Leprás a fekete zajban

// 2020-02-12

A norvég progrockbanda, a Leprous tavaly megjelent, hatodik nagylemeze, a Pitfalls koncertturnéja állomásaként február 19-én, szerdán a Dürer Kertben ad koncertet, a Klone és a Maraton társaságában.

A tizenegy éve töretlenül megrendezett Fekete Zaj Fesztivál szervezői az év többi részében sem tétlenkednek. Havonta több rendezvénnyel jelentkeznek széles körből válogatva a különböző koncerthelyszínek és előadók között. Például jövő hétfőn The Legendary Pink Dots-koncert lesz a Robotban, majd egyből szerdán jön a Leprous a Dürer Kertben, aztán pedig még mindig ugyanezen a héten, vasárnap az A38-ra hozzák az Alcestet, a Bird in Row-t és a Kælan Miklát.

Egy reddites kérdésre, miszerint honnan sikerült ezt a frappáns nevet adni a bandának, Øystein Landsverk (2004-17 között volt a banda gitárosa) azt válaszolta, hogy egy jó régi név, aminek szép a hangzása is, és olyan jól néz ki ez a szótárban is.

A banda már sokadjára lép föl a Budapesten, most az október 25-én az Inside Out Music kezelésében megjelent Pisfalls lemezük bemutatójára érkeznek. A 2017-es Malina lemezük kapcsán az A38-on léptek fel. Akik régóta hallgatják a bandát, már arról a lemezről is azt mondták, hogy veszített a korábbi metálhangzásból, és a rock irányába sodródott. A mostani lemez talán még ennél is tovább megy, és egy még érzelemmentesebb, eletronikusabb hangot üt meg. Simen Børven basszusgitáros így nyilatkozott az egyik dalról:

A Distant Bells instrumentális részeiben a zenei hátterem tükröződik. Olyan zenék hatása, mint az északi dzsessz és a szimfonikus pop, és ahogy ezek segítségével egy rendkívül egyszerű ötletből, szinte a semmiből, a dal végére egy robbanás következik be. Számomra ez a kompozíció ahhoz hasonlítható, ahogy egy egyszerű, önmagát reprodukáló sejtből kifejlődik egy komplex, érző lény.

A zenekar egyik alapítója és énekes-billentyűse Einar Solberg pedig így beszél egy másik számról: 

Az Alleviate egy nagyon fontos dal számomra. Melankolikus, de ott van benne a remény. Nem csupán az egyik, hanem egyenesen a legkönnyebben befogadható szám, amit valaha írtam, de van egy mélyebb üzenete is. Nem kétséges, hogy a dal akár megosztó is lehet, tekintetbe véve, hogy honnan indult a Leprous, de ez a banda erről szól: haladni előre! A videóval pedig nem is lehetnénk elégedettebbek, köszönet a végtelenül tehetséges rendezőnek, Troll Teftenes-nek!

Az esemény február 19-én, szerdán este 7-kor kezdődik, az earlybird-jegyek már elfogytak, de a online még kapható. Kísérőzenekar a Klone és a Maraton, időrend még nincs.

(Borítóképünk Marcela Miramendi fotója.)




Ez meg most szerdán, vagyis ma: