Maradj otthon, nyugodjál le

// 2020-03-21

Nagyon széleskörű, kifejezetten országos összefogás indult a hazai zenei szervezők körében.

Tegnap írtunk kicsit irigykedve a berlini technoklubok United We Stream összefogásáról, melynek keretében minden nap más hely ad egész online partyt egy egységes felületen, és lőn, máris itt van a hazai összefogás, ami egyrészt szélesebb, mert nem csak egy zenei stílust fog össze, ugyanakkor, talán épp amiatt, hogy nem egystílusú, kevésbé egységes.


Az összefogás tényleg nagyon széles, mutatjuk a listát:

A38, Akvárium, B My Lake, Balaton Sound, Bánkitó Fesztivál, Barba Negra, BME Egyetemi Napok, Budapest Park, Búgócsiga, Campus, Dürer Kert, East Fest, EFOTT, Egerszeg Fesztivál, Erőd Klub, Etyeki Piknik, Expresszó, Fezen, Fezen Klub, Fishing On Orfű, Grand Café Szeged, Hall, Hangár Music Garden, Helynekem, Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ (Zalaegerszeg), Kobuci, Kölcsey Központ (Pécs), Lovarda (Debrecen), Madách Imre Művelődési Központ, Magneoton, Millenáris, Nagyon Balaton, Művészetek Völgye, Paloznaki Jazz Piknik, Papp László Budapest Sportaréna, Pécsi Est Café, Petőfi Kultúrtanszék, Reptár, Rómer Ház, Shop Stop, Strand Fesztivál, Sziget Fesztivál, SZIN, szombathelyi Városháza, Volt Fesztivál, Tiszavirág Fesztivál (Szolnok), Trafo Club (Gödöllő), Veszprémfest, Veszprémi Utcazene-fesztivál, Vibe Fesztivál, Víztorony (Debrecen), Zsolnay Kulturális Negyed

Mi, szervezők arra buzdítjuk a fesztiválok, klubok legnépszerűbb fellépőit – zenészeket, popsztárokat, előadókat -, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a Maradj otthon! kampányban. Közösen indítjuk el a virtuális Maradj Otthon! Fesztivált, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon. Száznál is több hazai zenekart, előadót kértünk föl, hogy a közös cél érdekében a saját felületeiken rendszeresen nyilvánuljanak meg posztokkal, filmekkel, közönségtalálkozókkal, ezeket a Maradj Otthon! Fesztivál Facebook-oldalán is követhetik a rajongók. Ugyanez az oldal figyelemmel kíséri és ajánlja azokat a házi koncerteket, amelyeket az előadók otthonról, stúdióból közvetítenek, ezzel elviselhetőbbé téve a bezártságot.

A kezdeményezés azonnal leszögezi azt is, hogy ez egy nonprofit ügy, és hogy a munkatársai társadalmi munkában csinálják, meg hogy se támogatást, se szponzorációt nem fogadnak el. A költségeket a Volt Produkció állja saját zsebből; ami egyébként elég lájtos kiadás lesz, ha mindenki ingyen dolgozik benne, esetleg Facebook-hirdetésekre lehet költeni, vagy technikai eszközök vásárlására azoknak az előadóknak, akiknek kell valami a közvetítéshez.

Egyébként nem értjük, miért ne lehetne támogatást elfogadni ezért olyan cégektől, melyek most is prosperálnak, hogy abból aztán leosszanak a most munka nélkül maradt, de otthonról/stúdióból közvetítő zenészeknek, és akkor maradhatna ebből a pénzből a szintén munka nélkül maradt zeneipari munkatársaknak, akik dolgoznak ebben a projektben. Mindenesetre föltesszük ezt a kérdést a szervezőknek, és amint megkapjuk a választ, jelentkezünk, addig mindenki nyugodjon le!


A fesztivál artworkje, és így a mi képünké is, Weiler Péter munkája.


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)
Berlinben minden nap este 7 és éjfél között nyomják a technót: