Menekültek turnéznak Európában

// 2010-04-19

Menekültként él az Egyesült Királyságban a Take It Easy Hospital, azaz a legtrendibb iráni rockzenekar mindkét tagja. Askan Kusanedzsad és Negar Sagagi története egy igazi romantikus dráma: az iráni szerelmespárnak el kellett hagynia hazáját miután külföldön elismertek lettek, mert Iránban – sok egyéb között – a rockzene is tiltott dolog. A huszonéves, sikeres zenészek sztorijából Perzsa macskák címmel – utalván arra, hogy a macskák tartása sem engedélyezett Iránban – készült film, amelyet nemrég a Titanic Filmfesztiválon mutattak be az együttes fellépésével megspékelve.

 

A Take It Easy Hospital zeneileg és megjelenésében sem üt el a nemzetközi indie-szcéna többi képviselőjétől, Askan és Negar ugyanolyan színvonalon alkotnak, ugyanolyan ruhákban járnak, mint bármely más előadó. Amitől különlegesek az az, hogy ott van a munkásságukban a többlet, hogy ők ugyanúgy megélték a „nyugati világ” trendjeit, csak sokkal nehezebben jutottak hozzá ahhoz, ami máshol a csapból folyt. 

 

 

 

 

Iránban az efféle kulturális közművek el vannak zárva a fiatalok elől.  A srácok az országba csempészett kazetták és cd-k révén tudták meg, mi a menő, később az internetet korlátozó állami szervek kijátszásával jutottak hozzá az információkhoz. Interjúikban sokszor nyilatkozzák, az iráni fiatalok tudják, milyen módszerekkel lehet elérni a MySpace-t.

 

Első kislemezük egyelőre csak internetről letölthető formában elérhető, a kézzelfogható cd-re még várni kell. Berobbanó slágerük az EP címadó dala lett, a Human Jungle a Perzsa macskákban is felcsendül. Az április 13-i budapesti koncertet követően Brüsszelben és Bordeaux-ban is megismerkedhet a közönség az iráni indie-vel az együttes első turnéja során.