Matisyahu-matiné a SYMA-csarnokban

// 2010-09-06

 

Jó gondolat volt a Zsidó Nyári Fesztivál szervezői részéről, hogy Matisyahút, az alternatív vallási párbeszéd emblematikus figuráját hívják meg fő fellépőként, de a brooklyni haszid reggae sztárban lévő patront mégsem voltak képesek ellőni. Ideális esetben a koncert a budapesti élet fontos eseményévé válik, mindenki erről beszél koncert után, az alternatív zenei élet szövetébe és a köztudatba kerülve a fesztivál és a zsidó kultúra reklámja is megvan. Hát nem ez történt.

 

Hogy a rossz helyszín, a vasárnap kora esti időpont, a fellépő Matisyahu hakniszagú hozzáállása vagy a közönség egyenként volt-e az oka a koncert bénaságának, vagy mindezek együttesen fejtették ki rossz hatásukat, azt nem tudni. Mindenesetre nagy mellényúlás volt a buli, fájó szívvel kijelenthetjük, hogy ennél sokkal-sokkal többet vártunk.

 

Aki eddig nem foglalkozott a zsidó vallással, nem valószínű, hogy ezek után bármilyen késztetést érezne arra, hogy jobban megismerje azt. Persze lehet, hogy a szervezők célja nem is kultúrájuk minél szélesebb körű megismertetése és népszerűsítése volt, hanem egyszerűen csak szervezni egy örömünnepet, mulatni egy jót. Erre enged következtetni maga a helyszínválasztás is. Ahelyett, hogy valamelyik jól bejáratott, világszínvonalú klubba szervezték volna a koncertet, sikerült megtalálniuk a mindentől távol eső, tökéletesen jellegtelen SYMA-csarnokot. Azt a rendezvényközpontot, amit már akkor le kellett volna dózerolni, amikor megépült, ami még egy szalagavató hangulatos levezénylésére is alkalmatlan. Nemhogy egy ilyen spirituális töltetű koncert megrendezésére. Miután sikerült átjutni az erősen túlbiztosított kapukon (rendőrök, fémkereső, motozás stb.), kiderült, hogy itt nem sok jóra számíthatunk. A bulinak otthont adó hatalmas konzervdobozban a szomjas tömeget mindössze két apró stand szolgálta ki, melyeket mintha az utcáról berángatott perecárus üzemeltetett volna, ruhatár szóba se jött.

 

A hangzásra viszont nem lehetett panasz. A rettegett visszhangokat megúszta a közönség, és bár kicsit halk volt, szépen szólt a koncert. Néha még gatyaszaggató basszusokra is futotta. Matisyahu azonban valami egészen mást hozott, mint amit a változatos korszerkezetű, összetételű, de abszolút pozitív közönség várt volna. A „Live at Stubb’s”-on szocializálódott 3-400 fős „keménymag” szinte térden csúszott egy kis ugráltatásért, egy kis törődésért a frontembertől, de ő valószínűleg a zuhany alatt énekelve többet foglalkozik a hallgatósággal, mint a SYMA-csarnokban. A bejegyzés a MOHA Online-on folytatódik.

Címkék: ,