traits, Dark Sky, French Fries, Eliphino, vagy éppen XXXY.

Manki: Természetesen a The Prodigy, szerintem ők tették le a legtöbbet az elektronikus zenében, ők voltak az úttörői a műfajnak. De persze várom azokat az előadókat is, akiket a “saját világomból” nagyra tartok és szeretek: Evil Nine, Ishome, Guts, Synkro, Barac, Priku, NDJ, Blanilla – utóbbiakat ki nem hagynám!

NDJ: Evil Nine-t én is nagyon várom, aztán ott van még B. Traits, Dark Sky, French Fries, meg néhány drum’n’bass-klasszikus, mint például Roni Size. 

Magyarország és Románia egy csoportban van a jövő évi, franciaországi foci-Eb selejtezőjében. Mit gondoltok, ki fog továbbjutni?

Blanilla: Nem nagyon érdekel a foci, mivel már nem sok köze van a sporthoz egy jó ideje. Szerintem nagyon túlértékelt lett, és utálom, hogy más sportokat félresöpör, mert akkora üzletté nőtte ki magát. Így nekem édesmindegy, hogy ki jut tovább. Én már csak Playstationön focizok egyébként is.

Manki: Én sem vagyok oda a fociért, jobban szeretem az amerikai sportokat, a motorsportot és az extrémsportokat, de nem töltök velük sok időt, mert a zene kitölti a szabadidőm nagyrészét.

NDJ: Magyarországnak esélye sincs, bocsi!

Anglia mellett Magyarországon is erősödtek a bevándorlóellenes nézetek, bár nálunk főként a kormány szítja ezeket. Ti mit gondoltok erről, lévén sok román bevándorló él és dolgozik az országtól nyugatra?

Blanilla: Először is, mi mind a Földön születtünk, mind emberek vagyunk, és szabadon kellene hogy eldönthessük, hova megyünk és hol telepszünk le. Nálam ez lenne normális. Másodsorban a románok szorgalmasak, és hajlandóak elvégezni azokat a munkákat, amikhez például az angoloknak már nem fűlik a foga.

A fesztivált

idén egy héttel később rendezik, a még jobb időjárás reményében, bár tavaly is csak egyszer esett. A szervezők 2015-re még változatosabb programot hoztak össze, hiszen a The Prodigy mellett, Fatboy Slim, a The Parov Stelar Band, az Asian Dub Foundation, a Dub Pistols, a The Glitch Mob és a több dnb-ínyencség mellett visszatér az első fesztivál abszolút headlenere a Krafty KutsA.Skillz duó is idén. A helyszín a régi, ismét a Kolozsvár közelében lévő, boncidai a Bánffy-kastély köré épül meg a fesztivál, ám idén már eggyel több színpad lesz. Mivel az infrastruktúra is növekszik, és a lineup is színesedik, sanszosan a négydecis Beck’s sem négyszáz forint lesz már, mint tavaly. A bérletek már elfogytak, és napijegyek is már csak korlátozott számban állnak rendelkezésre harminchárom eurós áron.

Angol verzió itt!

Játék

Melyik napon voltak a legtöbben tavaly az EC-n? (Segítség a tavalyi fesztiválriportunkban, a helyes válasz: szombaton.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk EC tárggyal június 23-án, kedden délig. A helyes megfejtést küldők közül négy nyertest választottunk: Csarnai Zsoltot, Elekes Beát, Farkas Ádámot és Koncz Zsuzsannát, akik négynapos bérletet nyernek az Electric Castle Festivalra. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a fesztiválra bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party-, koncert- és fesztiválbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!