Menekülés a zenébe

// 2018-10-01

A menekültválság okai a zenészeket sem kímélik, de sokan éppen az őket befogadó országban érnek el sikert. Egyikük a napokban Budapesten zenél.

Nem kevés olyan zenész van, aki új hazájában lett ismert, miután kénytelen volt elhagyni a szülőföldjét. Freddy Mercury, Gloria Estefan vagy M.I.A. esete viszonylag ismert – az már, például, kevésbé, hogy a kilencvenes évek egyik vezető zenekara, a Suede egyik korai tagja, a ma inkább festőként aktív Justine Frischmann édesapja magyar holokauszttúlélő volt.

Az idei Budapest Ritmo Fesztivál egyik fellépője a fenti képen látható Gili Yalo, a ma Izraelben élő etiópiai származású zenész, aki szüleivel 1984-ben gyalog tette meg a hosszú utat új hazájáig. A hamarosan Budapesten fellépő énekes története adta az ötletet, hogy összegyűjtsük a hasonló sorsú, már ismert vagy még befutás előtt álló legtehetségesebb menekült zenészeket.

Wyclef Jean

Származás: Haiti
Befogadó ország: Egyesült Államok
A The Fugees tagjaként ismertté vált, háromszoros Grammy-díjas rapper családja 1979-ben menekült el a Duvalier-rendszer elől, amikor ő maga még csak kilencéves volt. Hazája a korai országváltás ellenére olyan mély nyomokat hagyott benne, hogy 2010-ben elnökjelöltként is indult a helyi választáson, majd 2012-ben megjelentette memoárját Purpose: An Immigrant’s Story címmel.

 

Thabo


Származás: Zimbabwe
Befogadó ország: Nagy-Britannia
Vannak, akik egyenesen olyan sztároktól kaptak segítséget, mint Seal. A 18 éves korában Zimbabwéból Nagy-Britanniába menekült tehetség Seal kilenc állomásból álló turnéján léphetett fel, és az elmúlt években egymás után jelenteti meg EP-it. A legutóbbi, a Your Mama, idén jött ki. Thabo nem szívesen beszél a múltjáról, mert úgy érzi, igazi menedéket a zenében talál.

 

Aeham Ahmad


Származás: Palesztina
Befogadó ország: Németország
Thabóval ellentétben Aeham Ahmad nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felhívja a figyelmet a háborús övezetekre. A palesztin származású zongorista családja először Szíriába menekült, majd onnan – immár egyedül – a balkáni útvonalon keresztül 2015-ben Németországig jutott. Idén megjelent önéletírása is A damaszkuszi zongorista címmel.

 

Mika


Származás: Libanon
Befogadó ország: Franciaország / Nagy-Britannia
A bejrúti származású énekes nyolcéves korában került Párizsba, miután apját túszul ejtették a szülővárosában. Párizsból Londonba sodorta a sors. Első sikerét 2007-es Life in Cartoon Motion című lemeze és különösen a Grace Kelly című sláger jelentette.

 

Khebez Dawle


Származás: Szíria
Befogadó ország: Németország
Nemcsak egyes előadók, néha egész zenekarok menekülnek. Erre példa a damaszkuszi alapítású Khebez Dawle, melynek jelenlegi tagjai menekülés közben ismerkedtek meg egymással. 2015 óta Berlinben élnek és keverik a szíriai népzenét a nyugati rockkal.

 

Regina Spektor


Származás: Oroszország/Szovjetunió
Befogadó ország: Egyesült Államok
Az énekesnő családja 1989-ben hagyta el a Szovjetuniót a zsidókkal szembeni vallási-politikai diszkrimináció miatt. Ennek ellenére persze erősen kötődik az orosz kultúrához, Après moi című dalában például Borisz Paszternaktól idéz.

 

Sierra Leone’s Refugee All Stars


Származás: Sierra Leone
Befogadó ország: Guinea
Szerencsére olyan esetekkel is találkozhatunk, amikor a menekültek visszatérnek hazájukba. Ilyen a Sierra Leone’s Refugee All Stars története, melynek hat tagja a polgárháború (1991-2002) során Guineába kényszerült, és a menekülttáborban alapított zenekart. Ám később, 2004-ben visszatérhettek Freetownba, és azóta világkörüli turnéikon hívják fel a figyelmet a humanitárius katasztrófákra.

 

Segítő kezdeményezések

Bármennyire is úgy tűnik, hogy a nemzetközi politika egyre több sorompót húz fel az országok között a főként Ázsiából és Afrikából érkező menekültek megfékezésére, miközben a szélsőjobboldali pártok az ismeretlentől való ösztönös félelmekre játszva igyekeznek bűnösökként láttatni a hazájukat elhagyókat, sok projekt támogatni is próbálja a kiszolgáltatottakat. A 2010-es évektől kezdődően és különösen a 2015-ös menekültválság kialakulásának hatására kimondottan a zenészeket is segítik.

Octopizzo – Refugeenius

A fent látható kenyai rapper, Octopizzo, aki Nairobi egyik nyomornegyedéből tört föl magát, 2016-ban kakumai és dadaabi menekülttáborokban elhelyezett menekültek közreműködésével hozta létre a Refugeenius c. válogatásalbumot. Az Octopizzo Alapítvány többek között menekült zenészek felkarolásával foglalkozik.

Celebrating Sanctuary

Számos, egykor hazájában ismertté vált zenész nehezen képes folytatni a karrierjét a befogadó országban, Nagy-Britanniában ezért már fesztivált szerveztek a támogatásukra. A Celebrating Sanctuaryt több brit városban is megszervezik 2015 óta, a BBC Radio 3 támogatásával. A fesztiválra minden év júniusában, az ENSZ által a menekültek világnapjának kijelölt június 20-a környékén.

Wajd, Songs of Separation

A menekült zenészek személyes történetei filmeseket is megihlettek. Amar Chebib szíriai-kanadai filmrendező 2014-től kezdődően kezdte fejleszteni filmjét, mely az ötmillió szíriai menekült közül hármat követ nyomon, bemutatva a zene gyógyító erejét. A filmet a Vancouveri Filmfesztiválon mutatták be idén májusban.