Évtizedek óta aktív dj-k beszélik meg a karanténos dolgaikat

// 2020-04-24

Az újrainduló Magyar Dj Magazin első online “kerekasztal-beszélgetése” péntek este 7-kor kezdődik a magazin Facebook-oldalán négy veretes lemezlovassal.

Budai (I Love Deep), James Cole (Badgirls), Metha (Be Massive) és Peter Makto (Truesounds) tárgyalja meg, hogy dj-ként és magánemberként mihez tudnak kezdeni, mihez kezdenek a karanténban.

A Dj Magazin április 17-én jelentette be Facebook-oldalán, hogy újraindulnak, de nem a korábbi nyomtatott kiadásban gondolkoznak.

Nem ígérünk napi tartalmat és nem a mennyiségre, a like-okra célzunk. Egyedi tartalmakat szeretnénk megosztani olyan kollégák tollából, szájából, elméjéből és énjéből, akikkel azt gondoljuk, a dj-szakma egy hivatás.

Legelső témájuk a karanténidőszakban burjánzó dj-streamek voltak, amiről figyelemreméltó posztokban értekeztek, április 18-i posztjukban például ezt írták:

Ahhoz, hogy a mai dj-k odaálljanak egy Facebook-livestreamhez, minimum arra lenne szükség, hogy egészséges önképpel és legalább minimális önkritikával rendelkezzenek. Ezen skillek sajnos ma nagyon sokakból hiányoznak, és így az a képesség is elvész, ami segít megszólaltatni azt a bizonyos csengőt a fejekben: biztos, hogy elég jó ez ahhoz, hogy kiálljak vele ország-világ elé? Amikor a világ top-dj-i állnak a kamerák elé minden nap, akkor muszáj elgondolkodni azon, hogy az én élőm van-e annyira értékes, hogy konkurenciája legyen ezeknek. Tudomásul kell venni 2020-ban már mindenkinek, hogy az előadóművészet már egyenlő a brandépítéssel. Legyen erős mindenki: rengeteg dj van itthon is, de csak nagyon kevés jó márka. Az elmúlt évtizedben valóban hihetetlen tempóban demokratizálódott a szakma, de ennek az árnyoldala is előjött a középszer elképesztő terjedésével.

Valószínűleg az a négy dj, akiket meghívtak a ma esti első aktivitásukra, benne van a “nagyon kevés jó márkában”, amiről beszéltek az idézett posztban. Ezzel maximálisan egyet is értünk, már csak azért is, mert Budai kb. 25, Peter Makto (korábban Dandy) és James Cole 20-25, míg Metha is nagyjából 20 éve része, illetve jelentős, minőségi tényezője a hazai dj-szakmának.


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




Tömi a Bandcamp a zenészeket: