Minden, amit az idei Volt Fesztiválról tudnod kell

// 2018-06-08

Rendesen megújul idén a Volt Fesztivál. Íme, az újdonságok és fontos tudnivalók, youtuberektől a detoxjógán át a chipes karszalagig. 

Új: Hello Hungary Village

A legnépszerűbb hazai youtuberek közül négyen beköltöznek a június 26-ról 30-ig tartó Voltra. A “Hello Hungary Village” vendégeként Viszkok Fruzsi, Szirmai Gergő, Barni és egy később csatalakozó társuk kalandjait a helyszínen és otthonról is élőben követhetjük, a PlayIT Youtube csatornáján. Ők fogják bemutatni magát a fesztivált és Sopront.

A 2018-as ügy: az autizmus

2018-tól a Volt minden évben egy fontos társadalmi ügyet tűz a zászlajára. Idén az autizmussal élők életkörülményeinek javítására hívja fel a figyelmet. Az Út a Mosolyért Alapítvánnyal közösen 30.000 fesztiválozó és fellépő kap egy Volt-füzért, az alapítványt pedig darabonként száz forinttal támogatja a Mol.

V4-zenekarok

A Nagy-Szín-Pad! tehetségkutató verseny döntősei, az Apey & the Pea, Antonia Vai és az NB cseh, lengyel és szlovák fesztiválokra kaptak meghívást, e három ország képviselői pedig cserébe a Volton lépnek fel, június 26-án. A cseh Skyline, a szlovák Walter Schnitzelsson és a lengyel ClockMachine a három meghívott.

Magenta1 színpad

Itt kora délutánonként talkshow-val indul a nap. Vendég lesz a Vad Fruttik, a Margaret Island, a Punnany Massif, a Wellhello és Halott Pénz. A 2018-as foci-vb 8 mérkőzését is itt nézhetik majd a fesztiválozók, és sok dj is fellép majd. Játszanak, például, a deadcode-osok, ugyanők elhozzák az amerikai Black Asteroidot, de dj-ként találkozhatunk itt többek között Marsalkó Dáviddal, Fluor Tomival, és Lábas Vikivel is.

A Magenta1 Színpad mögötti erdőben, a Secret Garden nevű helyszínen dj-k, zenekarok, bűvészek váltják egymást, de hogy pontosan ki és mikor, az csak a helyszínen derül ki.

Amit látni kell

Június 26-án, kedden egy igazi szenzációval indul a fesztivál 0. napja: Magyarországon először ad fesztiválkoncertet a Depeche Mode.

Szerdán 17 órától a Nagy-Szín-Pad! idei győztese, az Apey & thePea, majd a Margaret Island és a telt házas turnéja után a nyarat fesztiválsorozattal folytató Ákos áll a Nagyszínpadra, 23 órakor pedig a Hurts tér vissza Az OTP Bank-Petőfi Rádió színpadán, ahol olyan előadók játszanak ezen a napon, mint a Mary Popkids, a Kowalsky meg a Vega, a Kiscsillag vagy a Cloud9+, éjfél után pedig a partyrock legkülöncebb figurája, Redfoo veszi át az irányítást.

Csütörtökön a rockerektől lesz hangos a Lővér Kemping Nagyszínpada. az angol The Raven Age és az amerikai Skillet után Lukács Laci ötvenedik szülinapját ünnepeljük egy erőteljes Tankcsapda-bulival, majd fél 10-től a kultikus Iron Maiden csap a húrok közé. Ezen a napon lép fel a Wellhello, utánuk a Quimby játszik, hajnal 2-től pedig az utóbbi években slágert slágerre halmozó Alan Walker zenél. Ez a nap eddig a legerősebb, már több mint egy hónappal a fesztivál előtt elfogytak rá a belépőjegyek.

Pénteken elég vegyes lesz a felhozatal. A Fish! kezdi a sort a Nagyszínpadon, majd az amerikai raprockcsapat, a Hollywood Undead, fél 9-től pedig a Limp Bizkit adja következik. Ezt a napot is egy visszatérő voltos zárja, Steve Aoki electro-house-dj és producer 2014-ben is óriási sikert aratott. Játszik még az amerikai The Kills és a Punnany Massif, majd a napot egy őrületes NECC Party zárja.

A szombati zárónapon a Brains, valamint a brit elektropopcsapat, a Clean Bandit nyitja a Nagyszínpadot, tőlük Halott Pénz veszi át a mikrofont, és végül az először Magyarországon koncertező rockzenekar, az Avenged Sevenfold zárja az estét a fő helyszínen. Másutt a fesztivál himnuszáért felelős Majka & Curtis páros után Total Dance, a kilencvenes-kétezres évek legnagyobb popslágereit jegyző előadókkal, úgy, mint az Eiffel 65, Safri Duo, Mr President, Alice DJ, Kozsó és az Ámokfutók, Happy Gang, UFO, Splash, DJ André és Náksi.

Új: Volt Mozi

Klasszikusok, kultfilmek és kasszasikerek. A fesztivál területén található moziban kicsit ki lehet pihenni a nyüzsgést.

Detox Jóga

Rekreációs programok, beszélgetések, előadások a Diákhitel Kávézóban. Délben kezdődik a “Detox jóga”: egy olyan jóga-ászanákból, bandhákból és légzőgyakorlatokból álló méregtelenítő jóga sorozat, amely állítólag segíti a test méregtelenítő folyamatait. Mit mondjunk, hiánypótló szolgáltatás!

Az előadások egyikét Feldmár András tartja szerelem barátok vagy ellenségek között címmel. Csernus Imre a Bevállalod? kérdéssel áll a közönség elé, Zacher Gábor doktortól a “mindennapi mérgeinkről” hallhatunk előadást, Almássi Kitti a tinédzserszerelmekről beszél, D. Tóth Kriszta pedig Vecsei H. Miklóssal, a Vígszínház színészével beszélget.

Civilek a Volton

Számos szervezet készül arra, hogy hasznos infókkal lássa el fesztiválozókat. Kitelepül az legális és illegális drogok ártalmainak csökkentését célul kitűző Medical Mental Alapítvány, lesz Nukleáris Sátor, de a legnagyobb tolongás egész biztosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal NAV Színtér nevű birodalma körül várható.

A fesztiválcserkészeknél akadálypályák, ügyességi és szellemi feladatok várják a fesztiválozókat, a NoKamu sátorban pedig megtudhatják, hogyan lehet felismerni a hamis termékeket.

Gyerekek a Volton

A 12 évnél fiatalabbak sem mehetnek be ingyen, nekik egy, a fesztiválról készített rajz a belépő. Odabent pedig lesz divatbemutató, testfestés, Lego-kockavadászat és -építés, csodák palotája, játszóház, cserkészprogramok és kölyök ki-mit-tud.

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó program évek óta a fesztiváltúra: a gyerekek itt megleshetik, hogyan készül a Volt. Betekinthetnek a színfalak mögötti területekre, megtudhatják, a szervezők milyen eszközöket és járműveket használnak, mi történik, ha valaki megsérül vagy ha rosszra fordul az idő. A túrák két turnusban indulnak, szombaton reggel 9 és 10 órai kezdéssel, és fejenként legalább egy felnőtt kísérővel.

A programra előzetes regisztrációval lehet jelentkezni ezen az oldalon. A gyerekprogramokról részletesen itt.

Végül lássunk néhány újdonságot és szolgáltatást, amiről jó tudni.

Re: pohár

A környezettudatosság és a fenntartható fesztiválozás jegyében a Volton is megjelenik idén a re:pohár, azaz a cserélhető pohár, amivel remélhetőleg eltűnik a pohárhulladék a rendezvény helyszínéről. Ezzel több százezer eldobható műanyagpoharat váltanak ki a szervezők.

Idén is lesz mobil applikáció

A fesztivál mobilapplikációjával minden fesztiválozó naprakész információkat kap az aktuális eseményekről, tudni- és látnivalókról. Tartalmazza a fesztivál részletes és pontos programtábláit, lehetőséget nyújt az egyedi érdeklődési preferenciák beállítására, és rengeteg hasznos tanáccsal segít. Androidos és iOS-es verzió is van belőle.

Karszalaggal lehet fizetni

Idén már a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni, mivel mindegyikbe egy chip lesz beépítve. A rendszer a heti- és napijegyeseknél egyaránt működik, gyakorlatilag a Festipay fizetőkártyát váltja ki.

Így megszűnik a korábban a kártyáért fizetendő 500 forintos letét, és további előny, hogy a karszalagot sorbanállás nélkül, a mobilapplikáción keresztül is fel lehet tölteni. De emellett egyérintéses bankkártyákkal is lehet majd fizetni.