Minden szakértő szerint bulizni a legkockázatosabb

// 2020-06-06

Az amerikai NPR közrádió virológusokkal listázta nyári dolgaink koronavírus-fertőzésre való kockázatát.

Szerencsére lassan mindenhol, így nálunk is visszaadják az emberek kezébe a döntést, hogy mekkora kockázatot vállalnak a megfertőződésre. Így végre nem alapvető emberi, szabadságjogaink korlátozásaival, tiltásokkal, fenyegetésekkel és szankciókkal védekezünk, hanem mindenki a saját belátásával és józan eszével eldöntheti, mit tesz, hogy ne fertőződjön meg. Amihez jó lehet egy ilyen lista:

Grillpartira menni nem túl kockázatos

Nagyobb szabadtéri helyszínen kisebb csoport találkozása nem igazán kockázatos, de csak akkor, ha a részvevők betartják az ajánlásokat. A fürdőszoba-használat is növeli némiképp a kockázatot egy sütögetésnél, és mindenképp figyelni, hogy a saját eszközeinket, tányérunk, evőeszközeink, poharunk használjuk.

Éttermezni közepesen, de ha nem figyelünk, nagyon kockázatos

Minél tovább vagyunk egy helyen, pláne zárt térben, annál nagyobb eséllyel fertőződünk meg. A kínai Kanton tartomány egyik étteremben például a légkondi terjesztette a vírust, és aztán az is kiderült, hogy akik a légáramában ültek, azok meg is betegedtek. Nyilván számít az étterem alapossága, hogy figyelnek-e rá, hogy kellő távolság van az asztalok között, maszkban vannak-e a pincérek, és hogy nincs-e megnehezítve a mosdóhasználat. A szakemberek azt javasolják, hogy ha lehet, a teraszon üljünk le, és csak azokkal, akikkel egy háztartásban élünk – az első nyáron amúgy alap, senki se akar beülni, hacsak nincs kifejezetten rossz idő, a második viszont kicsit sem életszerű.

Strandolni nem igazán kockázatos

Itt csak arra kell figyelni, hogy tartsuk másoktól a távolságot. A víz maga nem kockázatos, pláne, ha természetes. Esetleg a gyerekekkel lehet gond, mert ők könnyen barátkoznak le bárkit, és ha másnap a nagyszülőkhöz megyünk, pláne figyelni kell.

Szabadtéren ünnepelni, esküvőzni közepesen vagy akár nagyon kockázatos

Sokan elhalasztják idén nyárra tervezett esküvőjüket, holott például nálunk is lehet rendezni már lagzikat. Nyilván a szabadtéren kisebb a kockázat, ami viszont ahogy nő a vendéglista, úgy lesz nyilván több a fertőzött. Idősek és messzebb lakók meghívását például jól gondoljuk meg.

Bulizni a legkockázatosabb

Ebben minden szakértő. Tömeg, de legalábbis biztos jó sok ember, akik egyáltalán nem tartják a távolságot, énekelés, izzadás, táncolás, az alkohol és egyéb szerek fogyasztásával szándékosan leomlanak a gátlások. Május közepén Dél-Korea fővárosában, Szöulban egyetlen szuperfertőző bulizó több mint száz embert fertőzött meg. Ha táncolnál, inkább a családoddal tedd, vagy legalább egy szabadtéri összejövetelen.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Magunkkal is foglalkoztunk egyet: