Marten Horger: Mindenkinek joga van azt csinálni, amit úgy érez, jó neki – jegyet nyertek a Ninjabreakz-születésnapra!

// 2015-02-09

A Ninjabreakz nyolcadik születésnapjára készül, nem is akármilyen lineuppal. A február 14-i (Valentin napi) Corvin-tetőn megrendezendő partyra nem mást hívtak el, mint a tavalyi Breakspoll-nyertes Marten Horgert, illetve a Ghetto Funk kiadó fejét, a Dancefloor Outlaws egyik frontemberét, Will Streetwise-t. A jeles alkalomból Marten Horgerrel beszélgettünk, aki elmondta, miért szeret Stuttgartban lakni, mit gondol a török helyzetről, és milyen a Stanton Warriorsszal stúdiózni. Az interjú után játék ingyenjegyekért, immáron a nyertesekkel.

 

Az új számod, az őrült lézerpisztolyos Baduka nagyon jól teljesít a Beatporton. Ez a szuperprogresszív hangzás lesz fellelhető a további kiadványaidban is?
– Próbálok mindig mást csinálni, amikor számokat írok, és a Baduka még inkább más lett, mint általában. Nem tudom, csinálok-e még ilyet a jövőben, de mindenképp olyan zenét szeretnék szerezni, ami kilóg a tömegből, mert az sokkal jobb móka.

Mi ihlette a számot? Van sztori mögötte?
– Volt egy bizonyos hang a fejemben, amit ki kellett nyernem onnan. Jó sokáig tartott, mire materializálódott, ami viszonylag gyakran előfordul. A szám nagyon intenzív lett, és úgy volt, hogy egy kétszámos ep részeként jelenik meg a korábbi Deep Inside című számommal együtt, de végül elvetettük az ötletet, és a Deep Inside ingyen letölthetővé vált a Punks kiadó oldalán.

Milyen a Stanton Warriorsszal dolgozni a stúdióban? Van bevett formula, amikor felvesztek valamit?
– Nagyszerű! Számos módon inspirálták mindazt, amit ma csinálok, így az, hogy velük dolgozhatok, mindenképp kiváltság nekem. A stúdióban mindig másként mennek a dolgok. A bevett formulák megölik a kreativitást.

Mi a terveid erre az évre? Még több új szám, esetleg egy album, vagy valami új a Smash Hifi formációtól?
– Sokkal több új zenét szeretnék kiadni idén, hiszen tavaly főleg a turné kötötte le az időm nagy részét, szóval, 2015-nek a zeneszerzésről kell szólnia. A Smash Hifi is aktív lesz, mivel rengeted időt töltöttünk együtt Leeroy-jal.

Tavaly két kategóriában is besöpörted a díjakat a Breakspollon. Mit gondolsz arról, hogy idén Manchesterbe költözik a díjátadó?
– Teljesen el voltam alélva a tavalyi duplagyőzelemtől. Nem is gondoltam, hogy nyerhetek, így a köszönőbeszéden valószínűleg a legrosszabb volt a zenetörténelemben. Manchester nagyszerű helyszín, az emberek nagyon szeretik, amit csinálunk, és ha eljönnek a világ többi részéről ide is, pont olyan lesz, mint Londonban, ha nem jobb.

Nem először jössz játszani Budapestre, Ninjabreakz-bulira. Milyen a kapcsolatod a srácokkal?
– Nagyon szeretek náluk játszani, mert nagyon profik, törődnek veled. Már alig várom, hogy visszatérjek Budapestre, imádom ezt a várost.

Nemrég majdnem bezárták a legendás Fabricet néhány droghoz köthető haláleset miatt, de végül drogkereső kutyák alkalmazásával nyitva maradhatnak. Mit gondolsz erről?
– Én személy szerint azt gondolom, hogy mindenkinek joga van azt csinálni, amit úgy érez, hogy jó neki. Mindig lesznek olyanok, akik a drogok miatt mennek bulizni, és olyanok is, akik csak a zene miatt. Ha a Fabricben több zene lesz, és kevesebb drog a jövőben, az még akár jót is tehet a klubnak.

A Facebook-oldaladon van egy kép, melyen édesapád söröskorsó-gyűjteményét nézegeted. Te mennyire érzed németnek magad, úgy, hogy Németországban elsősorban a négynegyed népszerű?
– Hahaha, igen, apu nagy bajnok abban! Valójában sokkal németebb vagyok, mint azt a legtöbben gondolják rólam. A zeném ugyan nagyon más attól, amit egy német producertől várnál, mégis különbözik attól is, amit egy bass artistól várnál. Én technón nőttem föl, ott vannak a gyökereim, a szívem mindig a hiphophoz, a drum’n’basshez és az ezekhez kapcsolódó stílusokhoz áll közel.

És ha már Németországnál tartunk, te mit gondolsz a törökkérdésről?
– Stuttgart török negyedében lakom, és imádom. Minden kultúrában és országban vannak feketebárányok, de akikkel ott találkozom, mind nagyon jófejek. Sokan elfelejtkeznek róla, hogy milyen fontosak a bevándorlók a kultúrának és a gazdaságnak. Nem is beszélve arról, hogy egy hetet se élnék túl a stúdióban a sarki kebabos nélkül.

A party

A Ninjabreakz az elmúlt nyolc évben végig kitartott a minőségi törtütemek mellett, és sokáig egyedüli szervezőként szállította a korábbi breakbeat-előadókat, akik kitartottak a törtek mellett. Például a Stanton Warriorst, Krafty Kutsot, Lady Wakset, vagy a Plump Djs-t. Csakúgy, mint újonnan feltörekvő reménységeket, mint Blanilla, Stickybuds vagy éppen JFB, az immáron bass musicnak keresztelt szcénában. Ahogy azt a Ninjabreakz egyik alapítója, Krueger is mondta: „Mi soha sem adtuk föl a hitet a törtekben, a stílushoz való elkötelezettségünk hajt minket előre, hogy újabb és újabb bulit szervezzünk, ahová a kedvenceinket hívjuk el, akkor is, ha nem ez éppen a legfelkapottabb stílus. Sokan elpártoltak a törtektől, de mi még mindig megtaláljuk bennük az előremutató zenéket és előadókat, akik fergeteges bulikat kanyarítanak mindig.”

Marten Horger életútjáról, mely a tavalyi Breakspoll-győzelemig vezetett a LGFU (Let’s Get Fucked Up) számmal, és mellyel egyből a before-bulik királyává lépett elő, a korábbi ajánlónkból tájékozódhatsz. Will Streetwise pedig nemcsak a Ghetto Funk menedzsere (olyan nevek tartoznak a keze alá, mint JFB, Stickybuds, Featurecast vagy Slynk), hanem a Dancefloor Outlaws oszlopos tagja, ahol a jó funkot, gyakran diszkóval, electróval, reggae-vel, és nem utolsósorban kemény basszusokkal és komoly szkreccsel önti nyakon. Az este elő- és levezetéséről a Ninjabreakz rezidensei,  KruegerAdam Dolph, Pryus és Zera fog gondoskodni. A belépő éjfélig ezerötszáz, utána pedig egy százas híján kétezer forint lesz.

Jegyet nyertek

Milyennek értékelte Deekline a break tavalyi évét az októberben nekünk adott interjúban? (Segítség a cikkben, a helyes válasz: szupernek.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra várjuk Ninjabreakz tárggyal február 14-én, szombaton délután háromig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek az aznap esti Ninjabreakz 8 Years – Marten Horger, Dancefloor Outlaws partyra, a Corvin-tetőre: Pallanek Lilit, Soma Imre-Munteant. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a buliba bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!