Mára Krisztián: A városban ez a sokszínűség egyedülálló

// 2019-12-16

Az elmúlt egy évben határozattan magához térni látszik a patinás szegedi JATE Klub, rendszeresek a teltházasak esték, a legkülönbözőbb zenei stílusoknak ad teret a hely, miközben nem félnek a közéleti programoktól sem. A tavaly nyáron munkába állt progammenedzsert kérdeztük.

Téged alapvetően budapesti szervezőként ismertünk meg, hogy lettél a JATE Klub programmenedzsere?
– Tíz éve végeztem Szegeden, a tanárképző főiskolán, történelem–művelődésszervező szakon. Már akkoriban szerveztünk kari bulikat, koncerteket, illetve a Tamási Áron Klub, a TÁK-ban kisebb kulturális rendezvényeket. Másfél éve érkezett a felkérés a tulajdonos részéről, hogy vigyem én a helyet, mivel az egyetem hallgató önkormányzata által rendezett zenei fesztiválok kapcsán akkor már volt egy szoros, több éves együttműködésünk. Az utolsó professzionális klubvezető, aki egyébként az Év vidéki legjobb klubja címet kétszer hódította el a helynek, a rektori hivatalban folytatta karrierjét. Utána egy nagy űr keletkezett, és két évig nem talált a JATE Klub egy olyan szakembert, aki nem mindenhez is ért, hanem a megfelelő szakembergárdát föl tudja állítani ahhoz, hogy ez újra egy olyan klub legyen negyvenöt év után, amelyik joggal számít arra, hogy lejárjanak az egyetemisták, az ott végzett, Szegeden élő értelmiségiek, és azok a szegediek és környékiek, akik az igényesebb szórakozásra tartanak igényt.

Mikor és mivel kezdtétek a munkát?
– Tavaly szeptemberben, a program teljes átalakításával. Rendszeres, havonta visszatérő rendezvényeket terveztünk be, majd valósítottunk meg, tartottunk több mint 40 koncertet. Az első időszak nehézsége az volt, hogy újrapozicionáljuk a klubot, sem a programok, a rendezettség és rendszeresség, és a pr/marketing sem volt a helyén. Ennek következtében egyre kevesebb egyetemista járt le hétköznaponként, és hétvégékén az idősebbek és a nem egyetemista szegediek is elkerülték a helyet. Mindent újra föl kellett építeni. Új logót, arculatot terveztünk, kisebb belső átalakításokat eszközöltünk, a színpadot és az öltözőket újítottuk meg, illetve javítottunk a hang- és fénytechnikán. És megújítottuk a vendéglátást is; korábban egy egyetemi klubnál az volt az üzemeltetői hozzáállás, hogy ha te egyetemista vagy, akkor olcsón akarod megúszni, kicsit igénytelen is vagy, és erre még büszke is vagy. Nos, ez ma már nem működik, igenis igény van igényes borokra és sörökre, longdrinkekre. Szegeden elsőként vezettük be a repoharat, a műanyag söröskorsót, amit tíz-tizenötször lehet felhasználni – 5000 darabbal kezdtük, de most már csak ötszáz van készleten, mert a környező kollégiumokban nagyon népszerű lett a JATE-s repohár, úgy tűnik, lassan relikvia lesz ezekből. Mindehhez több, különféle területeken mozgót szakember közös munkájára, koordinációjára volt szükség. Kialakult egy nagyon erős csapat, melynek tagjai valóban tenni akartak a klubért, akik hamar megértették az együttes munka lényegét és céljait, meg például hogy miért kell több fény a tánctérre, hogy miért nem jó, ha egy alternatív, undergroundosabb, mondjuk Müller Péter Sziámi- vagy Péterfy Bori-koncert plakátján tipikus diszkós arculat van…

Hogy néz ki a JATE Klub programszerkezete most?
– Egy hónapban 60-70 programot szervezünk. A klub hétköznap alapvetően az egyetemistáké, illetve akkor leginkább ők látogatják. Közösségi tér, kulturális gyűjtőhely, ahol már déltől lejönnek a hallgatók, akiknek ott van a közelben órájuk, hiszen a rektori épületben vagyunk. Hétfőn és kedden salsa- és néptáncestek vannak, aztán sörpongbajnokságokat, beszélgetős esteket tartunk. Ilyen a JATE Sikersztorik is, ami már délután megtölti a házat; itt is nagyon változatos a névsor, tavaly szerepelt Orosz Barbara, Dombovári István, Puskás Peti, Ganxsta Zolee, de az RTL-es műsor, a Cápák között „cápái” közül is jártak nálunk, akik természetesen a startupokról beszéltek. De vitatkozott nálunk Puzsér Róbert Ragály Zoltánnal, a jogi kar oktatójával, ami egy igazi vérre menő vita volt, de most volt nálunk Vona Gábor is, immáron influenszerként, Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere, decemberben pedig Vujity Tvrtko először nálunk beszél majd magyarságtudatról. Érdekes egyébként, hogy a közéletre is mennyire van igény. Zenés programokat nézve a szerda és a csütörtök a koncertek napja, ezeken a legismertebb, most menő bandák mellett teret kapnak a hallgatók zenekarai is, este 11-től hajnali 4-ig partyk, bulik zajlanak, dj-kel, akik között sztárokat is bőven találunk. Ezek a kari bulik, a szakestek. Pénteken és szombaton este koncertek zajlanak, a legkülönbözőbb stílusokban és korosztályoknak. A szombat éjszaka aztán a trendnek megfelelően a retrozenéké, a házibuli-hangulaté, könnyed slágerekkel. De mindezek mellett teret adunk olyan kifejezetten underground szcénáknak is, mint a Next Level, az Irie Maffia Horváth Gáspárjának futurehouse-os, futurebasses zenei világának, azaz a UVCT-s partyknak, de a kb. harmincéves szegedi goás hagyományok is nálunk folytatódnak, rendszeresen nagy sikerrel, több száz fővel mennek ezek a bulik is, akárcsak Palotai és Ludmilla klasszik zenei estjei. A városban és az egész régióban egyedülálló ez a sokszínűség.

Kik voltak nálatok a legnépszerűbb fellépők?
– Például az inkább alternatívnak mondható Fish zenekar Kovács Krisztiánja által tartott, kifejezetten slágeres Necc Party sorozat mindig teltházas nálunk is; érdekes, hogy a műfajok mennyire átjárhatók… A P. Mobil-koncert Aranylakodalom címmel egy teljesen másik, 50+-os korosztályt mozgatott meg nagyon nagy számban. De a tavalyi Alvin és a Mókusok és a már említett Biebersre is szívesen emlékezünk. Talán a legérdekesebb az volt, mikor az esti koncertre Bye Alex és a Slepp érkezett hozzánk, ezután éjszaka pedig retrobuli volt Kozsóval és az Ámokfutókkal. Nagyon sokan kérdezték előtte, hogy hogy lesz, Kozsóval lép föl Bye Alex vagy fordítva? Persze ilyen keveredés azért nem volt, de a Bye Alex közönsége simán bulizott Kozsóékra, a megfelelő humorral kezelve a helyzetet, és így az egész nagyon jól sült el. Mindennek helyet adtunk és adunk, úgy vagyunk vele, ha a JATE Klub közel fél évszázada az ország egyik legismertebb és legjobb vidéki klubja tudott lenni a maga széles nyitottságával, akkor mi sem fogjuk eldönteni, hogy mi a “jó zene” és mi nem az… Az egyedüli fokmérő a fenntartható érdeklődés a városban és környékén. Nagy sikerrel volt nálunk már a Bagossy Brothers Company, a Paddy and the Rats, a Biebers, a Wellhello, az Intim Torna Illegál és Horváth Tamás is.

Hogy néz ki mindez a számokhoz viszonyítva, mekkora például a klub befogadóképessége, és hol helyezhető el a vidéki helyek palettáján?
– Koncerten a soldout 600 főt jelent, egy buliban pedig 800. Egy vidéki klubba öt-hatszáz főt egy zenei stílusra behozni, mindenképpen pozitív. Szeged régiós központnak mondható, Arad és Szabadka közelsége miatt onnan is sokan járnak hozzánk, emiatt van is egy Balkan Music Night programunk is. Azt gondolom, a JATE Klubban újra sikk fellépni, és aki nem jut el koncertzenekarként hozzánk, az lehet, hogy annyira nincs is jelen a színtéren. A turnén lévő együttesek elsőként, alapértelmezésként minket keresnek meg a térségben. Ez is volt a fő célunk. Tavaly szeptember óta most már túlvagyunk a századik koncerten, amivel már egy fél Puskás Stadiont meg tudtunk volna tölteni, ez több 35 ezer ember. Eddig összességében négyszáz programot bonyolítottunk le, ez átlagosan 40-45 fellépőt jelent havonta.

Mára Krisztián névjegye

20 éve foglalkozik rendezvényszervezéssel, ő is saját kis bulikkal kezdte, majd eljutott a kisebb nyilvános rendezvényektől a közepeseken át a legnagyobbakig. Közben egyébként szerkesztő-riporterként dolgozott egy sportcsatornán, a köztévében és a kereskedelmi tévékben is, majd egy véletlennek köszönhetően 2011-ben a Közszolgálati Egyetem gólyabáljára leszervezte az Ámokfutókat, az UFO-t és a Hip Hop Boyz-t. Ezt követően egyre többet kérték tőle ezeket a kilencvenes évekbeli sztárokat, innen jutott el a Total Dance Festivalig, melyre rendszeresen sokezer emberrel ment már szinte a kezdetektől, vagyis 2014-től. Ezzel egyidőben azonban vidéken már más élőprodukciókat, gyermekműsorokat is szervezett, most évi 15-20 fesztivál és számos kisebb esemény teljes programjáért felelős.