Már megint az oroszok – jegyet nyertek a Midnight Musicra!

// 2014-01-22

Január 26-án, vasárnap folytatódik a Budapesti Fesztiválzenekar éjszakai komolyzene-koncertsorozata, a Midnight Music. A legutóbbi, októberi alkalmon a zenekarvezető Fischer Iván minioperáira lehetett éjjel, ülőpárnák közt élvezkedni, most az oroszok, konkrétan Borogyin és Prokofjev lesznek terítéken – de azért talán nem aktuálpolitikai finomutalásképpen. Mindenesetre játék volt erre is – nyertesek a cikk végén.

A Midnight Musicot már méltattuk az októberi program ajánlójában. A lényeg, hogy mindig éjjel tartják, nem klasszikus hangversenyteremben, hanem a Millenárison; nyilván azért az akusztika nagyon fontos, mert hiába a babzsákfotel meg a éjszaka, ha ide-oda pattognak a fúvósok a teremben és torz a hegedű. Szóval, akárhol nem lehet Midnight Musicot tartani, bár mi azért megnéznénk egy ilyet még kevésbé komoly helyen.

Azért jó lesz a Millenáris is, pláne, ha olyan komolyzenei slágerről van szó, mint Alekszandr Porfirjevics Borogyin Polovec táncok című örökbecsűje. Szerzője az Orosz Ötök (rajta kívül az alapító Balakirev, Muszorgszkij, Rimszkij-Korszakov és Kjui) egyike, zeneszerző és tudós. Egy grúz herceg törvénytelen fiaként született 1833-ban, és amellett, hogy tizennégy évesen már fuvola- és zongoraversenyművel állt elő, berendezett egy kis kémiai labort is magának – a fürdőszobában.

Később kémiaprofesszor is lett, a feleségül viszont zongoraművésznőt vett. Élete főművének az Igor herceg című operát szánta, de haláláig sem sikerült befejeznie. 1887-ben elgyengülve esett össze egy maszkabálon, ráadásul olyan szerencsétlenül, hogy halálosan beverte a fejét. Egyik legismertebb műve a Polovec táncok, melyben ugyancsak megjelenik a művészetére oly jellemző kidolgozott népiesség és a keleti hatások.

A vasárnapi másik művész Szergej Szergejevics Prokofjev, aki már egy következő generációja az orosz zeneszerzőknek, olyannyira, hogy ő már a kommunista, sztálini időkben élt és alkotott a legtöbbet (durva, de pontosan ugyanazon a napon, 1953. március 5-én halt meg, mint Sztálin). Ő is csodagyerek volt: ötéves korában zongoradarabok kerültek ki a keze alól, nyolcévesen pedig már operát írt.

A húszas évek elejére gyakorlatilag világhírű zeneszerző lett, Párizsban élt, csak 1927-ben látogatott a Szovjetunióba, ahol hatalmas ünnepléssel fogadták. Öt év múlva hazaköltözött, pedig enyhéns szólva sem volt kibékülve a kommunista diktatúrával. De azért a második világháború alatt már hazafias műveket írt, amiért 1943-ban ki is tüntették. 48-ban aztán komoly bírálatot kapott a rendszertől, aminek élét kénytelen volt politikai kantátákkal elvenni. Vasárnap, a Midnight Musicon neki is egy ismert művét hallhatjuk, a 3. (C-dúr) zongoraversenyt.

A karmester természetesen Fischer Iván lesz, közreműködik Alexander Toradze zongorán, illetve a Cseh Filharmónia-énekkar (Brno, karigazgató Petr Fiala). A belépő ezerkétszáz forint, de nálunk van kettő ingyen is, csak játszani kell értük.

Jegyet nyertek

Melyik kígyóról van elnevezve a legutóbbi Midnight Musicon közreműködő együttes? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes a kobra.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu címre vártuk Midnight2 tárggyal vasárnap délután kettőig. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a ma esti Midnight Musicra, a Millenáris Teátrumba: Kocsis Tamást és Sztripszky Hannát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!