Még negyedmilliárd zenei támogatásokra, hogy olyan legyen minden, mintha nem is lett volna járvány

// 2020-06-06

Újabb 5,1 milliárd forintos kultúratámogató csomagról döntött a kormány, melynek eddig kiosztott zenére kiosztott része 250 millió forint. Ha nem számoljuk ide a Zeneakadémia 150 millióját.

A deklarált cél, hogy a kulturális szereplőknek olyan legyen minden, mintha nem is lett volna járvány, ahogy azt csütörtökön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón elmondta. A Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg a rendelet:

A Kormány a koronavírus-világjárvány által a kulturális élet szereplőinek okozott gazdasági nehézségek enyhítése érdekében összesen 5 108 000 000 forint forrást biztosít.

Ebből a Nemzeti Kulturális Tanács tagjai, a vezető állami kulturális intézmények összesen 1,4 milliárdot kapnak: az Operaház és a Nemzeti Múzeum 300-300, a Szépművészeti 400, a Hagyományok Háza 250, Zeneakadémia pedig 150 millió forintot használhat föl.

A többit más kulturális intézmények osztják, melyek között természetesen ott van a Demeter Szilárd és az általa irányított Petőfi Irodalmi Múzeum/Ügynökség, melynek ez már az negyedik zenei támogató programja (ez volt az első 50 milliós keretösszeggel; aztán volt a Trianon-zenés pályázat, melyről még nem írtunk, de több tucat zenésznek küldtünk körkérdéseket ezen pályázat apropóján, hogy mit gondolnak, miért nincsenek nem revizionista Trianon-zenék; illetve volt egy koncerttámogatásos, melynek épp tegnap jelent meg az eredménye, erről külön is fogunk írni).

Ebben a mostani, az eddigieknél nagyobb szabásúnak tűnő pályázatban egy irodalmi jellegű, pontosan könyvszakmai támogatás van, mely könyvvásárlásra ad támogatást nagycsaládosoknak, időseknek és egyszülős családoknak 100 millió forint értékben. (Az egyszülős családok nevesítésére azért fölkaptuk a fejünket, eddig nem igazán foglalkozott a kormány az efféle családformációkkal.)

A többi program már teljesen zenei:

  • 100 milliós kerettel könnyűzenészeket segítik,
  • 50-ből könnyűzenei ipar egyéb szereplőit támogatják,
  • 80 milliót szánnak a klubok támogatására,
  • 20-at pedig az Öröm a zene! program nemzeti programmá emelésére; ez egyébként egy több mint tíz éve futó tehetségkutató rendszer.

A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Lassan végre újra mi dönthetjük el, hogyan vigyázunk-e magunkra, ha egyáltalán.