Manu Chao: fogadás balról – ingyen mennek a koncertre

// 2013-09-04

Szombaton nem először játszik Budapesten a francia-spanyol Manu Chao, a kiírás szerint este nyolctól – a Budapest Parkban Manu Chao La Ventura néven tolja aktuális zenekarával, előtte pedig a Bohemian Betyars hangolja a közönséget. Reméljük ezúttal áramkimaradás mentesen csap közénk az öreg.  A jegyek elővételben hatezer, a helyszínen hétezer-hétszáz forintba kerülnek, ám hogy lássátok, kivel van dolgotok, öt jegyet még ki is osztunk a cikk végén föltett kérdésre helyesen válaszolók között. A játék lezárult.

Volt idő, mikor a könnyűzenének komoly hatása volt a politikára elég csak a hatvanas évek végére, vagy a tekintélyes amerikai Rolling Stone magazin közéleti hatására gondolni a következő évtizedből. Manu Chao pedig törzsgárdistája volt a közéleti érzékenységéről híres barcelonai zenei hullámnak a kilencvenes években.

Manu Chao politikai nézetei erősen balosak, akár nagy ikonjáé, Maradonáé, akiről nem egy szerzeményében megemlékezik. Emir Kusturica dokumentumfilmjében például a La Vida Tombolát adja elő a könnyekig hatódó isteni focistának, Diegónak. Jellemző, hogy albumai grafikáiban mindig megtalálható a vörös csillag. Ha szerencsénk van, azért a turbomagyarok tüntetése ezúttal elmarad a Park előtt.

Ám ahogy a Csapd le, csacsi című műremek óta tudjuk, politikáról csak bor mellett. Eleve ha Manu Chao játszik, akkor az embernek nem a likőrgőz hatol az agyába, de mintha ganjafüst terjedne a hangszórókból. Ezt az érzetet viszont talán még nem bünteti a Btk., legalábbis egyelőre.

Emberünk szociális érzékenysége átüt a franciául, spanyolul, arabul, portugálul, angolul vagy éppen volof nyelven megírt dalszövegein is. Ha éppen nem a szerelemről döngicsél, akkor foglakozik a gettókban élők helyzetével, és szóvá teszi a bevándorlók problémáit.

Manu már a nyolcvanas években aktív személyisége lehetett a párizsi alternatív zenei színtérnek. Olyan zenakaroknak tagjaként, mint a Hot Pants vagy a Los Carayos. Majd 1987-ben kuzinjával, Antoine Chaóval megalakította a Mano Negrát. A banda a Mala Vida  című slágerrel futott be Franciországban, nemzetközi sikert pedig a King Kong Five című szerzeménnyel ért el, de a Santa Maradona is jó nagyot ütött a futballrajongók körében. A brigád bejárta Európát, de Latin-Amerikában is turnézott, végül 1995-ben föloszlott.

Az énekes-gitáros hamarosan szólókarrierbe kezdett. Manu zenéjében azóta is keverednek a rock’n’roll, francia sanzon, a jamaicai reggae és ska, a kubai salsa és az algériai rai hatásai. Ezeket francia és spanyol kapcsolatai, valamint utazásai révén szívta magába. A változatos zenei összetevők nagyszerű elegyítőjeként hamar utolérte a nemzetközi siker.

Az 1998-as Clandestino című albumáról sorolhatnánk a slágereket, de mivel a rádiók is rommá játszották ezeket annakidején, az átlagos zenerajongó úgyis mind ismeri őket. Az utóbbi években bár töretlen sikerrel koncertezik, soralbuma a 2007-es La Radiolena óta mégsem jelent meg. Utolsó kiadványa pedig a Baionarena című dupla koncertalbum volt, melyet természetesen dvd formátumban is kiadtak.

Érzésünk szerint sikerét nem is elsősorban albumainak, de jóval inkább fergeteges koncertjeinek köszönheti. Mi magunk a 2007-es Sziget Fesztivál-os fellépésére emlékezünk legszívesebben. Akkor éppen a Radio Bemba Sound Systemmel tolta olyan fergetegesen, hogy még akkor sem álltak le, amikor fél percre kiment az áram a Szigetről. Amikor pedig végre visszajött a hang, onnan hallgattuk tovább a zenét, ahol éppen tartottak a srácok. Jót röhögtünk azon is, mikor legnagyobb slágereit tíz perc alatt hadarta el az ember, talán a fesztivál szűkös időbeosztása miatt.

Szombaton viszont nemcsak headliner lesz, de róla szól az egész este, úgyhogy jó hosszú csujogatásban reménykedünk és reménykedhettek ti is, ha helyesen válaszoltok a furmányos kérdésünkre lentebb.

Kelet-európai miniturnéját aktuális bandájával, a La Venturával éppen a Budapest Parkban nyitja a mester, majd szeptember tizedikén Ljubljanában, két nappal később Zágrábban, újabb két nap múlva Belgrádban, majd Szófiában, és végül huszonegyedikén Szkopjében koncerteznek.

Játék – nyertesek

Melyik magyar zenekart emlegetik olykor Manu Chao és Bob Marley szerelemgyerekének? (Segítség korábbi cikkünkben volt, a helyes válasz az Ocho Macho.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu címre vártuk Manu tárggyal szombaton reggel kilencig. A helyes megfejtést beküldők közül öt nyertest választottunk ki, akik ingyen mehetnek a szombat esti Manu Chao-koncertre a Budapest Parkba: Balogh Pétert, Németh Csabát, Párkányi Andrást, Sováta Gézát és Sármány Ibolyát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!